Deze week kondigde Nikon de D4S aan, een nieuw FX-formaat model van 16,2 megapixels. Verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger de D4 zijn vooral te vinden in het focus systeem en de nieuwe sensor. De hoogste ISO-stand gaat nu tot 409.600 equivalent. De nieuwe Nikon software Capture NX-D is voortaan gratis.
De Nikon D4S lijkt in veel opzichten op zijn voorganger de D4. Opvallend is de keuze om het aantal megapixels niet uit te breiden, wel is de sensor vernieuwd en onder andere de spiegelconstructie aangepast. De vraag is of deze veranderingen voor Nikon gebruikers groot genoeg zullen zijn om over te stappen op deze camera.
Specificaties Nikon D4S
– Vernieuwde FX-formaat sensor van 16,2 megapixels
– ISO: 100-25.600, uitbreidbaar tot 409.600, filmen vanaf ISO 200.
– 11 beelden per seconden met AF in FX formaat.
– EXPEED 4 beeldverwerking
– Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem en is gevoelig tot -2 LW
– Gigabit 100/1000TX Ethernet-poort
– RAW S-formaat (4 megapixels)
– Audioniveau en diafragma kan tijdens het filmen gewijzigd worden
– Kleuren van de monitor kunnen ingesteld worden
– Spot-witbalansmeting
– Compact Flash en XQD-kaarten als opslagmedia
AVblog had vandaag de mogelijkheid om de net geïntroduceerde Nikon D4S van dichtbij te bekijken. In de presentatie van Nikon kwamen alle nieuwe features van deze camera aan bod.
Sensor
De vernieuwde sensor in combinatie met de Expeed 4 processor zorgen voor minder effectieve ruis. Ook is de effectieve resolutie hierdoor vebeterd, wat zich vooral uit in details zoals poriën en bijvoorbeeld baardhaartjes bij een portret. De witbalans is verbeterd wat onder andere betere huidtinten moet geven.
Focus
Andere verbeteringen zijn dat de camera nu elf beelden per seconde kan maken met AF en AE. De nieuwe spiegelconstructie met extra demping zorgen voor een rustiger zoekerbeeld, vooral bij focustracking een verbetering.
Ook de eerste focus of ‘acquire’ is sneller geworden. Bij de focustracking werken nu vijf scherpstelpunten samen om het onderwerp scherp te houden, voorheen was dat een veld met een aantal hulpvelden.Dit Groep-veld-AF is dus vooral bij bewegende onderwerpen een pre.
Ergonomie
Aan het uiterlijk van de D4S is ten opzichte van de D4 niet veel veranderd: De vingergrip is iets dieper zodat de camera wat beter in de hand ligt. Het AF-ON-knopje is wat hoger en heeft sommige knoppen zijn wat anders van structuur. Het batterijklepje is wat langer en aan de onderzijde is een klein deukje dat de grip bij werken in portretstand beter maakt.

Verder kan er nu opgeslagen worden op een RAW S-formaat. Een bestand van 4 megapixels dat speciaal voor snel doorsturen gebruikt kan worden. Door een andere techniek toe te passen zijn de gradaties bij bracketing soepeler geworden, wat vooral bij bijvoorbeeld time-lapses een vloeiender beeld zal geven.
Het witbalans-meetsysteem heeft minder de neiging tot een rood of groen zweem, wat voorheen nog wel eens voorkwam. Bij zelf instellen kan er nu nog nauwkeuriger worden afgesteld: met stapjes van 0,25 Mired.
Vanuit de Nikon D7100 komt de spot witbalans bij gebruikt van live-view.
Ook het aantal witbalans presets is vergroot.
Video
Met de Nikon D4S kan nu ook op 50 en 60p gefilmd worden. Er kan tegelijk op de kaart en een extern medium opgenomen worden. Er is een nieuwe kabelclip beschikbaar die een stevigere verbinding moet geven tussen camera en de HC-E1 HDMI-kabel.
Het diafragma en het geluidsniveau zijn nu tijdens het filmen aan te passen. Bij de audio is het nu ook mogelijk om de windruis te onderdrukken en zijn er een aantal audiofilter-standen bijvoorbeeld alleen spraak-frequenties opnemen.
Een aantal zaken zijn vanuit feedback van gebruikers aangepast: Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke autotracking je wel en niet wil gebruiken uit de mogelijkheden, wat gebruikers aangaven was dat er gewoon teveel keus was, die je op deze manier kan beperken.
De Nikon D4S maakt gebruik van een nieuwe accu, die wel uitwisselbaar is met die uit de D4. Het lettertype van het menu is veranderd, waardoor dit beter leesbaar is geworden.
De consumentenadviesprijs van de nieuwe Nikon D4S bedraagt 6.149 euro inclusief BTW en is vanaf 6 maart verkrijgbaar.
Capture NX-D
Waar voorheen voor de Capture software betaald moest worden, vanaf nu is deze gratis te krijgen en gebruiken. Een beta-versie kan vanaf nu gedownload worden en op een daarvoor bestemd blog kan feedback gegeven worden voordat de definitieve versie beschikbaar komt.
Capture NX-D is een niet-destructief bewerkingsprogramma, met een Lightroom-achtig uiterlijk. De lokale editing met U-punten is verdwenen, maar je kunt nu wel werken met zwevende paletten, voor/na vergelijkingen, en 2/4 beelden vergelijken. Ook is een uitgebreid bestandsfilter beschikbaar en kun je bewerkingen synchroniseren.
Pep Bonet
Na deze productpresentatie konden we het seminar bijwonen van Pep Bonet, die een aantal zeer indrukwekkende documentaires en presentaties liet zien die door hem gemaakt zijn. Hij vertelde over zijn ontwikkeling van fotograaf naar multimediaal filmmaker, zijn drijfveren en hoe zijn projecten tot stand gekomen zijn.
Zijn werk voor Non-Profit organisaties zoals Artsen zonder Grenzen en Warchild en zijn eigen projecten zijn zeer aangrijpend en zorgde in elk geval bij de aanwezigen voor de nodige stof tot praten en nadenken. Zijn visie is dat je alleen goed werk kan afleveren als je betrokken en eerlijk bent en je een relatie opbouwt met degene die je fotografeert of filmt.
‘Het beste verhaal dat je kan vertellen is dat waar je ’s nachts van wakker ligt‘ en ‘Offer, don’t ask‘ zijn dingen die mij bijgebleven zijn van zijn verhaal. Ook vertelde hij over het materiaal en de technieken die hij gebruikt en hoe hij samenwerkt met andere creatieve geesten om samen tot een mooi verhaal te komen.
Als je de kans krijgt om iets van zijn werk te zien kan ik het je zeker aanbevelen, Ronald Koene van Nikon vatte het mooi samen met: ‘Harde beelden, maar met zoveel nuance en een zachte ondertoon.‘ Je kunt zien dat Pep Bonet zijn ziel en zaligheid in zijn projecten stopt en dat maakt het resultaat zoals gezegd indrukwekkend.
Geef een reactie