Laser HDTV's van Mitsubishi: concurrentie voor lcd, plasma en dlp

| 6 juli 2008 | door

Mitubishi laservue televisieOp de CES liet Mitsubish al weten dat ze bezig waren met nieuwe televisietechniek, anders dan LCD, OLED of Plasma. Laser televisie wordt het volgens Mitsubishi – en het eerste model is nu getoond.

De fabrikant heeft nu gezegd dat de LaserVue televisie een aanzienlijke verbetering zullen zijn ten opzicht van de huidige HDTV’s, met twee keer zoveel kleuren bij de helft van het energieverbruik. Ze zijn alleen niet zo plat, met ongeveer 25cm diepte.

De specificaties omvatten 120Hz verwerking, een 500nit helderheid, en ondersteuning voor xvColor. Mitsubishi claimt bovendien dat laser-televies voor zowel 2D als 3D televisie geschikt is.

De Mitsubish LaserVue Diamon 65″ zal in het najaar verschijnen, en het 73 inch zusje komt iets later. In Amerika dan, in Europa zullen we waarschijnlijk moeten wachten of deze daar genoeg verkocht gaat worden.

Hoe de techniek nu eigenlijk precies werkt is nog steeds niet duidelijk, maar het is gebaseerd op de DLP techniek van Texas Instruments.

mitsubishi laser televisie LaserVue

Rear-projection

In Nederland en België zijn ze vrijwel niet verkocht, maar in Amerika wel: rear-projection televisies. Lange tijd was dit de enige manier om voor een redelijke prijs een groot beeld te krijgen. De truc zit ‘m in het feit dat in de kast een projector zit (meestal DLP), die door middel van spiegels het beeld projecteert op het scherm. Op dit principe is de laser-televisie ook gebaseerd, en daar zal deze dan ook mee moeten concurreren. Hoewel de inkijkhoek van de LaserVues vele malen beter is dan die van DLP, is de prijs wel een stuk hoger, in de buurt van LCD en Plasma’s van dit formaat.
Maar met minder dan 200 watt ligt het energieverbruik ver onder LCD en Plasma televisies.

Eerste impressies

De eerste journalisten die de modellen hebben gezien waren wel enigszins kritisch: grote verschillen met een lcd of een plasma televisie zijn er niet. Maar op het gebied van kleurdiepte zijn de LaserVues bijzonder, met name de kleur rood spettert van het scherm. Het zwart is zwart, en zowel helderheid als inkijkhoek zijn bijzonder goed.

De vraag is alleen: is het goed genoeg ? Mitsubishi geeft aan dat deze televisies zowel staand als hangend gebruikt kunnen worden, maar op een 25cm ‘dik’ scherm zitten niet veel mensen meer te wachten. Bovendien: wat doen de concurrerende technieken ? OLED is dè belofte, maar zowel plasma als lcd zijn nog lang niet uitontwikkeld.

Via Engadget.

.

8 Reacties op “Laser HDTV's van Mitsubishi: concurrentie voor lcd, plasma en dlp”

  Marchand reageerde:

  Oostende, 27 januari 2009.
  Geachte,
  Naar ik verneem komt naast de lasertv: 65″ ook nog een 73″.
  Vragen:
  1. Wanneer te koop in België ?
  2. Wat zijn de prijzen ?
  Hoogachtend,
  Rudolf MARCHAND
  +32.0475.388254

  Ron reageerde:

  Ja ja, ze hebben een grote bek maar een beetje campagne voeren voor de laser tv doen ze niet en zal wel weer niks worden. Ze zijn nou al vanaf 2–6 bezig met deze tv’s en nog zijn ze niet te koop in de benelux. Als men een game hebben uitgebracht dan zijn ze er als de kippen bij omdat iedereen zoiets zou willen hebben maar dit ja ja ik vind het een hele grote oplichterijpraktijk. Eerst wordt de grote schermen gepromote en dan houd het op. Ze konden beter een 42” uitbrengen die wel bij grote publiek verkocht zou worden. Ik denk een klein inschattings foutje.

   Johan de Groot reageerde:

   Mitsubishi verkoopt alleen nog maar projectoren in Nederland en België – voor televisies – en zeker laser-tv’s – moeten we naar de US.

   Ik vermoed trouwens dat een grote laser-tv gemakkelijker te maken is dan een kleine, gezien de constructie die in de behuizing toegepast moet worden.

  w.verbeeck reageerde:

  Ik krijg er het schijt van dat we hier constant stiefmoederlijk behandelt worden.
  Altijd alles eerst voor die amerikanen en voor azië en wij, Europeanen, kunnen zoals steeds op ons kin kloppen.
  En of dat toestel 10 of 20 cm dik is maakt me niet uit, het zijn de prestatie’s en het verbruik die tellen, en die zijn uit de talrijke revieuws uit de U.S., héél goed.

  W.Verbeeck reageerde:

  Beste redactie van AVBlog en lezers.
  Na meer dan een jaar wachten op de laser tv Van mitsubishi, heb ik besloten deze mail te sturen naar Mitsubishi benelux…

  Geachte, Mijnheer, Mevrouw.

  Sinds iets meer dan één jaar is in de V.S. de Mitsubishi LaserVue Diamond 65″ gelanceerd.
  Nu vraag ik me af wanneer deze in Europa te verkrijgen zal zijn?
  Ik ben al meer dan een jaar van plan om een nieuwe tv te kopen en mijn voorkeur gaat al die tijd al uit naar de Mitsubish LaserVue Diamond 65″ of het nu 3D ondersteunt of niet maakt me niet uit, eveneens wat het kost.
  Ik ben niet de enige die zit te wachten wanneer jullie deze tv naar Europa invoeren, dat jullie hier voor geen reclame maken ontgaat me totaal, dit product heeft nochtans troeven genoeg, een kristal helder beeld en vooral het energie verbruik, om dat er in Europa een groter milieubewustzijn is dan in dan in de V.S.
  Graag had ik geweten hoelang we nog moeten wachten (of dat het de moeite loont om te blijven wachten) op de Mitsubish LaserVue Diamond T.V.
  Mocht dit niet zo zijn, is het dan mogelijk om deze via via (liefst bij een officieele Mitsubishi dealer) in de V.S. te kopen en of het toestel het pal/secam signaal herkent ?
  Graag een reactie.

  Met hoogachting, Verbeeck Walter, Antwerpen, België

  Reactie van Mitsubishi…

  Geachte heer Verbeeck,

  Hartelijk dank voor uw email bericht en interesse in onze producten.

  Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat de Laser TV niet in Europa verkocht gaat worden maar uitsluitend in Amerika.
  De Laser TV is een ontwikkeling van de Amerikaanse Mitsubishi Consumenten Divisie en niet van Mitsubishi Electric in Japan.
  De TV zal dus ook niet voldoen aan de Europese normen en regelgeving.

  Overigens verkoopt Mitsubishi geen consumenten producten (m.u.v. Home Cinema beamers) in Europa.

  Met vriendelijke groet,

  Mitsubishi Electric Europe BV

  […] profileert zich op het moment met een aantal innovatieve producten (zoals de Laser TV en de televisie met soundbar) maar in Nederland blijft het AV consumenten-aanbod beperkt tot […]


Reacties

Rotel RAP-1580 – Atmos hometheater powerhouse in een enkele behuizing

Sonos PlayBase

Review Acer P6500 DLP projector

Review: Epson LS10000 laser projector