KEF Q Series luidsprekers compleet vernieuwd

| 19 september 2010 | door
Eén van de bekendste luidsprekerfabrikanten heeft haar bekendste luidspreker-lijn ge-update voor de zevende keer in haar bestaan.
Al sinds de introductie begin jaren 90 is de KEF Q Serie zeer populair waarbij met name de prijs/kwaliteit verhouding wordt geroemd, dus een update van deze luidsprekers trekt bijzonder veel aandacht.

Nieuwe Uni-Q tweeter

Kef’s trots – met recht – is Uni-Q. Vrijwel alle KEF luidsprekers maken gebruik van deze techniek waarbij de tweeter in de woofer is gemonteerd, zodat het geluid uit één punt komt: een puntbron dus. De Uni-Q driver array is verder verbeterd, en heeft hiervoor bijzonder veel geprofiteerd van experimenten uit KEF’s Concept Blade project.
De driver combinatie heeft nu een nieuwe, grotere en betere tweeter gemonteerd in het hart van de laag/midden units.

Nieuwe woofer

Ook de bas-unit van de KEF Q serie is onder handen genomen. Het gegoten aluminium chassis is nog stijver om de  magneet en de conus in positie te houden. De combinatie van een efficiënte magneet met grote 50mm spreekspoel moeten er voor zorgen dat de luidsprekers flink wat vermogen aan kunnen – en daarmee grote volumes kunnen neerzeten.
Bij de drie nieuwe vloerstaande modellen wordt het laag ondersteund met één of meerdere auxiliary bass radiatoren (ABRs). Een ABR is een kruising tussen luidspreker en basreflex poort: wel de conus, maar niet de magneet van een luidsprekerunit. Deze constructie is minder gevoelig voor resonanties in het midden-gebied dan eem basreflex-poort.

Kef Q900, Q700 en Q500 vloerstaande luidsprekers

Het nieuwe topmodel is de Q900, en is een vloerstaande luidspreker met een 20 cm grote Uni-Q driver, vergezeld door een evengrote aluminium woofer, en twee 20cm ABR’s.
Naast de Q900 zijn er nog twee ‘2 1/2 weg’ vloerstaanders geïntroduceerd: de Q700 is (ook) bedoeld voor de wat grotere luisterkamers en hometheaters, de Q500 is ontworpen voor kleinere kamers.
Adviesprijzen per stuk: 799 dollar voor de Q900, 699 dollar voor de Q700 en 499 dollar voor de Q500.

Kef Q100, Q300 monitor luidsprekers

Monitor-, surround-, of boekenplank-luidspreker: de Q100 is compacte basreflex met een 13cm Uni-Q driver. Een iets groter model is de Q300 met een Uni-Q driver van 16cm.
De prijs voor twee Q100’s is 499 dollar, twee Q300 gaan 599 kosten.

Kef Q200 en Q600 center-speakers

Ook als keuze in ‘groter’ of ‘kleiner’ biedt KEF twee center-speakers aan voor je hometheater. De Q200 is een drie-en-een-half weg luidspreker met 13cm drivers (Uni-Q + woofer + ABR), de Q600 heeft dezelfde opbouw maar dan met 16 cm units. De prijzen zijn 399 dollar (Q200) en 599 dollar (Q600).

Kef Q800 DS dipool en Q400 subwoofer

Nog twee ‘bijzondere’ luidsprekers maken de nieuwe Q-serie ‘af’.
Terug van weggeweest is een di-pool luidspreker. De Q800 DS heeft twee Uni-Q drivers van 13cm (met 2,5cm tweeters) die als een di-pool het geluid naar twee kanten verspreid – zeer specifiek voor surround-toepassingen. De prijs voor deze dipool luidspreker is 699 dollar per paar.
In de nieuwe serie hoort natuurlijk ook een subwoofer, in de vorm van de 200 Watt Q400 met een 25cm grote woofer die naar voren straalt. Hiervan is de adviesprijs 649 dollar.

Achtste generatie Kef Q

In 20 jaar tijd is dit alweer de achtste generatie. Het is natuurlijk even afwachten of de nieuwe modellen net zo in de smaak zullen gaan vallen als voorgaande keren, maar de kans is klein dat deze tegen zullen vallen. Wanneer alle luidsprekers hier verkrijgbaar zijn, en wat de bijbehorende Euro-prijzen zullen worden is nog niet bekend.
.

2 Reacties op “KEF Q Series luidsprekers compleet vernieuwd”

  1. Buck Rogers reageerde:

    Mooi! Maar jammer dat de vorm van de vorige series niet is gebleven, ’t is nu weer zo gewoontjes rechthoekig.

  2. Sjariff reageerde:

    Geachte heer / mevrouw,

    ik heb een vraag over de kef q600 c. Klopt dat een van de sub passief is en geen spraak uit komt.

    gr sja


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart