De luidspreker van één miljoen

| 20 augustus 2009 | door

De Ultimate is de naam dat het Zweedse Transmission Audio heeft gegeven aan dit ultieme luidspreker-systeem.

transmission-audio-ultimate-luidsprekers-opstelling

Dit kolossale hand-gemaakte systeem komt waarschijnlijk in de buurt van het ultieme, op zijn minst op het gebied van prijs: één miljoen dollar per kanaal.

Eén kanaal van de Ultimate bestaat uit een hoogfreqent paneel, twee hoog/midrange panelen, een woofer paneel en twee subwoofer panelen. Voor een stereo-configuratie worden de panelen in spiegelbeeld geplaatst, met de laagste frequenties in het midden en de hoogste (richting-gevoeligste) panelen aan de buitenzijden.
In totaal komt de totale breedte van neer op ruim 11 meter, een hoogte van 2 meter 13, met een gewicht van ruim 4000 kilo. Niet geschikt voor een klein appartement met een zwakke vloer dus.

Hoog en midhoog

De hoogfrequent en hoog/midrange panelen zijn opgebouwd met een Transmissions’ zelf ontworpen ribbon drivers, met een totale lengte van 64 meter 2-inch ribbons hoog/midden units en 4 meter ribbon HF-tweeters. Al deze units zijn met ongelooflijke precisie gemaakt, wat resulteert in een vervormings-percentage van minder dan 0,02% bij een volume van 99dB (en dat is zeer luid). De ribbon-secties bevatten in totaal 1304 neodymium magneten om alle signalen snel en krachtig te kunnen verwerken.

Laag en sublaag

De lagere frequenties worden geproduceerd door speciale luidspreker-units. Het wooferpaneel bestaat uit 24 luidsprekers van 8 inch doorsnede, het subwooferpaneel uit 10 luidsprekers van 15 inch. Ook deze panelen zijn open-dipolen geconfigureerd als lijnbron, waardoor er geen enkele klank-kleuring kan ontstaan door de behuizing, en reflecties van muren, vloeren en plafonds beperkt en controleerbaar blijven door een zorgvuldig balancering van de componenten.

Een stereo-opstelling Ultimate van 12 meter breed

Een stereo-opstelling 'Ultimate' van 12 meter breed

Versterkers

alabo-bp-1-versterkerHet Ultimate luidsprekers systeem wordt geleverd inclusief zijn eigen eindversterkers, namelijk zes BP-1S versterkers van het merk Bridge Audio Laboratory. Een BP-1S versterker is in staat om 500 watt per kanaal te leveren (in totaal dus 6.000 watt), met het noemenswaardige piekvermogen van 62.000 watt dat het systeem in 10 milliseconden kan geven. Deze zes vermogens-versterkers worden gecontroleerd door één BC-1 voorversterker.

De waarde van de versterkers is in totaal een half miljoen dollar, wat neerkomt op een kwart van een stereo Ultimate systeem. Het is mogelijk om het vermogen te upgraden naar 20.000 watt (met 12 BP-1S versterkers, voor een half miljoen dollar extra), maar het bedrijf raadt dit af zolang je niet woont in een kasteel met zeer sterke stenen muren.

Specificaties

Naast het prijskaartje en het vermogen zijn de overige specificaties ook indrukwekkend. Het frequentiebereik loopt van 15Hz tot 50kHz (-3dB).
Veel vermogen wil niet altijd zeggen dat er ook veel geluid geproduceerd kan worden, maar dankzij een gevoeligheid van 100dB/W/m (8 ohm) kan de Ultimate extreem luid spelen met een geluidsdruk van 143dB continu, en pieken van nog eens 3dB hoger. Transmission Audio heeft het bovendien voor elkaar gekregen dat de impedantie van ieder paneel over het gehele frequentiespectrum 8 ohm blijft (+/- 0,5 ohm), wat het een zeer gemakkelijk aanstuurbaar systeem maakt.

transmission-audio-ultimate-luidspreker-panels

Nog duurder ?

Iemand die de Ultimate kan aanschaffen zal ook flink moeten investeren in een gelijkwaardige bron, het liefst natuurlijk gecombineerd met een high-end projector, scherm en kabels ter waarde van – zeg – 3 miljoen dollar.

En als er dan nog geld te besteden is dan heeft UltimateAV nog een paar suggesties: plaats één Ultimate systeem achter een akoestisch transparant scherm, en een tweede achter je stoel als surroundkanalen. Een extra hoog/midden paneel kan toegepast worden als center-speaker met een speciale interface. En wie heeft er nog meer goede ideeën naast een 7.1 systeem ter waarde van 7 miljoen dollar – exclusief minimaal een blu-ray speler, projector, scherm en accessoires ?

.

8 Reacties op “De luidspreker van één miljoen”

 1. Sjoerd de Haan reageerde:

  Sodeju Johan,

  Dat is nogal wat. Wat ik nu uiteindelijk mis in je bericht is: “is het het allemaal waard?”

  Wel een ontzettend coole set.

 2. Johan de Groot reageerde:

  Tja – is het het allemaal waard ? Daarvoor zou ik deze graag willen beluisteren – ik heb er alleen binnen geen ruimte voor 🙂

  De kans is klein dat zelfs een ‘ultiemee’ installatie een dergelijk bedrag zou rechtvaardigen. Als je zoveel geld hebt te besteden kun je je favoriete artiesten misschien wel kopen…

 3. VBow reageerde:

  Natuurlijk is dat het niet waard om te kopen, tenzij je geld als water hebt, én meer interesse hebt in deze techniek dan in een 2e eilandje bij Dubai voor je gastenverblijf 😉
  Dit is geen consumentenspul, dit is de competetie die er voor zorgt dat de ontwikkeling van audiotechniek niet stil komt te liggen. Uiteindelijk maken ze waarschijnlijk weinig of geen winst met de verkoop van deze systemen, maar wel met de patenten die ze weer kunnen doorverkopen aan Sony etc.

 4. Thomas reageerde:

  Ik mag graag het internet afstruinen naar alles wat met high-end audio te maken heeft.
  En mag toch wel zeggen dat dit alles slaat wat ik tot nu toe gezien heb.
  Zou graag willen weten wie dan “”even bij Transmission Audio voor de full shabang gaat en de 7.1 plús alle extra,s en accessoires gaat.
  Of dit zoveel geld waard is? Daar zou ik pas antwoord op kunnen geven als mijn vermogen zo enorm is, en het geen deukje in mijn saldo zou maken.

 5. Paul reageerde:

  En je moet hiermee, en een onwijze muziekliefhebber zijn en miljardair. Je moet er niets van merken als er 7 miljoen afgeschreven word van je vermogen.
  Ik ben zelf en een onwijze muziekliefhebber en bezitter van een niet onaardige set(zie op Hifi.nl bij Paul met Trigon)
  Maar ik vind dit luidspeakersysteem qua prijs nergens over gaan. Het zal beslist goed klinken, mag ook wel gezien het bedrag wat neergeteld moet worden.Ik ben een ontzettende liefhebber van Highend, maar dit gaat me iets te ver hahaha.

 6. Alex reageerde:

  Genoeg over het geld. Voor vele in de werled zal dat geen probleem zijn echter als ik even simpel naar een surroundsetje kijk dan zit ik met de voorste 2 setjes en het center setje op een kleine 36 meter. Hmmmm, wat doen we dan met achter en dan nog even naar de 7.1 set ????? Zit ik er ver naast als ik even met een wilde gok een kleine cirkel maak met een doorsnede van een kleine 60 tot 70 meter om de setjes neer te kunnen zetten??? Nee hou maar op over dat geld en vraag je eerst maar eens af welke gek zo’n grote woonkamer heeft??????? lol

 7. […] las ik op http://www.avblog.nl/de-luidspreker-van-een-miljoen/ over een nieuw gigantisch systeem van Transmission Audio. Een groot scherm van luidsprekers moet […]

 8. […] kort te maken (geleerd op de cursus bondig schrijven)… …afgelopen weekend tipte J v AVblog me op een site waar je kunt ontdekken wat voor lettertype je bent. Stel dat je een lettertype zou […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker