Test: Marantz SR7005 AV receiver

| 1 december 2011 | door

Marantz heeft een uitgebreide reeks AV-receivers – waarbij de SR7005 het huidige topmodel is.

Door middel van goede specificaties, mogelijkheden (inclusief uitgebreide netwerk-diensten), maar met name goede prestaties in zowel surround als stereo is het een van de meest interessante AV-receivers van het moment. Een uitgebreide test waardig dus.

Design: Slim minimalistisch

In plaats van een voorkant vol knoppen en een groot LCD display heeft Marantz gekozen voor een minimalistische aanpak. Twee grote draaiknoppen aan de zijkant en een klein rond (!) display zijn alles wat opvallen aan de voorzijde.

 

Maar met een druk op de onderzijde klapt een klep weg, met daarachter een verrassing. Niet alleen extra knopjes en aansluitingen – zoals USB en HDMI – zitten hierachter verstopt, maar ook een groot display. Een zeer geslaagde ontwerpkeuze, wat zowel uiterlijk als de gebruiksvriendelijkheid zeer ten goede komt.

Mogelijkheden

Marantz stond in het verleden niet echt bekend om haar vooruitstrevende mogelijkheden. Met de SR7005 lijken ze een flinke inhaal-slag te willen maken. Een selectie:

 • 7x HDMI 1.4a aansluitingen – dus ook voor 3D video
 • 2 HDMI 1.4a uitgangen
 • Zelf toewijsbare en benaambare ingangen
 • 7 kanaals eindversterker met 125 watt vermogen per kanaal
 • Extra luidspreker-aansluitingen voor hoogte en breedte kanalen
 • Dolby ProLogic IIz (extra hoogte kanalen)
 • Audyssey DSX (extra hoogte en/of breedte kanalen)
 • 3 multiroom zones, waarvan één inclusief video
 • Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio decoders
 • Audyssey akoestiek compensatie
 • FM en AM radio, DLNA, Airplay – en binnenkort ook Spotify

Aansluitingen

Zo eenvoudig als de voorkant eruit ziet (zeker met de klep gesloten) – zo uitgebreid is de achterkant. Een grote collectie aan audio/video in- en uitgangen is hier te vinden, plus luidspreker-aansluitingen voor maar liefst 11 luidsprekers.

ingangen

Digitaal komt video via HDMI binnen; deze aansluitingen zijn van de (laatste) versie 1.4a, dus inclusief 3D ondersteuning. S-video is tegenwoordig verbannen uit apparatuur- analoge video gaat via composiet (5x) of component (4x).
Eén set aansluitingen is gereserveerd om een 7.1 surround apparaat analoog te verbinden.

Verder zijn er nog 7 stereo (waaronder een echte phono), 3 optisch en 2 coax digitaal ingangen. Aan de voorzijde zit ook nog een USB aansluiting voor usb-stick of iPod/iPhone/…

uitgangen

Veel audio- en video ingangen dus; maar ook op het gebied van uitgangen is de SR7005 goed voorzien. Audio zal in de meeste gevallen via de luidspreker-aansluitingen de receiver verlaten, maar dit kan ook via de 7.1 analoge lijn-uitgang (bijvoorbeeld voor losse eindversterkers), een analoge stereo (2x) of optische audio-uitgang.

Er zijn twee HDMI 1.4a uitgangen. Deze bieden (helaas…) niet allebei hetzelfde signaal, maar via de afstandsbediening kun je tussen deze twee schakelen. Dit is erg handig als je zowel een televisie als een projector hebt, en een voorziening die op steeds meer ‘betere’ av-receivers en blu-ray spelers verschijnt.

Slechts één van de twee heeft ondersteuning voor het Audio Return Channel, waarbij het geluid van de televisie naar de receiver wordt verstuurd via de HDMI kabel.

Internetradio, Airplay – en binnenkort Spotify

Dat de SR-7005 bij de tijd is, is wel duidelijk. Hij heeft vrijwel alle netwerk-mogelijkheden aan boord die je kunt wensen. Met DLNA kun je direct muziek streamen vanaf je netwerk, en met Apple’s Airplay stream je muziek vanaf iTunes of Apple iPhone/iPod/iPad direct naar de receiver.
Èn er is al aangekondigd dat je binnenkort ook Spotify direct op de receiver kunt gebruiken.

Alle streaming beperkt zich overigens alleen tot geluid. Net als alle andere merken waagt Marantz zich niet aan het integreren van video-streaming (à la Boxee Box, AC Ryan e.a.).
Dit lijkt wel een logische stap voor nieuwe generaties AV-receivers, maar gezien de complexiteit ook een hele grote.

.

5 Reacties op “Test: Marantz SR7005 AV receiver”

 1. Jos reageerde:

  mooi geluid zeg ik, ja dat klopt. Maar wel temperatuur gevoelig, degelijkheid beetje min. Dan ga ik voor het geld wel een yamaha halen die veel meer power heeft.

  • mike reageerde:

   Voor power neem je onkyo , yamaha heb ik ook gehad rx-a2010 maar klink allen niet zo warm en mooi als mijn marantz 🙂

 2. Mano reageerde:

  Ik vind het een super apparaat,klinkt prima en heeft meer dan voldoende power.Aansluitingen eindelijk genoeg..
  Airplay en blue-tooth werkt ook eenvoudig.

  Het enige minpuntje is dat hij ongelofelijk groot is en maar in weinig meubels past.

  Wat Jos vermeld snap ik ff niet..
  “temperatuur gevoelig” Die van mij staat in de woonkamer.
  en nergens last van.
  “degelijkheid beetje min” wat doe je met dat ding het is geen iPod sleep je de SR overal mee naar toen ofzo ?
  Dat ding weegt kg dus van je kastje afwaaien doet hij heus niet…

 3. Mano reageerde:

  Hij weegt 13kg. vergeten numlock stond uit.

 4. […] IL MIGLIOR AV receiver attuale ad un prezzo sotto i 2000 euro, altamente consigliato !!! Test: Marantz SR7005 AV receiver | AVblog – hifi, audio, video, luidsprekers, HDTV, tv, HDMI image hosting […]


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart