NAD VISO 1 Draadloos digitaal muzieksysteem

| 27 november 2011 | door

NAD heeft de VISO 1 onthuld. Hoewel de vergelijking met andere iPod luidsprekers (erg) makkelijk te maken valt, is deze onderhuids toch echt iets anders.

Het is namelijk niet zomaar een iPod-luidspreker, maar een state-of-the-art draadloos muzieksysteem waarin een aantal bijzondere technieken bij elkaar komen in een bijzondere verpakking.

Concurrentie

NAD is niet bepaalde de eerste met een design-iPod dock. De meest beroemde is ongetwijfeld de B&W Zeppelin, die de lat een aantal jaar geleden al zeer hoog heeft gelegd.

Toch durft NAD de concurrentie aan. Niet alleen in marketing (ze noemen het “the best sounding smart music streaming dock in thé world”…), maar in demonstraties laten ze het regelmatig niet na om er bijvoorbeeld een Zeppelin naast te zetten.

Mogelijkheden

De NAD VISO 1 is er niet alleen voor de iPod en iPhone. Met Bluetooth geïntegreerd kan iedere Bluetooth-apparaat draadloos muziek spelen over de luidspreker: van Apple’s iPod/iPhone of iPad tot vrijwel iedere andere smartphone, plus alle tablets, laptops en computers die van deze techniek voorzien zijn.
Hifi apparatuur kun je analoog aansluiten, of via een optische s/p-dif digitale verbinding.

AirPlay mist in dit geheel – volgens NAD werkt Bluetooth in dit geval beter (verbruikt minder stroom dan Wifi), maar geeft wel een tip: schaf een Apple Airport Express aan als je toch met Apple’s eigen techniek wilt blijven werken.

iPod Dock

Afspelen vanaf de dock is eenvoudig: stekker in het stopcontact, iPod of iPhone in de dock, kies je muziek, en ‘play’.

Met de afstandsbediening jun je de muziek bedizen (play/pause/stop/vorige/volgende) en het volume regelen.

Betere Bluetooth met aptX

Hoe wijdverbreid Bluetooth ook is, de muzikale prestaties zijn over het algemeen behoorlijk slecht. Dat komt omdat het standaard formaat zwaar gecomprimeerd is, waar de kwaliteit sterk onder lijdt.

Als hifi merk heeft NAD gekozen voor aptX – een nieuwe Bluetooth standaard die naar verluidt ook door Nokia, Samsung en Apple ondersteund gaan worden, en een veel hogere geluidskwaliteit biedt.

Digitale versterker

Er is nog iets bijzonders: hij is volledig digitaal. Het motor van de NAD VISO 1 is namelijk een Direct Digital versterker – van hetzelfde type als de inmiddels beroemde NAD M2.

Het muzieksysteem speelt muziek vanaf je iPod in digitale vorm, zodat de digitaal/analoog omzetting daarvan vermeden kan worden. Maar dat is niet uniek. Uniek is wel de combinatie met de Direct Digital technologie, waarbij de datastroom op geen enkel moment echt analoog wordt gemaakt: het signaal blijft digitaal tot de luidsprekers er muziek van maken.

Geluidskwaliteit

In nauwe samenwerking met zusje PSB Speakers heeft NAD van de VISO 1 een compact maar kwalitatief muzieksysteem gemaakt. Hoewel de situaties waarin ik deze kort heb kunnen luisteren niet bepaald ideaal waren – tijdens shows – is het duidelijk dat er veel tijd is besteed aan de geluidskwaliteit. Het systeem klinkt vol, met een diep laag, en kan bovendien luid spelen.

De marketing-termen van NAD zijn krachtig – maar lijken een voor een te kloppen. De NAD VISO 1 is een mooie iPod luidspreker-dock met bijzondere technologieën, en – het belangrijkste – een zeer goed geluid.

De adviesprijs van de NAD VISO 1 is 600 euro – niet bepaald goedkoop, maar wel in lijn met andere ‘high-end’ iPod luidspreker systemen.
Bekijk meer foto’s en specificaties in NAD VISO 1 product overzicht.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart