Er zijn weinig merken zo bekend – en sterk – op het gebied van pro-audio als Sennheiser. En in de markt van draadloze microfoons heeft het Duitste merk inmiddels een stevig marktaandeel opgebouwd.

Sennheiser heeft de Evolution Wireless Digital geïntroduceerd: een draadloos microfoon systeem met een aantal zeer boeiende nieuwigheden. Deze ‘Digital’ variant van de Evolution Wireless is daarmee interessant om eens goed te bekijken – en te beluisteren
Sennheiser Evolution Wireless Digital
In de markt van draadloze microfoons zijn er twee kampen: digitaal versus analoog – beide met specifieke voordelen. Sennheiser heeft in de EW-D gekozen voor een intelligente combinatie van deze twee.

De audio-verbinding tussen de ontvanger en de zender is een betrouwbare analoge verbinding via UHF, waarmee je een bereik hebt van zo’n 25 meter. Anders dan populaire 2.4GHz frequentie heb je met UHF veel minder problemen mocht de verbinding een keer wegvallen.
De configuratie van dit alles gaat juist via een gemakkelijke digitale communicatie: bluetooth. Via de Smart Assist App op je smartphone kun je heel nauwkeurig iedere afzonderlijke ontvanger/zender combinatie inregelen.
De Smart Assist app – beschikbaar voor iOS of Android – communiceert met tot maximaal 16 receivers via Bluetooth Low Energy. De app kan alle systeem instellingen aanpassen, en daarmee kun je bovendien ook de gehele systeem op afstand monitoren.
Op het gebied van audio valt op dat deze een dynamisch bereik heeft van 134 dB – dat is vijf keer de gebruikelijke 120 dB van veel andere systemen. Voordeel van dit grote bereik is dat je je niet druk hoeft te maken over de instelling van de gevoeligheid, omdat dit bereik makkelijk alles zonder problemen oppikt, van zeer luide geluiden tot zacht geknisper.
Setup
Hoewel ik niet heel veel ervaring heb met draadloze microfoon systemen viel het mij op hoe makkelijk het ging. In de meeste gevallen moet je op een klein schermpje of via schuifknopjes de koppeling maken – bij de Sennheiser Evolution Wireless Digital gaat dit via je smartphone.
De systeem eisen voor je smartphone zijn niet hoog: minimaal iOS 12 of Android 8 is nodig voor de Smart Assist app.
Met het openen van de app wordt je verwelkomd met een aantal ‘geruststellingen’, waaronder dat de volgende stappen niet moeilijk zijn, en dat je je geen zorgen hoeft te maken over de frequentie-instellingen. Altijd fijn om van tevoren te weten…

Het pairen van de app met een receiver gaat eenvoudig via een druk op de knop. Eenmaal gekoppeld kun je zowel een naam als een kleur geven aan de receiver, wat makkelijk is als je meerdere microfoons koppelt.
Het koppelen van de microfoon met de receiver ging bijzonder eenvoudig met de auto-scan functie. Inderdaad zonder je druk te hoeven maken over frequenties herkennen de twee elkaar snel, en die verbinding blijft ook stabiel.
De app is echt een stuk beter dan ik gewend ben van dergelijke apps:. het is geen app die door een extern bureau zonder kennis van zaken zomaar in elkaar is geflanst. Alle informatie wordt keurig getoond (inclusief status, frequentie en levensduur van de accu), en over de gebruikersvriendelijkheid is ook goed nagedacht. Iedere instelling in de app wordt direct doorgevoerd, waaronder ook het level van de microfoon. En als je meerdere EW-D systemen gebruikt dan zijn deze allemaal beschikbaar.
Mocht je ergens tegenaan lopen is een uitgebreide hulpfunctie aanwezig in de app zelf.
Gebruik
Eenmaal ingesteld kun je gewoon aan de slag – zonder je druk te hoeven te maken om de microfoon. De test is gedaan met een Sennheiser lavalier. De koppeling tussen zender en receiver bleek zeer stabiel. Ik heb deze niet getest voor muziek of zang – daarvoor heb ik een te groot gebrek aan zowel eigen muzikaal talent als muzikanten in de buurt. Daarentegen heb ik de Sennheiser getest – en laten testen – in webinar en video-conference opstellingen.
Bij gebruik als microfoon aan de kraag met de zender aan je broekzak werkte het systeem probleemloos. De receiver aangesloten op een Zoom audio-recorder, die weer (analoog) werd aangesloten op een Atem Mini.
Spannender is het gebruik van draadloze microfoons in live webinars – en onverwacht kwamen we voor deze situatie te staan.
Omdat een microfoon-opstelling voor een dergelijke webinar niet op tijd geleverd kon worden werd snel de Sennheiser EW-D in stelling gebracht. De live-opstelling was ook nog eens buiten.
Maar ook daar bleek zowel het gemak als de betrouwbaarheid van de Evolution Wireless Digital. Lavelier aan de kraag, zender aan de riem, op knopje drukken – en gekoppeld. Via bluetooth is er wel gemonitored naar ‘wat er gebeurde’, maar extra instellingen waren niet nodig.
Het enige om je een beetje zorgen over te maken is de levensduur van de batterijen. Na een paar keer gebruikt te hebben lopen deze wel snel leeg, en met nog maar 20% moet je geen opname willen beginnen die nog een uur duurt. Gelukkig zijn het geen exotische batterijen of specifieke accu waar gebruik van wordt gemaakt, maar gewoon AA / penlist batterijen die snel te wisselen zijn.
De stevige behuizing van zowel de receiver als de microfoon-ontvanger zijn plezier in het gebruik, al is het alleen al om niet bang te zijn dat er iets afbreekt.




Conclusie
Binnen de Sennheiser lijn – maar eigenlijk ook daarbuiten – is de EW-D een mooie nieuwe productlijn. Het is niet het goedkoopste draadloze microfoon systeem wat er te koop is, maar vanaf 700 euro haal je als pro – maar ook een semi-pro – een goed systeem in ‘huis’ wat stabiel, gemakkelijk en robuust is.
Het gebruik van UHF voor de transmissie is een goede zet, maar de meerwaarde zit hem toch ook zeker in de app. Bij veel andere producten is zo’n app niet meer dan een gimmick (“we hebben ook een app!”) – maar Sennheiser heeft de app juist centraal gezet. En daarmee is de Sennheiser Evolution Wireless Digital ideaal voor (onder andere) muzikanten die een kwalitatief hoogstaande, betrouwbare draadloze microfoon willen hebben – maar dan één die gemakkelijk is in te stellen.
Meer informatie over de Sennheiser Evolution Wireless Digital is te vinden op de website van Sennheiser.
Geef een reactie