Het aansluiten van video-apparatuur (dvd-spelers, spelconsoles, av-receivers, televisies en projectoren) gebeurt nog steeds vaak op de analoge manier. En niet iedereen weet het verschil tussen composiet, s-video en component video. En is component ook hetzelfde als RGB ?
Daarom een overzicht:
Composiet video
Bij Composiet (‘composite’) video wordt alle videoinformatie over één enkele kabel verstuurd, dus zowel de kleuren als de helderheidsinformatie.
[showad_300x250]
De alternatieve benaming CVBS verklaard de naam Composiet: het zijn Colour, Vision, Blanking en Synchronisation, oftewel Kleur, Beeld, Onderdrukking en Synchronisatie.
[showad_large]
De connector is bij consumentenapparaten vrijwel altijd een tulp (RCA) verbinding, met een gele kleur. In meer professionele toepassingen wordt ook vaak een bnc-aansluiting toegepast, die kwalitatief beter is, en bovendien niet zomaar losgetrokken kan worden.
S-Video
S-Video (ontwikkeld in Japan rond 1987) is een verbetering ten opzichte van de standaard composiet videoverbinding, hoewel de bandbreedte van het signaal gelijk is. De betere kwaliteit wordt bereikt doordat er de kleurinformatie (chrominantie) los wordt verstuurd ten opzichte van helderheid en synchronisatie. Dit verklaart de naam S-video: Separate Video. Oorspronkelijk heette het zelfs ‘Y/C Separated Video’.
De connector is een vierpolige mini-DIN plug. De twee signalen hebben allebei een afsluitingsweerstand van 75 ohm, en hebben allebei een eigen massa.
Met name ‘colorbleeding’ en ‘dot crawl’ wordt hier mee verminderd, en daarmee worden de helderheid en scherpte van het beeld beter.
Televisies zijn van oorsprong ontwikkeld om Luminatie en Chrominantie afzonderlijk te verwerken.
De vier pennen hebben de volgende functies:
1: GND Aarde (Y)
2: GND Aarde (C)
3: Y Helderheid (Luminantie)
4: C Kleur (Chrominantie)
RGB video
Een televisiecamera heeft een video-uitgang dat is gesplitst in de drie primaire kleuren: rood, groen en blauw – RGB. Met deze kleuren kan het gehele benodigde kleurenspectrum worden weergegeven. Dit lijkt dus de beste oplossing. Ook de VGA bekabeling naar pc-monitor is een rgb-verbinding. Toch is dit niet het ideale formaat: het vereist een zeer hoge bandbreedte, dus gevoelig voor storingen, en de zwart/wit informatie is gemengd met het RGB signaal.
YPbPr / Component video
Deze nadelen worden ondervangen door het RGB signaal te converteren naar een YPbPr signaal, meestal component signaal genoemd. Dit is een gecombineerd signaal met 3 losse componenten:
Het Y component bevat de zwart/wit informatie, de Pb en Pr het verschil tussen respectievelijk blauw en rood.
Door deze wiskundige omrekening vanaf RGB krijgt de helderheid een eigen verbinding, en kan er met een veel lagere bandbreedte gewerkt worden. YPbPr wordt ook wel Y,R-Y,B-Y genoemd, om de technische details duidelijker te maken.
De connectie kan gemaakt worden met tulp (RCA) of met bnc aansluitingen, maar in de ‘consumenten’-electronica zul je vrijwel alleen tulp-aansluitingen zien. Door de hoge bandbreedte van component video is het zeer geschikt voor hoge resoluties tot 1080p, iets wat s-video en composiet zeker niet aankunnen. Een goede component-verbinding heeft in principe dezelfde kwaliteit als een digitale hdmi of dvi verbinding.
Het YCbCr formaat is de digitale equivalent van het analoge YPbPr, en wordt onder andere toegepast op de dvd. Dit verklaard ook de hogere kwaliteit van de dvd, want videotapes (zoals vhs) en laserdisc werkte met composiet videosignalen.
Meer video-verbindingen
Binnenkort probeer ik de (on)mogelijkheden van de SCART connector uit te leggen, en op het digitale vlak zijn DVI, HDMI en DisplayPort zeker de moeite waard om naast elkaar te leggen.
Of heeft iemand nog beter ideeën ?
In dit artikel vind je alle informatie over wat HDMI is en kan, meer informatie over DVI heb staat in ‘DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater‘.
Franck says
Projectie van BluRay-films via mijn PS3 lukt niet. Al het andere van de PS3 krijg ik wel kristalhelder op een loeigroot scherm.
Ik gebruik de AV Multi-Out uitgang. Met een S-video kabel maakt de PS3 contact met de beamer die een max resolutie heeft van 1024×768.
Spellen gaan perfect en zien er werkelijk prachtig uit. HD-filmtrailers zien er ook zeer goed uit. DVD’s ook super de luxe. Maar de Blu Ray-films gaan allemaal de mist in. Zwart wit-beeld. Een bibberend mozaiekbeeld waarop heel moeilijk vier varianten van de af te spelen film zichtbaar zijn. Het geluid, via de optical uitgang, is wel superdeluxe.
Ik heb alle mogelijk instellingen geprobeerd, maar het probleem blijft bestaan. Weet iemand waar dit aan kan liggen?
Arno De Pachter says
Hallo Franck,
waarom BluRay de mist ingaat is simpel. BluRay heeft gewoon een té grote resolutie om over een 1024*768 resolutie geprojecteerd te worden. Dit kan enkel ook verholpen worden met een converter.
mart says
Goede informatie Johan, precies voldoende om te weten waar het om gaat.
Heb nog wel een vraag: Kan het wel of niet goed doorgeven van ondertiteling (overslaan van ondertiteling) bij dvd-films ook verband houden met weergave via composiet of component aansluiting?
vr. groet, Mart
Jaap Mintjes says
Beste Mart,
Dit zou los van elkaar moeten staan. De kabel die je gebruikt geeft alleen maar de informatie door, meer niet.
Als je delen van de ondertitels mist op het scherm, kunnen er verschillende zaken aan de hand zijn.
1) Kijk eens na in de handleiding van je tv of je de juiste beeldverhouding hebt gekozen. Als je film en de instelling van de tv van elkaar verschillen, kan het zijn dat je ondertitels “onder je tv” worden weergegeven.
2) Het kan ook voorkomen bij gedownloade informatie / ondertitels die je er later zelf handmatig bij zet, dat het bestand niet volledig is of de ondertitels niet kloppen.
Succes!
mart says
Beste Jaap,
Bedankt voor je reactie. Met de aansluiting via de component ingangen is het probleem opgelost; zowel de beeldverhouding als de volledige weergave van de ondertitels is nu perfect (geen gedownloade films). Bij composiet aansluiting flitsten titels even op het scherm of verschenen gedeeltelijk of in het geheel niet, terwijl ze er wel waren zoals nu blijkt. Ook de beeldschermverhouding was anders maar dat kun je inderdaad instellen via de tv en/of dvd speler.
Jaap says
Mart,
Blij om te zien dat je issue is opgelost! Ik had niet helemaal begrepen dat je de verkeerde kabel hanteerde, maar dat maakt niet uit.. Bevalt het beeld goed!? 🙂
Jolanda Rutten says
Hoi Johan,
Al zoekend in google kwam ik op jouw website uit.
Mijn schoonmoeder heeft namelijke en nieuwe tv/monitor gekregen die geen composiet-ingang heeft. Er zit alleen één scart-ingang en een component-ingang op (component denk ik, het zijn in elk geval drie tulp-ingangen waarbij de Y-variant wel zwart-wit beelden doorgeeft als ik daar de gele plug (composiet) op aansluit.
Het probleem is dat ze een DVD-speler heeft die alleen een composiet-uitgang heeft, dus geen scart en ook geen antenne-uitgang. Ik zoek dus een mogelijkheid om de DVD-speler aan te sluiten op de tv. De scart-ingang van de tv wordt al gebruikt door de videorecorder (die ze ook nog veelvuldig gebruikt). Nu kan ik me voorstellen dat ik een verloopkabel koop van composiet naar scart en die dan weer op de videorecorder aansluit (want die heeft nog wel een ingang over), maar dan wordt het (vrees ik) erg complex voor haar om DVD-tjes te bekijken (omdat dan in elk geval ook de video-recorder aan zal moeten staan en dan nog vraag ik me af of het werkt.
Dus eigenlijk is mijn vraag: bestaat er een mogelijkheid (verloopkabel of zo) dat haar DVD-speler met composiet-uitgang aangesloten kan worden op de component-ingang van de tv?
Alvast heel erg bedankt voor je meedenken!
Groetjes,
Jolanda Rutten.
Jaap Mintjes says
Beste Jolanda,
Je zou van composiet naar scart kunnen met een scart-schakelaar.
Vervolgens vanaf de scart naar component.
Het geluid vanaf de composiet uit van de DVD speler moet dan wel met een bosje diverse tulpstekkers worden geleid langs de schakelaar zodat het geluid direct naar de tv kan.
Ik weet echter niet of deze methode veel kwaliteitsverlies zal geven, verwacht van niet.
mark says
Is er een eenvoudige manier om vanuit een Component uitgang (van een BD speler) te gaan naar een S video of Composiet video ingang van een TV?
Ik genruik nu de composiet uitgang van de BD speler en heb die met de scart ingang van de tv. Dat gaat goed als ik DVD speel maar als ik BD schijf speel gaat het beeld op zwartwit over. Dus ik wil een andere verbinding proberen.
mark
Frits van Knippenberg says
Hallo Ik heb een vraag.
Ik ben in het bezit van een Casablanca Avio videobewerkingsysteem.
Deze heeft een svideo ingang en een scart composiet ingang/uitgaang.
Is het een optie om mijn dvd speler met component uitgang via een converter te verbinden met de scartingang van de Casablanca Avio?
Krijg ik hier een beter beeld door als met svideo.
De videoconverter moet ik volgens mij dan wel hebben omdat de scart in/uitgang alleen composiet ondersteunt en is te koop voor 119 euro dus ik wil graag weten of het dit waard is.
De Casablanca Avio heeft ook een dv in/uitgang,dus alles wat ik op de harde schijf zet kan ik via deze uitgang op dvd zetten.
Dus het gaat om het inkomend signaal dat ik nu dus via svideo opsla.
Nogmaals de vraag.
Is het een verbetering als ik van component uit van de dvd speler via de converter naar scart composiet in van de Casablanca Avio ga?
Hopelijk kunt u mijn vraag beantwoorden.
M.V.G.
Frits van knippenberg.
gerrit says
Ik heb tweede hands een avr235 gekocht.
Ik met deze versterker s-video gebruiken of het optische signaal.
Vanaf de versterker moet ik verder met een rgb-oplossing aangezien mijn scherm alleen maar een scart ingang heeft of een rgb-aansluiting.
Wat kan ik het beste doen. Van dvd en tuner met glasvezel naar de versterker of gelijk alles maar in s-video zetten.
Ik kan uit de begeleidende documentatie niet halen wat beter is. Graag advies
gerrit says
Het betreft een Harman Kardon AVR 325
Klaas says
Ik zat op m’n gemakje het internet af te struinen naar tv aansluitmogelijkheden, kom ik daar een duidelijk artikel tegen, zit ik te lezen tussen de reacties…
Johan.. Johan de Groot.. waar ken ik dat toch van..?
Had heel niet gezien op welke site ik zat!
Weer een hoop duidelijk geworden!
Klaas
Korey says
Today, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!