HDMI – Wat is het, en wat kan het ?

| 18 december 2007 | door

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, gameconsole, av-receiver of hd-disc speler dan ben je de term zeker tegengekomen: HDMI. Het is belangrijk om hier toch meer van te weten, omdat dit de spil is om te genieten van de best mogelijke kwaliteit audio en video, plus bedieningsgemak.
HDMI

Met de High Definition Multimedia Interface transporteer je audio, video- en controlesignalen in digitale vorm. Afspeel-apparaten zoals dvd-, hd-spelers en settopboxen zijn van een hdmi-uitgang voorzien, av-receivers en -processoren schakelen de signalen en verwerken de data, en vrijwel zonder uitzondering zijn nieuwe LCD- en plasmatelevisies, net als videoprojectoren, inmiddels voorzien van één of meerdere hdmi-ingangen.

Het Concept

HDMI is bedacht als universele verbinding voor audio, video en bediening. Daarmee is het een beetje de digitale variant van SCART geworden.
Video HDMI heeft veel met DVI te maken (lees de uitleg in DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater). De digitale videoverbinding is namelijk dezelfde, inclusief de HDCP kopieerbeveiliging. Tot versie 1.2 was de videobandbreedte gelijk aan een enkele dvi-verbinding, sinds hdmi 1.3 is deze op het niveau van dual-link dvi.

AudioNaast video kan ook audio getransporteerd worden via hdmi. De bandbreedte hiervan is een stuk groter dan die van de bekende optische en coaxiale spdif digitale verbindingen, waardoor het te gebruiken is om ongecomprimeerde digitale audio met meer dan 6 kanalen.

Infrarood Afstandsbediening

Aan een stuk gemak is ook gedacht: het Consumer Electronics Control (CEC) kanaal kan gebruikt worden om commando’s van een afstandsbediening te versturen naar alle apparaten, en om apparaten met elkaar te laten ‘praten’.

Digitaal – dus perfecte signaaloverdracht ?

Nou… nee. Het is waar dat als het digitale signaal intact blijft van het ene punt naar een ander, de kwaliteit niet achteruit gaat.

Maar het digitale signaal blijft bepaald niet hetzelfde als je het over een kabel heen stuurt. Ook digitale signalen hebben last van analoge storingen; de ééntjes en nulletjes zijn aan het einde van de kabel niet zo eenvoudig meer te herkennen als aan het begin.
Digitale Degradatie

Zoals eerder gezegd wordt er van alles aan gedaan om storingen te voorkomen, maar niet alles is te vermijden. Bovendien kent hdmi geen foutcorrectie: als een signaal gedeeltelijk fout wordt ontvangen, dan zal er niet geprobeerd worden om de data opnieuw te versturen. In een computernetwerk gebeurt dit normaal gesproken wel, omdat het belangrijk is dat de gegevens foutvrij zijn; maar bij video is er geen tijd om te wachten totdat het foutvrije signaal een keer binnenkomt.
Om storingen te voorkomen is een kabellengte van 5 meter een veel aangehouden maximum, alhoewel langer praktisch gezien vaak wel lukt.

De HDMI connector

Een hdmi-kabel (voor consumenten apparatuur) bestaat uit 19 aansluitingen. Dit geldt voor alle versies; van versie 1.0 tot 1.3b is er niets veranderd aan de bekabeling of de stekkers. Wel zijn er in de loop van de tijd nieuwe varianten van stekkers bedacht (met name kleinere voor camcorders en fototoestellen).

HDMI Connector

Pin 1,2 en 3: Data 2 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 4,5 en 6: Data 1 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 7,8 en 9: Data 0 (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 10,11 en 12: Kloksignaal (respectievelijk +, afscherming, -)
Pin 13: CEC: Consumer Electronics Control
Pin 14: gereserveerd (niet aangesloten)
Pin 15 en 16: HDCP data (respectievelijk SCL en SDA)
Pin 17 : DDC/CEC afscherming
Pin 18 : +5 V voeding
Pin 19 : Hot Plug Detect

Waar niet iedereen blij mee is, is het feit dat er niet voorzien is om de stekker vast te zetten. HDMI ConnectorDVI heeft twee schroeven om de connector stevig vast te zetten, maar HDMI heeft dit niet. Bij zwaardere kabels zou dit echt geen kwaad kunnen, omdat ze gemakkelijker los kunnen gaan, of (horizontaal gemonteerd) een zware belasting aan bijvoorbeeld een projector of televisie kan zijn.

Het Data signaal

Net als bij DVI wordt er gebruik gemaakt van het protocol TMDS om de gegevens te transporteren: Transition Minimized Differential Signaling.

Het videogedeelte van HDMI is verdeeld over drie aparte datalijnen: R, G en B. Het TMDS protocol zorgt voor dat er zo min mogelijk storing ontstaat op het digitale signaal. Voor de technische onderlegden: bij het 8 bits signaal worden twee bits toegevoegd: één om een signaal te creëren dat minder interferentie veroorzaakt, en één om te voorkomen dat te vaak een ‘1′ of ‘0′ achter elkaar staat; dit lijkt op gelijkstroom, en daar kunnen digitale systemen moeilijk mee overweg. Dit 10 bits signaal wordt serieel gemaakt, verstuurd en in het ontvangende apparaat weer terug naar 8 bits geconverteerd.

HDMI - TMDS dataverwerking

Over welke pinnen gaat de meerkanaals audio ?

Het meerkanaals audiosignaal wordt gemixed in de TMDS datasignalen, dus tussen de video door. Omdat de bandbreedte van de audio een stuk lager is dan van het videosignaal is er tijd ‘over’ om de audio later weer uit het datasignaal te filteren. Op het moment kan hdmi maximaal 8 audiokanalen (7.1 surround) aan met een samplerate tot 192 kHz. Sinds hdmi 1.3 worden ook de lossless streams Dolby TrueHD en DTS HD ondersteund; formaten met een zeer hoge bitrate.

Lip Sync

Lip Sync gone WrongHDMI voorziet sinds versie 1.3 in een methode om audio te vertragen, om deze synchroon te laten lopen met de video. Een display (televisie, projector) heeft vaak meer tijd nodig om het videosignaal te verwerken dan voor de audio, waardoor deze ‘lip sync’ problemen ontstaan. De Lip Sync correctie voorziet erin dat het apparaat dat de lip-sync problemen veroorzaakt (meestal het display) communiceert met het apparaat dat de lip sync weer in orde maakt (in de meeste gevallen een av-receiver, maar een dvd-speler zou ook kunnen).

Helaas is dit niet zo zaligmakend als het klinkt: audio en video worden niet synchroon gehouden, de televisie zegt alleen maar tegen de receiver: het verwerken van de video kost mij xx milliseconden, vertraag daarom de audio met die tijd.
Niet bepaald hogere wiskunde dus, en extra (handmatige) correctie blijft noodzakelijk, met name waarbij de synchronisatie al op de schijf is misgegaan.

Consumer Electronics Control

Het Consumer Electronics Control (CEC) kanaal hoeft niet gebruikt te worden door fabrikanten, maar kabels hierop wel voorbereid zijn. Het kanaal:

 • maakt gebruik van het AV Link, een al langer bestaand protocol
 • wordt gebruikt om commando’s van een afstandsbediening door te geven aan andere aangesloten apparaten
 • is technisch gezien een bi-directionele seriële bus over één draad.
 • is niet voor alle hdmi versies hetzelfde: in versie 1.2a en 1.3a zijn er updates geweest

Omdat er vrij veel te vertellen is over het CEC zal ik hier binnenkort een stukje over wijden.

Kopieerbeveiliging: HDCP

CopyrightDe enorm toegenomen kwaliteit (digitaal, high-definition) heeft ook een nadeel: de digitale kopieën zijn erg goed, en dus makkelijk te verkopen als ‘nieuw’. Filmmaatschapppijen zijn hier logischerwijs niet blij mee. En alle beveiligingen op schijfjes hebben geen zin, als je gewoon vanaf de hdmi-poort een 1-op-1 kopie kunt maken, inclusief geluid.

Om deze reden is HDCP bedacht: “High-bandwidth Digital Content Protection”. Als twee apparaten met elkaar worden verbonden door middel van hdmi, dan wordt het digitale datasignaal versleuteld, zodat het niet meer ‘af te luisteren’ valt. Fabrikanten met een HDCP-licentie (dus alle hdmi-ondersteuning) moeten er voor zorgen dat er met hun apparaten geen kopieën gemaakt kunnen worden.

Als je twee hdcp-apparaten (bijvoorbeeld een hd-speler en een televisie) op elkaar aansluit, dan duurt het soms lang voordat je eindelijk beeld krijgt. Dit komt meestal door HDCP, omdat het herkennen van de twee apparaten en het uitwisselen van encryptie-sleutels tijd kost.

In de (nabije) toekomst zal HDCP verplicht zijn om digitale HD-video te bekijken; zonder kun je een hd-film alleen maar op dvd-kwaliteit bekijken.

Draadloos HDMI

hierover heb ik al eerder een stuk geschreven: Wireless HDMI en WirelessHD.

En verder…

Over HDMI is veel te schrijven: over de techniek, de verschillende kabels (van tien tot honderden euro’s), de praktische problemen, en wat we kunnen verwachten in de toekomst. Dus: wordt vervolgd !

Lees bijvoorbeeld meer over HDMI-CEC, de werking van DVI, of duik nog in de verschillen tussen component, s-video en composiet – de analoge videoverbindingen.

.

75 Reacties op “HDMI – Wat is het, en wat kan het ?”

 1. Susanne reageerde:

  Wat is nou precies HDMI, wat kan je ermee en wat zijn de voordelen tov een apparaat zonder HDMI?

  Ik hoop zsm van u te horen, alvast bedankt!

  Groeten Susanne

 2. Peter reageerde:

  Hallo, hoe werkt het audio signaal als de hdmi kabel is aangesloten op een tv met hdmi aansluiting. is het zo dat dit signaal dan automatisch wordt doorgestuurd naar de versterker via de tv en dan terug komt via de uitgang van de versterker en dan door de speakers wordt weergegeven?

 3. Egbert reageerde:

  Hallo allemaal,

  Onlangs heb ik een Yamaha versterker gekocht met “Dolby digital plus”,
  DTS HD enz..

  Mijn blue-ray speler is de de sony s-300.

  Ik heb een film die DTS HD ondersteunt (althans dat staat op de dvd hoes). Ik heb naar mijn mening mijn versterker goed ingesteld. Als ik de hierboven genoemde disc in mijn blue-ray speler afspeel zie ik niet in mijn display van de versterker “DTS HD” staan alleen “DTS”.

  Ik heb mijn blue-ray speler geupdate naar de laatste versie en dat heeft geen enkel resultaat opgeleverd.

  Mijn “hdmi”kabel heeft ongeveer 10 euro gekost en is ongeveer 1,5 meter lang, heeft dat iets misschien mee te maken?

  Ik hoop dat iemand mij kan helpen?

  Alvast bedankt daarvoor

  • tjack reageerde:

   media markt 15 meter hdmi met enthernet 3d en audio stream prijs echt verassend goedkoopste

  • tjack reageerde:

   en bij instelling van playermenu high defini … niet dolby of stereo anders heb je gewoon dts bij high defini.. moet ik altijd wel in audio menu verzetten naar high defini..hij herkend via mn pc enkel pcm , maar als ik die instelling verzet op mn dvd menu op pc (bv)… powerdvd 11ultimate dan herkent mn versterker dts master
   als er een beter uitleg is vertel me en sucses
   gr tjack

 4. Jan reageerde:

  Heb tv aansluiting van KPN diginet, kan ik nou ook via HDMI het geluid van de kanalen ned 1,2,3,RTL 4 enz op mijn stereo krijgen
  of gaat dat nog steeds via de AUX van mijn stereo

 5. henk van aarle reageerde:

  plasma TV is HDMI toegankelijk
  sony receiver heeft HDMI
  Hoe kan ik HDMI en 3D op TV krijgen?

  dank en groet

 6. Tom reageerde:

  Omdat er (b.v. bij digitenne) nog vaak gebruik gemaakt wordt van een scart-kabel vraag ik mij af of dit uiteindelijk nog wel volledig digitaal is. Met scart wordt toch een digitaal signaal geconverteerd naar analoog?
  Hoe kan ik volledig digitaal tv kijken (behalve via een schotel)? Kan dat m.b.v. hdmi?

 7. H.Spanger reageerde:

  Kan ik op één tv-apparaat, met voldoende HDMI-poorten, zowel een playstation 2 en een wi-computer aansluiten?

 8. Johan de Groot reageerde:

  @H. Spanger:
  Een Wii heeft (helaas) geen HDMI-aansluiting, en een Playstation 2 ook niet. Voor beide moet je kiezen voor of de (standaard) composiet aansluiting (gele stekker), of een (los aan te schaffen) component kabel (betere kwaliteit, met rood/groen/blauwe stekkers).
  Meer informatie over deze verbindingen lees je hier.

 9. Johan de Groot reageerde:

  @Tom:
  “Echt” puur digitaal tv kijken kan alleen als het digitaal binnenkomt en ook zo verwerkt wordt. Bij SCART vindt er inderdaad nog een omzetting plaats van digitaal en analoog (in de digitenne box) en van analoog naar digitaal (in de televisie).
  In de praktijk maakt dat alleen maar weinig uit. Het versturen van het tv-beeld naar je huis (via de kabel) is analoog van slechte kwaliteit, terwijl digitaal beter is. Maar nog steeds is dit bij lange na geen perfect kanaal – de ‘verslechtering’ in de analoge stap tussen digitenne en tv valt hierbij waarschijnlijk volledig in het niet.
  Digitaal wil (gelukkig) niet zeggen beter dan analoog: over component video is ook gewoon 1080p te transporteren.

 10. eerens reageerde:

  als leek een vraag, als ik mijn tv aansluit op b.v. videorecorder,met hdmi kabels moet ik dan ook de gebruikelijke scartkabels aansluiten ? dank voor uw aandacht,., willem

 11. ep reageerde:

  ik heb alleen maar scart uit gangen nu wil ik op de aansluiting van mijn tv na hdmi mijn vraag zijn er kabels die verloop hebbe van scart na hdmi
  al vast bedankt ep

 12. klaas reageerde:

  ik heb een Humax IRHD 5000c digitale ontvanger gekocht en wil deze via een hdmi kabel aan mijn Samsung tv verbinden. Als ik dat doe krijg ik een seconde beeld via het Humax kastje en direct daarna een groen scherm.
  Als ik deze twee apparaten via een gewone scartkabel met elkaar koppel, krijg ik wel gewoon beeld, maar daarvoor heb ik de ontvanger natuurlijk niet gekocht. Wie heeft een passende oplossing voor mij?
  Alvast bedankt.

 13. Jan2 reageerde:

  Hi Klaas,
  heb je al een oplossing??
  Ik heb hetzelfde probleem met de Humax IRHD 5000c.
  Alles werkte perfect via HDMI (10 dagen), tot we een logitech alles-in-een afstandbediening aangeschaft hebben. Dat ding heeft op een bepaald moment een verkeerde code naar een van de apparaten gezonden, sindsdien is alles precies hetzelfde als bij jou: 1 sec beeld via de Humax, dan groen scherm. De winkel heeft nog de Humax omgeruild voor een andere nieuwe, maar dat veranderde niets.

 14. Albert Jan reageerde:

  halllo

  ik heb vandaag een HDMI kabel gekocht voor de PS3.

  Heb de kabel aangesloten op mijn tv en PS3, als ik de PS3 start komt er een scherm met de vraag of ik dingen voor de audio en video HDMI wil installeren.

  Als ik op ja druk krijg ik een halve minuut zwart scherm en dan keert hij weer terug op normaal beeld..

  HDMI doet het dus nog niet bij mij ,terwijl ik een PS3 heb en een tv waar op het beeld staat (HD TV)

  Weet u misschien hoe het kan dat ik geen HDMI BEELD voor de pS3 krijg?

  • Johan de Groot reageerde:

   Ik vermoed dat de PS3 niet alle gegevens van je tv kan uitlezen, en dat je daarom weer het normale beeld krijgt. Ik heb dat ook meegemaakt met een projector.
   Laat je PS3 niet zelf alle instellingen uitzoeken, maar stel in de setup alles zelf in (resolutie, audio, etc), en kijk of het dan werkt.
   Als je een verkeerde instelling maakt waardoor je tv geen beeld geeft is er nog niets aan de hand: druk de power-knop van de ps3 lange tijd in, en alle AV-instellingen staan weer op ‘default’

  • ignace reageerde:

   Ik heb net hetzelfde probleem, echter ik heb voor jou ook een vraag.Als je een blu-ray speelt heb je dan 1080 ? Bij mij wel met een film van gran torino maar niet met de nieuwe blu-ray van Mika ???Hoe kan dat ,op mijn nieuwe led van samsung?

 15. A Gorter reageerde:

  Ik wil graag een lcd tv op een computer aansluiten.
  Computer heeft uitgangen dvi-i (dual) en s-video
  Tv heeft hdmi en rgb(vga) en s-video en rode,groene en blauwe ronde ingangen.

  Welke combinatie van kabels gaat hier het beste voor werken.
  Bestaat er een dvi-i naar hdmi kabel? (Of werkt dvd-d ook? Geen geluid dacht ik)
  Er bestaat wel een HQ DVI-I naar 3x RCA component (rood,blauw, groen).
  Hoe presteert s-video?

 16. dykmans georges reageerde:

  Dag, profitiat met uwe website uren kan ik er op lezen eindelyk een verstaan bare uitleg , heb nieuwe tv gekocht en aan
  gesloten (fhilips 40 inch pfl9704h ) maar nu als ik hem opstart dan valt hij 3 maal uit en komt terug met beeld
  ( heel mooi beeld wel met hmdi kabel) is dat normaal ,,de groeten

  • Johan de Groot reageerde:

   Bedankt voor de complimenten!
   Normaal lijkt me het zeker niet. Misschien ligt het aan de aangesloten apparatuur, waarbij het even duurt voordat HDMI goed ‘verbinding’ (software-technisch) heeft gemaakt.
   Of gebeurt het ook als er niets is aangesloten?

 17. San reageerde:

  Hallo, wie kan me helpen????

  Ik heb een HDMI kabel gekocht van 50 euro. Ik heb hem aangesloten op plasma tv en me laptop, hij doet het goed alleen als ik een film wil kijken dan komt het geluid vanuit de boxen van me laptop en niet vanuit de boxen van TV. Hoe kan ik dat instellen???

  Alvast bedankt.

  • rien reageerde:

   Het geluid is op de laptop in te stellen, waarheen dat kan gaan.
   Configuratiescherm, geluid, en dan Uw voorkeur op HDMI instellen.

 18. HDMI reageerde:

  Je zou kunnen proberen het geluid apart aan te sluiten wat sowiezo voorkeur heeft als je een lange hdmi kabel zou gebruiken.

 19. Ed reageerde:

  Hallo .

  Ik heb decoder Tele2 kan ik daar m,n audio op aansluiten
  heb op audio zowel optical als scart output welke kan ik het beste aansluiten.

  Bedankt voor advies.

  • Guido reageerde:

   Ik heb hetzelfde probleem, een tele2 decoder en een BOSE 321.Ik heb een optical cable aangesloten, maar geen geluid van TV of Radio via m’n Bose. Wie weet hoe dit moet?

 20. Afrikaanse kunst reageerde:

  HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video zoals een settopbox, dvd-speler, versterker en een compatibel scherm zoals een plasmascherm of een lcd-scherm en computers met DVI-aansluiting.

 21. Sietse reageerde:

  goedemiddag,

  Ik heb probleem met het afspelen van blu-raydiscs van mijn Laptop (Sonny Vaio)naar mijn Philips platbeeld via een HDMI-kabel. Het beeld is werelds alleen met geluid wilt het niet lekker werken. Bij de previeuws en intro werkt het geluid uitstekend, tot ik de film zelf afspeel dan dan is er geen geluid meer ??. Ben er wel achter dat als ik andere taal doe bv Frans of Engels voor slechthorende doe het geluid wel weer doet, uitermate vervelend. Op het moment kijk ik film met het geluid uit mijn laptop. Weet iemand waar aan het zou kunnen liggen. Mijn laptop i svoledig up to date.

  Alvast bedankt

  Sietse

 22. Vince reageerde:

  San,

  Je zou inderdaad je audio appart naar je tv kunnen sturen, ookal zou dit naar mijn weten wel moeten kunnen via HDMI.

  Groeten,
  http://hdmikabelzoeken.nl

 23. Geert Wieringh reageerde:

  Goedemorgen.
  Ik heb een probleem met het geluid van de TV ( samsung 7 ) over de boxen van de ontvanger Samsung HWC500, er zit een digtale TV onvanger tussen van het merk Ferguson. Het geluid van de Nederlandse zenders 1,2,3 is heel slecht, het begint heel zacht en wordt dan harder, maar lang niet zo hard als de Duitse zenders etc.Ik heb alles aangesloten met HDMI kabels.Weet misschien iemand wat ik hier aan kan doen.

  Bedankt

  Geert

  • niek reageerde:

   Hoe ontvang jij je TV signaal?
   er kan natuurlijk altijd verschil in het volume tussen kanalen zitten.
   doet dit probleem zich ook voor zonder je versterker?
   Zo ja ligt het aan je tv signaal.(kabel, satelliet, etc.)
   Mocht dit nou niet zo zijn moet je even je output settings van je audio nakijken.
   Groetjes

 24. Rob Venneman reageerde:

  Hallo,

  Ik heb een Sony STR-DA5200ES met 3 HDMI ingangen. Als ik mijn mediaplayer via HDMI aansluit wordt het beeld keurig via de receiver doorgezet naar onze plasma tv echter er komt geen geluid uit de receiver. Ik heb 2 HDMI kabels tussen de player en receiver geprobeert maar bied geen oplossing. Selectie van een ander audiokanaal bij een HDMI poort is bij deze receiver niet mogelijk
  Wat is er nu de reden van dat er geen geluid wordt weergegeven ?
  Ik zie uit naar een reactie,
  Rob

  • niek reageerde:

   ondersteunt jou receiver ook hdmi audio?
   ik heb eerder meegemaakt dat een receiver alleen maar video wou verzenden en geen geluid,(Terwijl dit theoretisch niet zou mogen)
   Heb je nog een optie om met tulp alsnog geluid naar je TV te verzenden?

   Groetjes

 25. mark reageerde:

  ok, brilliant is mijn vraag allang niet meer(maar het antwoord daarentegen voor mij..

  -ik wil mijn ontwerp schetsen van laptop(acer aspire 5536,HDMI en extra blwe scherm aansluiting)aansluiten op mijn LG LCD TV (MODELNR:
  RZ 20LZ50-(welke vreemd genoeg NIET op LG producten lijst voorkomt)voorzien van hdmi,svideo,scart en eveneens ‘blauwe ‘scherm aansl).
  doel:om op groot formaat LCD TV grafisch verder te kunnen knutselen.
  VRAAG luidt:wie durft mij (t equivalent van 2 digibeten)aan de hand te nemen door uit te leggen wat er exact voor nodig is om voorop gesteld doel een kans te geven.
  einde smeekbede.

  gegroet,mark

 26. S.C.E. van Leeuwen reageerde:

  Sinds kort heb ik via KPN digitaal tv en radio ontvangst met nieuwe toestellen.

  Bij het opstarten van de tv verschijnt linksboven

  de tekst HDMI met de tijd.
  De tijd klopt niet (1 uur verschil bv 18 ipv 17 uur)
  Hoe kan ik dat corrigeren?

  • Johan de Groot reageerde:

   De melding – en dus ook de tijd – komen van de televisie, dus daarin zal de tijd goedgezet moeten worden. Als het goed is staat in de gebruiksaanwijzing de manier om deze te corrigeren.

 27. tom reageerde:

  Hallo beste mensen ik heb en vraag waarvoor zijn de components out achter in mijn dvd speler?
  Alvast bedankt!

  t

 28. Jaap reageerde:

  Ik krijg het idee dat HDMI de vervanger is voor scart op de nieuwe TV’s. Of zijn er op de nieuwe modellen LED TV’s nog steeds ook scartaanslutingen aanwezig? Mocht dat niet zo zijn hoe los ik het volgende dan op:
  Op dit moment het ik via een scartaansluiting (TV)kant een kabel (circa 12 meter) naar mijn stereoset lopen (tulpplug aansluiting) dus puur om TV geluid ook over boxen van stereo af te spelen. Ik overweeg een LED tv te kopen en daar staat op 4 HDMI aanslutingen. Kan ik daar de huidige scartkabel ook op aansluiten of heb ik een geheel nieuw kabel met HDMI aansluiting aan de ene kant en tulppluggen aan de andere kant nodig??

  • Johan de Groot reageerde:

   Op de nieuwe tv’s zijn meestal nog wel SCART-aansluitingen aanwezig, maar die heb je voor de omschreven situatie waarschijnlijk niet nodig.
   Er zit namelijk meestal (…) ook een stereo-audio uitgang (tulp) op de televisie – en daar kun je dus direct je stereo-set op aansluiten.

  • Richard Konings reageerde:

   Beste Jaap. Ik lees hier jouw verhaal over de problemen met geluid. Het antwoord van Johan klopt wel, er is echter nog een vraag. Heb je er een digtale losse ontvanger bij staan, want ook daar zit meestal een tulp uitgang voor audio op. Er zijn nog diverse flatscreens met scart, bv Sony.
   Alleen het verschil tussen scart en hdmi is dat een scart analoog is en een hdmi digitaal met 19 kanalen die beeld (rgb) en geluid verzorgen. Beter is om de hdmi kabel niet langer dan 5 meter te houden daar er anders “foute”signalen ontstaan en die kan de receiver niet corrigeren. Voor geluid is een “tulp”kabel nog het beste,die mag wel 10 meter zijn dus kijk of de led tv een audio tulp uitgang heeft. Succes. Zijn er nog vragen dan hoor ik het wel.

  • C.Gersen reageerde:

   zo ver ik weet hebben alle LCD LED PLASMA tvs een scart aansluiting.

 29. kitty reageerde:

  wij hebben een samsung bd8200 en deze slaat automatisch aan,maar wij krijgen het er niet uit ,wie weet dit

  • Richard Konings reageerde:

   Beste Kitty. Jouw verhaal is niet helemaal duidelijk. “wat “slaat niet aan en “wat ” krijg je er niet uit. Hoe is hij aangesloten en met wat voor kabels. Ik heb echt meer informatie nodig anders kan ik je niet helpen, dus laat nog even weten.

   groeten Richard Konings (av technicus)

 30. Ad Bruin reageerde:

  Kan ik het geluid van mijn HD-TV (met HDMI-connector) op een nog aan te schaffen Homethaetersetje 5.1 met HDMI-connector weergeven? Het geluid van mijn TV in de slaapkamer wil ik dan met wat meer theater effect waarnemen!

  • niek reageerde:

   Zeker kan dat,
   Meerde mogelijkheden.
   1. Met 2 tulp stekkers naar je hometheater setje gaan(niet de beste kwaliteit)
   2. kijken of je je signaal ook naar je setje kan sturen en vanuit het setje door naar je tv.(dan vangt het setje het geluid op zeg maar;-)

   • Ad Bruin reageerde:

    Eigenlijk was de vraag: Kan ik, om het geluid van de TV met kwaliteit op de hometheater te horen, daarvoor een HDMI-kabel gebruiken i.p.v. tulp-stekkers?

 31. niek reageerde:

  Geen probleem,
  Ik hoor het wel als er verdere vragen zijn:)

  Met vriendelijke groet.
  Niek Rozeboom (IT-services)

  • Ad Bruin reageerde:

   Mijn TV heeft geen HDMI-uitgang, maar wel een Optical-aansluiting. Ik ga dus op zoek naar een HomeCinema met Optical input! Ik denk b.v. aan een Sony DAV DZ330 setje!
   Met dank voor het meedenken. Ad Bruin (InnoActive)

 32. Joke reageerde:

  heb een HDMI kabel gekocht om van af de laptop naar mijn TV programma’s te zien, moet ik daar nog iets voor doen, de kabels aangesloten echter ik krijg geen signaal naar de TV?

 33. Jos reageerde:

  Mijn ouders hebben een Philips TV met hdmi-aansluiting.
  Nu kijken zij tv via de kabel. Ze overwegen de aanschaf van een decoder voor een aantal zenders die zij nu nog niet aankunnen. Zij hebben zich laten vertellen dat je in plaats van een decoder aan te schaffen ook voor de hdmi-aansluiting iets kunt aanschaffen wat het mogelijk maakt om dan digitaal te kijken en zender achter de decoder te kunnen ontvangen.
  Kan iemand mij hierin adviseren?

 34. Marco Horstink reageerde:

  Ik heb uw home cinema set met blu-ray speler van Panasonic type SC-BT330 EG-K en ook een panasonic lcd full hd tv TX-L37S20E. Nu heb ik deze op elkaar aangesloten met het bijgeleverde kabeltje en dit gaat goed. Maar om beter beeld te hebben wil ik een hdmi kabel tussen beide apparaten aansluiten. Alleen dan krijg ik geen beeld. Ik heb de kabel al op 2 andere toestellen getest en daarbij werkt de kabel wel, dus daar ligt het niet aan. Weet u misschien waarom dit niet werkt?

 35. Jos Kok reageerde:

  Wie kan mij helpen?
  Ik heh abbonement tele2 alles en ik wil Bose radio aansluiten. Ik krijg allemaal rare uitleg bij Bose en Tele2

 36. Petert reageerde:

  Hallo,

  Ik heb een HDMI kabel van 5m aangeschaft op de zwarte markt in Beverwijk. Deze heb ik verbonden tussen de LCD en DVD. Ik krijg vervolgens het beeld in horizontale blokjes te zien. Kan ik stellen dat dit aan de kwaliteit van de kabel ligt of kan er een andere oorzaak zijn?

  • skybird reageerde:

   Petert,

   Een hdmi kabel van 5 meter vereist wel enige kwaliteit.
   Misschien zit er wel een breuk in…?
   Als je nog een korte hdmi kabel hebt probeer die eens (als je dit niet al gedaan hebt)dan sluit je uit dat het aan je apparatuur ligt.
   Is je tv HD ready, of full HD..?
   Pas hier de resolutie op aan..

   Succes.
   Vrg, Skybird.

 37. Ed van Wolde reageerde:

  Beste mensen,
  Nadat ik de HDMI kabel aangesloten had op de labtop, verscheen er een aantal schermopties.
  Ik koos alleen TV scherm, maar wil dat graag terugdraaien naar beide schermen.
  Ik heb een windows vista labtop.
  Als ik de kabel nu aansluit gaat mijn scherm op zwart.
  Erg lastig, kan iemand mij vertellen hoe ik dat kan terugzetten?
  Alvast bedankt, vriendelijke groet, Ed van Wolde.

 38. jeannet van der Zwan reageerde:

  wij hebben sinds kort een philips led tv en ook een Sony blue – ray home theatre system maar wij krijgen het geluid van de tv niet via de sony.
  we hebben al een optische kabel gekocht en een hdmi kabel.
  wat doen we fout ??

  groet Jeannet

 39. Bedrijf reageerde:

  Er zit qua signaal bijna geen verschil tussen de kabels. Je kan dus flink wat geld besparen door een goedkopere kabel te kiezen.

 40. Jan reageerde:

  Ik betsel zelf altijd hier: http://www.onlinekabeltjes.nl, erg voordelig denk ik

 41. Marcel reageerde:

  Ik heb een Samsung Multimedia Hub (docking) voor mijn Galaxy S4 gekocht en deze is aan te sluiten via HDMI en AUX-kabel. Nu heb ik dus een HDMI kabel naar TV en een AUX naar Tulp naar de reciever aangesloten. Via verschillende apps loopt mijn geluid nu voor op het beeld. Dus had ik begrepen dat ansluiten op 1 apparaat beter is? Dus beide op receiver of beide op tv. Nu vroeg ik me af, gaat geluid ALTIJD over HDMI of ligt dit ook aan het apparaat? Omdat er speciaal een AUX aansluitning op de docking zit voor audio? Mij is het niet gelukt namelijk. En wat zou dan de beste methode zijn om het aan te sluiten? Ik bedenk mu nu ineens dat ik niet heb getest met de AUX kabel uit de docking………kan t zijn dat hij dan het geluid over HDMI uitschakeld…??? hmmmm…..

 42. Paul reageerde:

  Kan het signaal van een HDMI aanstuiting 2 kanten op?
  Bijvoorbeeld: Op mijn MEDIAPLAYER gaat er van mijn HDMI aansluiting een signaal naar mijn monitor -of TV.
  Maar kan ik die zelfde HDMI aansluiting op mijn MEDIAPLAYER ook gebruiken om signalen te laten binnen komen.

  Concreet: kan ik een HDMI aansluiting zowel als IN als OUT functie gebruiken?

 43. Wim reageerde:

  Op laptops zit ook vaak HDMI. Kan je daar ook data mee overzetten?
  Meer over computers op http://www.itpedia.nl.

 44. […] HDMI – Wat is het, en wat kan het ? […]

 45. […] CEC is een gedefinieerde functionaliteit binnen HDMI, om de bediening van meerdere apparaten te vergemakkelijken. Via pin 13 van de connector wordt het […]

 46. […] dit artikel vind je alle informatie over wat HDMI is en kan, meer informatie over DVI heb staat in ‘DVI: Digital Video Interface voor PC en […]

 47. […] “HDMI – wat is het, wat kan het?” kun je de details lezen over de mogelijkheden van HDMI. google_ad_client = […]

 48. […] Oppo BDP-93 heeft twee HDMI uitgangen – waarvan één HDMI 1.4, en één HDMI […]

 49. […] en je beeldscherm een dvi-ingang, dan is een dvi kabel de juiste oplossing. Als beide apparaten een hdmi-poort hebben, dan is een hdmi kabel de […]


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart