NAD M15 HD Surround Voorversterker

| 20 december 2009 | door

NAD heeft de M15HD geïntroduceerd: een Surround AV-voorversterker uit de Masters Series topreeks.

nad-m15hd-surround-voorversterker-pretty

De M15HD is de opvolger van de uit 2005 stammende M15, en is opgebouwd volgens NAD’s Modular Design Construction (MDC). Op het gebied van zowel audio als video biedt deze processor het neusje van de zalm.

Het MDC principe is een NAD concept van losse insteekkaarten met audio- en video functionaliteiten, waardoor het apparaat door het toevoegen van deze modules relatief eenvoudig ge-upgrade kan worden naar toekomstige ontwikkelingen (nieuwe HD formaten bijvoorbeeld), of eigen wensen (specifieke digitale of analoge aansluitingen)

De modules in de M15HD zijn voorzien van diverse geavanceerde functies, zoals de dubbele 32bits Aureus 7.1 DSP’s (van TI), Audyssey Dynamic EQ, Dynamic Volume en MultEQ Pro ruimte-correctie. De beelden worden verwerkt door de kwalitatief hoogstaande (‘broadcast quality’) VXP processor van Sigma Design. Vanzelfsprekend op een dergelijke high-end surround voorversterker zijn de decoders voor Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en DTS-HD Master Audio.

Beeld en Geluidverwerking

Audyssey Dynamic EQ zorgt er voor dat de dynamiek van een film-soundtrack bewaard blijft op alle volume-niveaus, terwijl Dynamic Volume er juist voor waakt dat je niet wordt geconfronteerd met een extreem volume-verschil als de reclames op tv beginnen, of als je van av-bron wisselt.

De VXP video-processor van Sigma verwerkt alle soorten beeldformaten met een resolutie tot maximaal 2048 x 2048 pixels tot een zo mooi mogelijk Full HD beeld op je tv of projector.

Klik op plaatje voor uitvergroting

Klik op plaatje voor uitvergroting

De technische termen waarmee de werking wordt uitgelegd zijn als volgt (vertalen naar het Nederlands zal het niet veel duidelijker maken…):
Motion-adaptive de-interlacing wit edge-interpolation, film-mode detection with output-cadence generation programmable scaling engine with aspect ration converstion, frame conversion to and from any refreshrate (ntsc and pal), advanced noice reduction and detail enhancement.

De M15HD kan iedere bron via component, composiet of s-video omzetten van analoog naar digitale HDMI.

Mogelijkheden en aansluitingen

Voor domotica-toepassingen is de M15HD voorzien van een rs-232 interface, 12 volt triggers (1 in, 3 uit), infrarood aansluitingen (1 in, 3 uit), een AV-uitgang met OSD voor een tweede zone, en een AC aansluiting.

nad-m15hd-surround-voorversterker

En er is meer. Drie HDMI 1.3 repeaters, een tape-monitor, lip-sync (tot maximaal 100ms), bas-management, instelbare cross-over frequenties voor front, center en surround luidsprekers. Verder: vier dubbele differentiële 24bits, 192Khz digitaal-analoog omzetters, Dynamic Headroom Scaling, digitale toonregeling met een speciale ‘dialoog’ instelling voor het center-kanaal.

De voedingen voor het analoge en het digitale deel van de voorversterker zijn niet alleen gescheiden van elkaar, maar zelfs heel anders opgebouwd. Voor het digitale deel wordt een geschakelde voeding toegepast, en voor ‘analoog’ een lineaire voeding.

nad-m15hd-logos

Specificaties

Een selectie:

  • 4 digitale HDMI ingangen
  • 4 analoge composiet / s-video ingangen
  • 4 component-video ingangen
  • 4 x coax, 4 x optische digitale audio ingangen
  • analoog 7.1 direct audio, 3 x analoog stereo in
  • Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio, Linear PCM (192kHz), Dolby Digital Plus, DTS HD High Resolution Audio, DTS 96/24, DTS Neo:6 [Cinema/Music], Dolby ProLogic IIx [Movies/Music], EARS, Enhanced Stereo
  • Audyssey MultEQ Pro ruimte-correctie
  • Zone 2 met audio èn video, zone 3 en 4 alleen audio
  • Programmeerbare afstandsbediening voor achter apparaten; tweede afstandsbediening voor extra zone.

De prijs van deze hele mooie AV voorversterker (in ieder geval gekeken naar de specificaties) is 4500 dollar. Op korte termijn kunnen we deze hier verwachten, met een bijbehorend prijskaartje in euro’s.

Ter zijner tijd zal alle informatie  wel op de website van AND Benelux komen; tot die tijd kun je de uitgebreide details vinden op de site van NAD zelf.

[Via AudioJunkies]

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart