Linn Akubarik aktieve luidspreker onthuld

| 5 mei 2013 | door

Linn heeft na een redelijk lange tijd weer een nieuwe luidspreker geïntroduceerd: de Akubarik.

linn-akubarik-luidsprekers

Achter deze aparte naam schuilt een actieve vijf-weg luidspreker met zes ingebouwde eindversterkers – en veel meer techniek dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

Uiterlijk en Units

Linn heeft de Akubarik geen bijzonder uiterlijk gegeven – als je deze vergelijkt met de al bestaande Linn luidsprekers. Het is een redelijk smalle vloerstaande luidspreker, met een brede van 35 centimeter een hoogte van iets meer dan een meter.

Het diepste laag wordt verzorgd door twee losse 20,3cm woofers die achter elkaar geplaatst zijn – over deze bijzondere constructie later meer. Dit geluid komt vanuit de voet van de luidspreker.

De ‘upper bass’ wordt weergegeven door een 15cm unit, die in een eigen behuizing zit om nauwkeuriger te kunnen werken.
Boven en voor deze unit zit dan weer het Linn 3K array. Dit is een combinatie van een polyethuraan 7,5cm midrange driver, een 25mm dome tweeter plus een 12,5mm suppertweeter in een gegoten aluminium chassis.

Aan de achterzijde is de koeling van de versterkers goed te zien; de aansluitingen (netvoeding en gebalanceerd XLR lijn-signaal) zitten aan de onderzijde van de kast.

Isobaric

Eén van de belangrijkste filosofieën  achter de Akubarik is het Isobaric systeem. In deze constructie worden twee identieke bas-drivers achter elkaar geplaatst (face-to-face). De conussen van de twee woofers bewegen exact gelijk met elkaar, waardoor een constante druk (iso-barisch) blijft bestaan tussen de twee units. Het voordeel hiervan is dat er een rijke, diepe bas gegenereerd kan worden zonder dat hier veel ruimte voor nodig uit. Het nadeel is natuurlijk het kostenplaatje: er zijn niet alleen twee woofers nodig, maar ook twee identieke versterkers om deze aan te sturen.
Op de versterker-unit aan de achterzijde kun je een aantal aanpassingen doen in de filtering van het laag, om de luidspreker zo goed mogelijk in  je kamer te kunnen laten presteren.

linn-akubarik-bas-instellingen

Aktiv, Chakra en Dynamik

Linn maakt voor deze high-end luidspreker natuurlijk gebruikt van haar eigen bewezen technologieën.

Het Schotse bedrijf is een groot fan van actieve luidsprekers. In de Akubarik wordt – net al bij alle andere actieve Linn systemen – het binnenkomende signaal niet eerst versterkt en daarna gefilterd. Het lijn-signaal (uit cd-speler, streamer, platenspeler of andere audio-bron) wordt juist eerst gefilterd, en daarna pas versterkt naar een luidspreker-unit verstuurd. De voordelen hiervan zijn onder andere dat een versterker alleen maar hoeft te versterken wat ook daadwerkelijk nodig is, en dat de filters veel nauwkeuriger ingeregeld kunnen worden.
Om de signaalpaden zo kort mogelijk te houden zijn de filters en de zes Chakra eindtrappen allemaal op een enkel printboard geplaatst.

De Chakra versterkers worden gevoed door ‘Dynamik’: een snelle, efficiente en stille schakelende voeding die Linn in 2009 heeft geïntroduceerd.

Belangrijkste Specificaties

  • Type: 5-weg vloerstaande actieve luidspreker
  • Units: 13 mm dome, 25 mm dome, 75 mm dome, 150 mm upper bass, 2 x 200 mm isobaric lower bass
  • Volume: 44 liter
  • Volledig actiev crossover filter met instelbare kantelpunten
  • Audio-aansluiting: gebalanceerd XLR
  • Versterkervermogens: 4x 100W plus 1x 200W (aan 4Ω)
  • Vervorming (THD+N): kleiner dan 0.002%
  • Gewicht: 46 kg
  • Afmetingen: 1050 mm (H) x 351 mm (W) x 450 mm (D)

linn-akubarik-luidspreker-kleuren

Kleuren, prijzen en beschikbaarheid

Voor de afwerking van de Akubarik luidspreker kun je kiezen tussen zes standaard fineer afwerkingen (Black Ash, Cherry, Oak, Rosenut, Walnut , White) plus nog eens dezelfde kleuren in hoogglans en in ruim 200 RAL kleuren. Bovendien is het 3K array zowel in het zwart of zilverkleur te krijgen.

De prijs van de Linn Akubarik zal ongeveer 20.000 euro zijn – per paar. Deze luidsprekers moeten vanaf deze maand leverbaar worden bij de Linn dealers

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker