HighEnd samenwerking van Steinway en Lyngdorf

| 19 september 2007 | door

Het is bekend dat het bijzonder moeilijk is om een piano-vleugel levensecht te reproduceren, en dat lijkt de reden geweest te zijn waarom de legendarische Steinway & Sons besloten hebben om hun eigen ‘ultra-high-end’ audio systeem te maken. Tezamen met Lyngdorf Audio is de Model-D ontwikkeld – een volledig ge├»ntegreerd, compleet digitaal systeem met twee enorme luidsprekers en een receiver met Lyngdorf’s Roomperfect akoestische calibratie-systeem. Speciaal ontworpen voor een exacte weergave van een Steinway Model D piano.

Steinway Lyngdorf

Slechts 100 systemen zullen er gemaakt worden, maar voor de $ 150.000 die je er voor neer moet leggen komt er wel iemand langs om het geheel te installeren, en in te regelen om perfect te klinken in je eigen luisterkamer.

Het systeem kan signalen tot 104MHz aan (hoewel studio-apparatuur nog ‘maar’ tot 192kHz gaat). De luidsprekers zijn gemaakt van aluminium en wegen 250 kilogram per stuk, dus de luidspreker zal niet gaan trillen als de vier 12″woofers, twee 5″ midrange en de ribbon tweeter de behuizing muziek laten horen. Deze muziek wordt naar alle richtingen gestraald, want de luidsprekers zijn open aan de achterzijde. Het kan dus zeker geen kwaad dat iemand van Steinway even langskomt om alles goed in te regelen. Met de RoomPerfect techniek wordt een 3d model gemaakt van de gehele ruimte, en wordt het systeem exact ingeregeld voor het beste geluid.

Steinway Lyngdorf in de huiskamer

The system can reproduce a full symphonic orchestra with no compromises in sound,” aldus Lyngdorf.

En er zijn een paar ‘lucky few’ die het systeem hebben mogen bewonderen en beluisteren, en hun woorden zijn veelzeggend (in het Nederlands vertalen heeft geen zin):

“After a long, brain-breaking discussion about digital-to-analog converters and transient waves, he put on the theme song from The Pink Panther. I could almost smell the brass of the high-hat. After that, we listened to assorted symphonies, Peter Gabriel and New Order. It was an almost schizophrenic experience — I heard background voices, breaths and sounds that I’d never perceived before on other speakers.”

“It works startlingly well: During our test drive, in a grim, vaguely polygonal meeting room, the music followed us everywhere — even behind a huge column — with only barely perceptible drop-offs at midrange.”

Om te voorkomen dat je een ‘minderwaardige’ bron zou willen aansluiten is dat gewoon niet mogelijk; alleen audio-cd’s en cd-r’s met mp3 bestanden kunnen afgespeeld worden – geen iTunes of winamp

Steinway LyngdorfMaar er is een beperking. Hoewel het een compleet digitaal systeem is kun je er alleen audio-cd’s en mp3’s mee afspelen van disc.

Op www.steinwaylyngdorf.com kun je wel genieten van het schitterende hoogglans uiterlijk, maar technische details missen – zelf het contactformulier werkt niet.

Al in mei berichtte onder andere Engadget hierover, maar Audio Junkies herinnerde mij eraan.

.

Reacties

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker

88 inch 8k OLED televisie van LG