• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Specials
    • TV’s
    • Hoofdtelefoons
    • AV Receivers
    • Streaming
  • Contact

HDMI – Wat is het, en wat kan het ?

18 december 2007 - Door Johan de Groot 76 Comments

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, gameconsole, av-receiver of hd-disc speler dan ben je de term zeker tegengekomen: HDMI. Het is belangrijk om hier toch meer van te weten, omdat dit de spil is om te genieten van de best mogelijke kwaliteit audio en video, plus bedieningsgemak.
HDMI

Met de High Definition Multimedia Interface transporteer je audio, video- en controlesignalen in digitale vorm. Afspeel-apparaten zoals dvd-, hd-spelers en settopboxen zijn van een hdmi-uitgang voorzien, av-receivers en -processoren schakelen de signalen en verwerken de data, en vrijwel zonder uitzondering zijn nieuwe LCD- en plasmatelevisies, net als videoprojectoren, inmiddels voorzien van één of meerdere hdmi-ingangen.
[showad_300x250]

Het Concept

HDMI is bedacht als universele verbinding voor audio, video en bediening. Daarmee is het een beetje de digitale variant van SCART geworden.
Video HDMI heeft veel met DVI te maken (lees de uitleg in DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater). De digitale videoverbinding is namelijk dezelfde, inclusief de HDCP kopieerbeveiliging. Tot versie 1.2 was de videobandbreedte gelijk aan een enkele dvi-verbinding, sinds hdmi 1.3 is deze op het niveau van dual-link dvi.

AudioNaast video kan ook audio getransporteerd worden via hdmi. De bandbreedte hiervan is een stuk groter dan die van de bekende optische en coaxiale spdif digitale verbindingen, waardoor het te gebruiken is om ongecomprimeerde digitale audio met meer dan 6 kanalen.

Infrarood Afstandsbediening

Aan een stuk gemak is ook gedacht: het Consumer Electronics Control (CEC) kanaal kan gebruikt worden om commando’s van een afstandsbediening te versturen naar alle apparaten, en om apparaten met elkaar te laten ‘praten’.

Digitaal – dus perfecte signaaloverdracht ?

Nou… nee. Het is waar dat als het digitale signaal intact blijft van het ene punt naar een ander, de kwaliteit niet achteruit gaat.

Maar het digitale signaal blijft bepaald niet hetzelfde als je het over een kabel heen stuurt. Ook digitale signalen hebben last van analoge storingen; de ééntjes en nulletjes zijn aan het einde van de kabel niet zo eenvoudig meer te herkennen als aan het begin.
Digitale Degradatie

Zoals eerder gezegd wordt er van alles aan gedaan om storingen te voorkomen, maar niet alles is te vermijden. Bovendien kent hdmi geen foutcorrectie: als een signaal gedeeltelijk fout wordt ontvangen, dan zal er niet geprobeerd worden om de data opnieuw te versturen. In een computernetwerk gebeurt dit normaal gesproken wel, omdat het belangrijk is dat de gegevens foutvrij zijn; maar bij video is er geen tijd om te wachten totdat het foutvrije signaal een keer binnenkomt.
Om storingen te voorkomen is een kabellengte van 5 meter een veel aangehouden maximum, alhoewel langer praktisch gezien vaak wel lukt.

De HDMI connector

Een hdmi-kabel (voor consumenten apparatuur) bestaat uit 19 aansluitingen. Dit geldt voor alle versies; van versie 1.0 tot 1.3b is er niets veranderd aan de bekabeling of de stekkers. Wel zijn er in de loop van de tijd nieuwe varianten van stekkers bedacht (met name kleinere voor camcorders en fototoestellen).

HDMI Connector

Pin 1,2 en 3: Data 2 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 4,5 en 6: Data 1 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 7,8 en 9: Data 0 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 10,11 en 12: Kloksignaal (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 13: CEC: Consumer Electronics Control
Pin 14: gereserveerd (niet aangesloten)
Pin 15 en 16: HDCP data (respectievelijk SCL en SDA)
Pin 17 : DDC/CEC afscherming
Pin 18 : +5 V voeding
Pin 19 : Hot Plug Detect

Waar niet iedereen blij mee is, is het feit dat er niet voorzien is om de stekker vast te zetten. HDMI ConnectorDVI heeft twee schroeven om de connector stevig vast te zetten, maar HDMI heeft dit niet. Bij zwaardere kabels zou dit echt geen kwaad kunnen, omdat ze gemakkelijker los kunnen gaan, of (horizontaal gemonteerd) een zware belasting aan bijvoorbeeld een projector of televisie kan zijn.

Het Data signaal

Net als bij DVI wordt er gebruik gemaakt van het protocol TMDS om de gegevens te transporteren: Transition Minimized Differential Signaling.

Het videogedeelte van HDMI is verdeeld over drie aparte datalijnen: R, G en B. Het TMDS protocol zorgt voor dat er zo min mogelijk storing ontstaat op het digitale signaal. Voor de technische onderlegden: bij het 8 bits signaal worden twee bits toegevoegd: één om een signaal te creëren dat minder interferentie veroorzaakt, en één om te voorkomen dat te vaak een ‘1′ of ‘0′ achter elkaar staat; dit lijkt op gelijkstroom, en daar kunnen digitale systemen moeilijk mee overweg. Dit 10 bits signaal wordt serieel gemaakt, verstuurd en in het ontvangende apparaat weer terug naar 8 bits geconverteerd.

HDMI - TMDS dataverwerking

Over welke pinnen gaat de meerkanaals audio ?

Het meerkanaals audiosignaal wordt gemixed in de TMDS datasignalen, dus tussen de video door. Omdat de bandbreedte van de audio een stuk lager is dan van het videosignaal is er tijd ‘over’ om de audio later weer uit het datasignaal te filteren. Op het moment kan hdmi maximaal 8 audiokanalen (7.1 surround) aan met een samplerate tot 192 kHz. Sinds hdmi 1.3 worden ook de lossless streams Dolby TrueHD en DTS HD ondersteund; formaten met een zeer hoge bitrate.

Lip Sync

Lip Sync gone WrongHDMI voorziet sinds versie 1.3 in een methode om audio te vertragen, om deze synchroon te laten lopen met de video. Een display (televisie, projector) heeft vaak meer tijd nodig om het videosignaal te verwerken dan voor de audio, waardoor deze ‘lip sync’ problemen ontstaan. De Lip Sync correctie voorziet erin dat het apparaat dat de lip-sync problemen veroorzaakt (meestal het display) communiceert met het apparaat dat de lip sync weer in orde maakt (in de meeste gevallen een av-receiver, maar een dvd-speler zou ook kunnen).

Helaas is dit niet zo zaligmakend als het klinkt: audio en video worden niet synchroon gehouden, de televisie zegt alleen maar tegen de receiver: het verwerken van de video kost mij xx milliseconden, vertraag daarom de audio met die tijd.
Niet bepaald hogere wiskunde dus, en extra (handmatige) correctie blijft noodzakelijk, met name waarbij de synchronisatie al op de schijf is misgegaan.

Consumer Electronics Control

Het Consumer Electronics Control (CEC) kanaal hoeft niet gebruikt te worden door fabrikanten, maar kabels hierop wel voorbereid zijn. Het kanaal:

  • maakt gebruik van het AV Link, een al langer bestaand protocol
  • wordt gebruikt om commando’s van een afstandsbediening door te geven aan andere aangesloten apparaten
  • is technisch gezien een bi-directionele seriële bus over één draad.
  • is niet voor alle hdmi versies hetzelfde: in versie 1.2a en 1.3a zijn er updates geweest

Omdat er vrij veel te vertellen is over het CEC zal ik hier binnenkort een stukje over wijden.

Kopieerbeveiliging: HDCP

CopyrightDe enorm toegenomen kwaliteit (digitaal, high-definition) heeft ook een nadeel: de digitale kopieën zijn erg goed, en dus makkelijk te verkopen als ‘nieuw’. Filmmaatschapppijen zijn hier logischerwijs niet blij mee. En alle beveiligingen op schijfjes hebben geen zin, als je gewoon vanaf de hdmi-poort een 1-op-1 kopie kunt maken, inclusief geluid.

Om deze reden is HDCP bedacht: “High-bandwidth Digital Content Protection”. Als twee apparaten met elkaar worden verbonden door middel van hdmi, dan wordt het digitale datasignaal versleuteld, zodat het niet meer ‘af te luisteren’ valt. Fabrikanten met een HDCP-licentie (dus alle hdmi-ondersteuning) moeten er voor zorgen dat er met hun apparaten geen kopieën gemaakt kunnen worden.

Als je twee hdcp-apparaten (bijvoorbeeld een hd-speler en een televisie) op elkaar aansluit, dan duurt het soms lang voordat je eindelijk beeld krijgt. Dit komt meestal door HDCP, omdat het herkennen van de twee apparaten en het uitwisselen van encryptie-sleutels tijd kost.

In de (nabije) toekomst zal HDCP verplicht zijn om digitale HD-video te bekijken; zonder kun je een hd-film alleen maar op dvd-kwaliteit bekijken.

Draadloos HDMI

hierover heb ik al eerder een stuk geschreven: Wireless HDMI en WirelessHD.

En verder…

Over HDMI is veel te schrijven: over de techniek, de verschillende kabels (van tien tot honderden euro’s), de praktische problemen, en wat we kunnen verwachten in de toekomst. Dus: wordt vervolgd !

Lees bijvoorbeeld meer over HDMI-CEC, de werking van DVI, of duik nog in de verschillen tussen component, s-video en composiet – de analoge videoverbindingen.

Lees verder:

Default ThumbnailProjection Design introduceert de Avielo projectoren MartinLogan Ethos luidsprekers Nieuwe hoofdtelefoons in diverse klassen van Sony Default ThumbnailBang & Olufsen BeoVision 8: niet dun, maar klinkt wel goed Default ThumbnailDolby en SIM2 gaan samenwerken met nieuwe lcd technologieën Wie koopt er nog cd's?

Filed Under: Algemeen, HDMI, Technologieën Tagged With: HDMI, HDMI 1.3, HDMI 1.4, Techniek

Reader Interactions

Comments

  1. bert bloemberg says

    20 augustus 2017 at 05:14

    ik heb een hdmi kabel van 15 meter van mijn satelietontvanger naar mijn tv boven getrokken .
    telkens als ik boven de tv uitzet wordt ook de satelliet onder uitgeschakeld ??
    ook als ik onder de satelliet weer inschakel gaat boven mijn tv weer aan.
    komt dat door de hdmi kabel ??

    Beantwoorden
    • Johan de Groot says

      24 augustus 2017 at 21:11

      Klopt – dit heet HDMI CEC, wat er voor zorgt dat apparaten met elkaar ‘praten’. Meer informatie vind je op https://new.avblog.nl/wat-is-hdmi-cec/.
      Als je dit niet wilt, kun je het vaak uitschakelen in de TV en/of satelliet ontvanger.

      Beantwoorden
  2. Johanna says

    3 januari 2021 at 10:40

    Volgens deze website is hdmi 2.1 beter. https://ps5gaming.nl/wat-is-hdmi-2-1/

    Maar is het ook beter voor mijn beeld? En moet ik alleen dan een hadmi 2.1 kabel kopen?

    Beantwoorden
« Oudere reacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

Zoek door AVblog

Ad

Up to 50% off

populaire artikelen

Liberty 5 en Aeroclip hoofdtelefoons van soundcore (Anker)

Panasonic AG-CX370 4K-camcorder voor liveproducties

Skyted headset – onderweg bellen zonder overlast

Chef AI is een intelligente AI oven zonder knoppen

Nuttige AI op een Mountainbike: Trek Bike met AIZIP

Extreem cool: IceShark – je eigen ijsbad thuis

HiSong AirStudio One: Portable Studio in mini-formaat

Oppo Find X8 Pro in samenwerking met Hasselblad gelanceerd

Goedekope slimme deurbellen van Eufy: C30 en C31

Sony ECM-L1 Lavelier test

Woordenboek

Woordenboek

Meer…

Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

Elgato's nieuwe Stream Deck Studio is ontworpen voor broadcast omgevingen waar een goede integratie tussen hardware, software en multimedia-streams van belang zijn, en minder voor de 'traditionele' … >> about Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

High End München wordt High End Wenen

De grootste hifi-beurs ter wereld verhuisd van locatie. "High End" zal vanaf 2026 niet meer in München, Duitsland plaatsvinden maar in Wenen, Oostenrijk. … >> about High End München wordt High End Wenen

Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Technics heeft voor het eerst een eigen hifi 'boekenplank' speakersysteem geïntroduceerd, de SC-CX700. Stylish design met een nostalgisch uiterlijk, met intern de audio kennis van Technics voor een … >> about Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

In een compacte presentatie met vier verschillende smarthome merken (in een brede zin van dat begrip...) Op dit event (dat ieder jaar net voor de opening van de IFA beurs in Berlijn wordt gehouden) … >> about Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

In de uitgebreide reeks met draadloze oordopjes heeft Sony de WF-C510 geïntroduceerd, met als belangrijkste kenmerken: compact, flinke batterijduur, en een vriendelijke prijs. … >> about Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

De NXTFRAME TV, een samenwerking tussen TCL en Bang & Olufsen, is meer dan alleen voor decor. … >> about Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

McIntosh MX200 AV Processor

McIntosh heeft de MX200 geïntroduceerd - een luxe AV processor met ondersteuning voor een configuratie van 11.2 kanalen, maar die ook voor opstellingen van 5.1 ('standaard' surround) tot 7.2.4 … >> about McIntosh MX200 AV Processor

Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

Spotify CEO Daniel Ek vertelde in het recente gesprek met financiële journalisten dat een hogere streaming kwaliteit op zijn muziekplatform "in early days" is. Dit werd al gezegd in 2021 bij de … >> about Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

De nieuwste bèta-update voor de PlayStation 5 van Sony biedt de mogelijkheid om een eigen, gepersonaliseerd "ruimtelijk" audioprofiel te maken, voor een realistischer en meeslepender geluid. … >> about PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Als je de kans krijgt om het nieuwste Samsung vlaggenschip model, de S24 Ultra, aan de tand te kunnen voelen zeg je uiteraard geen nee! Voor deze review hebben we vooral gelet op de … >> about Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Er was wat verwarring over de leverbaarheid van projector-lampen in verband met nieuwe wetgeving, maar Epson heeft hier duidelijkheid over gegeven: ook na 2026 blijven reserve lampen beschikbaar. … >> about Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Als het gaat om het kiezen van hoofdtelefoons is er nogal wat keuze. De afgelopen jaren zijn we overspoeld met de 'over-ear' wireless noise cancelling en de in-ear 'true wireless' headphones, met … >> about Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

Afgelopen week kondigde Sony de opvolger van de veel verkochte ZV-E10 aan. Deze versie twee heeft een aantal nieuwe features die dit een aantrekkelijke camera maken als je wil beginnen met het maken … >> about Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

TIDAL stopt 24 juli 2024 met het MQA formaat en Sony's 360 Reality Audio, en zet alles om naar FLAC. … >> about TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

We hadden de gelegenheid om de EW-DP set van Sennheiser uitgebreid aan de tand te voelen. Deze draagbare draadloze digitale lavelier set hebben we gebruikt bij de opname van diverse YouTube videos. … >> about Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Op de CES 2024 heeft Sennheiser drie verschillende hoodtelefoons uitgebracht: de MOMENTUM True Wireless 4, ACCENTUM Plus en MOMENTUM Sport. … >> about Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Jabra kondigt op de CES 2024 beurs geen nieuwe producten aan, maar een update van de bestaande True Wireless hoofdtelefoons Elite 8 Active en Elite 10. … >> about Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

De Linkbuds S zijn ontworpen en ingesteld door Olivia Rodrigo en geeft fans een aangepaste, geoptimaliseerde luisterervaring van haar albums GUTS en SOUR Sony en Olivia Rodrgio hebben vandaag de … >> about Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Logitech heeft een nieuwe reeks producten uitgebracht die volledig zijn gericht op gamers, streamers, podcasters en andere 'content createors'. Eén van de belangrijkste en opvallendste is de Logitech … >> about Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Plex treedt hard op tegen ten minste één hostingservice waarbij er Plex servers draaien die niet volgens hun gebruikersvoorwaarden werken. … >> about Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Copyright AVblog © 2025