• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Specials
    • TV’s
    • Hoofdtelefoons
    • AV Receivers
    • Streaming
  • Contact

Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

14 juli 2024 - Door Johan de Groot Leave a Comment

Als het gaat om het kiezen van hoofdtelefoons is er nogal wat keuze. De afgelopen jaren zijn we overspoeld met de ‘over-ear’ wireless noise cancelling en de in-ear ’true wireless’ headphones, met name bedoeld om “onderweg” te gebruiken.

Audio-professionals en hifi-liefhebbers zoeken meestal iets anders: veel van de mogelijkheden van deze hoofdtelefoons make de geluidskwaliteit niet beter – en zijn eigenlijk ook meer bedoeld als achtergrondmuziek in plaats van gefocust luisteren.

Sennheiser maakt al vele jaren hoofdtelefoons voor consumenten en professionals. De nieuwe HD 490 Pro studio hoofdtelefoon valt duidelijk onder de ‘professional’ categorie. Vergeleken met modellen die gericht zijn op consumenten is er veel anders: bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, gebruiksgemak – eigenlijk alles. Maar ook voor ‘pro’ gebruik is dit geen standaard hoofdtelefoon.
Eens kijken wat we dat nu precies inhoudt.

Sennheiser HD 490 Pro

Sennheiser is natuurlijk bekend om haar jarenlange ervaring met hoofdtelefoons en andere audio-producten. De eerder dit jaar geïntroduceerde HD 490 Pro is een studiohoofdtelefoon die volgens Sennheiser een mix van helderheid, comfort en betrouwbaarheid is. Gericht op audio-professionals, maar door deze eigenschappen ook gewaardeerd door hifi-liefhebbers.

‘Open’ studio hoofdtelefoon

De Sennheiser HD 490 Pro is een ‘studio’ hoofdtelefoon. Maar wat houdt dat in, en wat is er anders dan de bekende hoofdtelefoons van Sony, Apple en andere bekende merken?

Consumenten hoofdtelefoons zijn gemaakt om lekker te klinken. Deze hebben vaak ook meer features: bluetooth, noise-cancelling, apps en touch-control.
Studio hoofdtelefoons zijn primair bedoeld voor mensen die muziek beoordelen. De focus is op om alles te horen zonder vervorming of kleuring. Dat zie je ook terug in het frequentie-bereik, dat loopt van diep laag tot hoger dan een mens kan horen. Een nauwkeurige weergave van het geluid is dus belangrijk.

Deze hoofdtelefoon is duidelijk van de tweede categorie. Bedraad, geen bluetooth, geen noise-cancelling, geen “deep-bass”. Op het oog een zeer basic hoofdtelefoon zonder franjes, hoewel er bij nader bestuderen een aantal bijzonderheden te vinden zijn die ‘gewone’ hoofdtelefoons weer niet hebben, maar wel erg fijn zijn.

En bovendien is het een open hoofdtelefoon. Dit type omsluit de ‘luidsprekers’ van de hoofdtelefoon niet aan de achterzijde, maar is juist open. Dit heeft voordelen voor de geluidsweergave (ruimtelijker), maar zorgt er dus ook voor dat anderen al snel kunnen meegenieten van jouw muziek. En ook andersom: ze sluiten de wereld niet van je af.

Uiterlijk en Comfort

Als je de HD 490 Pro beetpakt, dan heb je al snel in de gaten dat het licht is, zonder fragiel te zijn. De stalen hoofdband werkt daar zeker ook aan mee.

De HD 490 is ook mooi om te zien, met een voor Sennheiser nieuw ontwerp. De oorschelpen zijn aan de buitenkant open achter een soort van rooster, waar doorheen je de driver en het interne frame ziet zitten. De oorschelpen voelen aan de binnenkant heerlijk zacht aan, en onder de hoofdband zit ook nog een flink stuk padding.

Eenmaal op je hoofd gezet weet je waar dit allemaal voor bedoeld is: comfort. De grote oorschelpen zitten lekker op je hoofd, en de oorkussens zijn bijzonder zacht. Deze ‘ear pads’ zijn afneembaar, uitwisselbaar en zelfs uitwasbaar in de wasmachine – wat zowel hygiënisch als duurzaam is. De kussens hebben zelfs een soort van zachte uitsparing voor een bril, zodat je comfort niet wordt beïnvloed door je oogsterkte… Sennheiser heeft in de gaten dat comfort meer is dan een bijkomstigheid: als je uren aan het mixen bent wil je ook dat de hoofdtelefoon niet gaat irriteren.

De oorschelpen zelf kunnen haaks gedraaid worden, en passen zich soepel aan je hoofd.
Een klein persoonlijk minpuntje is de diepte van de schelp: die hadden wat mij betreft nog net een stukje dieper mogen zijn; nu raken mijn oren net de binnenkant. Dat zal niet bij iedereen zo zijn, maar wat eerder bij degenen met minder haar…

Ook een mooi ‘comfort’ puntje: de mini-xlr kabel kan zowel in de linker als rechter schelp geplugd worden, zodat je zelf kunt bepalen aan welke kant je er het minste last van hebt.

Hoe klinkt de HD 490 Pro?

Na het bekijken en voelen van de hoofdtelefoon komt het belangrijkste: hoe klinkt deze?

Het geluidsbeeld is breed: de muziek wordt niet in je hoofd afgespeeld maar om je heen. En heel gedetailleerd: instrumenten zijn heel goed en mooi van elkaar te onderscheiden, zonder vermoeiend te zijn.
Wat ook opvalt is de laagweergave. Deze gaat laag. “Open” hoofdtelefoons staan niet bekend om diepe basweergave (er mist een gesloten behuizing om te resoneren) – maar de HD 490 Pro’s weet desalniettemin toch een indrukwekkend geluid neer te zetten.

Deze drie punten zijn met name van toepassing onder een belangrijke conditie: een ‘betere’ hoofdtelefoon versterker. Luisterend vanaf mijn MacBook was het laag wel aanwezig en strak, maar niet indrukwekkend. Ingeplugd op de hoofdtelefoonversterker van de Anthem AV receiver hoorden we beduidend meer.
En met andere ‘echte’ hoofdtelefoon versterkers is dat keer op keer te horen. Een kwalitatief hoogstaande hoofdtelefoon profiteert van een betere hoofdtelefoon versterker – vergelijkbaar met luidsprekers en versterkers.

Orgelwerken, maar ook dancemuziek, jazz, vocalen en drums worden strak weergegeven. De diverse instrumenten van het overbekende Take Five (Dave Brubeck) zijn bijna aanwijsbaar, de opening van Where It’s At van Beck komt heerlijk binnen, Brückners Symphony #3 klinkt ruim en precies… Het testen van hoofdtelefoons is altijd een goede reden om allerlei soorten muziek op te zoeken, en door het neutrale karakter heb ik geen muziekstijlen kunnen ontdekken die niet goed klinken.
Daarbij: het is niet zo dat minder goed opgenomen muziek ook niet goed klinkt op de HD 490 Pro. Goede opnames profiteren zeker van deze hoofdtelefoon (liefst gekoppeld aan een goede hoofdtelefoon versterker), maar in tegenstelling tot enkele zeer ‘analytische’ hoofdtelefoons heb ik geen nummers kunnen ontdekken die echt door de mand vallen.

Verschil tussen oorkussens?

En wat ik zelf nog nooit eerder heb “gehoord”: er zit echt een hoorbaar verschil tussen de twee meegeleverde oorkussens. De zachte, fluwelen versie (“Producer”) heeft net wat meer laag, terwijl de iets hardere, stoffen variant (“Mixer”) de nadruk legt op de midden- en hogere frequenties. Het verschil is niet extreem groot, maar zeker aanwezig.

De twee sets oorkussens (links: Mixer, rechts: Producer) met bijbehorende draagband-kussens (alleen geleverd bij de Plus variant)

De eerste keer is het best wel eng om de kussens te verwijderen; je bent al snel bang dat je iets kapot maakt. Maar als je dat eenmaal doorhebt, gaat het wisselen snel, en de andere kussens zitten dan ook weer snel stevig op zijn plaats.

Het wisselen van de oorkussens is de eerste keer een uitdaging, maar went snel.


Voor ‘gewoon’ muziek luisteren zullen de meesten kiezen voor de Producer pads, niet alleen vanwege het iets lekkerdere laag maar met name vanwege het comfort. De Mixer pads zijn duidelijk bedoeld om de details in zang en hogere frequenties bloot te leggen.

Het geluid en comfort deed mij denken (in de verte) aan de Orpheus hoofdtelefoon – Sennheisers uber-high-end hoofdtelefoon (met bijbehorende buizenversterker) die ik een tijdje geleden heb mogen beluisteren. Dat is een groot compliment, want dat is de allerbeste hoofdtelefoon ervaring die ik ooit heb gehad, maar deze heeft dan ook een prijskaartje van ruim 50.000 euro.

Specificaties

De technische specificaties:

  • Type: dynamische over-ear hoofdtelefoon
  • Akoestisch principe: open oorschelpen
  • Driver diameter: 38 millimeter
  • Frequentiebereik: 5 Hz tot 36 kHz
  • Gevoeligheid:
    • 105 dB SPL (1 kHz/1 Volt rms);
    • 96 dB SPL (1 kHz/1 mW)
  • Maximaal geluidsdrukniveau: 128 dB SPL (1 kHz, 5% THD)
  • Vervorming/THD: kleiner dan 0,2% (1 kHz, 100 dB SPL)
  • Impedantie (1 kHz): 130 Ohm
  • Gewicht (zonder kabel): 260 gram
  • Twee typen, verwisselbare oorschelpen: Producer en Mixer
  • Afneembare 1.3 meter mini-xlr naar 3.5mm jack kabel
  • VR MIX-SE software plugin

De Sennheiser HD 490 Pro is te koop voor rond 390 euro.

Er is ook een HD 490 Pro Plus variant met alles van de ‘gewone’ versie, maar met:

  • Een extra 3 meter mini-xlr naar 3.5mm jack kabel
  • Een luxe hard-case met rits
  • Extra hoofdbandkussen (in de stijl van de Producer en Mixer oorkussens)

Voor deze extra’s wordt zo’n 60 euro extra gevraagd. Ik denk niet dat dit een essentiële uitbreiding is, maar als je op pad gaat met de hoofdtelefoon is het wel fijn om een goede case te hebben waar alles inpast.

Los te koop is nog een gebalanceerde audio-kabel, waarmee je de HD 490 Pro volledig gebalanceerd kunt aansluiten op een idem hoofdtelefoonversterker.

Foto’s van de Sennheiser HD 450 Pro


Conclusie

Een audio professional of hifi-liefhebber op zoek naar een goede hoofdtelefoon moet absoluut een keer de Sennheiser HD 490 Pro opzetten en kritisch gaan luisteren. Ze zijn niet goedkoop (rond 400 euro) ; er zijn voor minder geld van zowel Sennheiser als andere merken die ‘vergelijkbaar’ klinken.
In zowel het laag als het hoog zijn ze sterk – maar de kracht zit hem toch echt in de combinatie van constructie (daar profiteer je nog vele jaren van), geluidskwaliteit en het werkelijk extreem goede draagcomfort, nog eens aangevuld met de diversiteit van de twee meegeleverde sets Producer en Mixer oorkussens. Als je dit alles bij elkaar optelt dan vind ik dat de prijs zeker niet te hoog is – en zeker aan te bevelen zijn.

Meer informatie: Sennheiser.

Lees verder:

Nieuwe ‘kleine’ Sonos wordt 9 maart onthuld TV's voor buiten van Runco Apple’s lossless ALAC nu open source Regisseur Doctor Strange niet blij met omzetting naar IMAX-plus WD Elements Play mediaspeler mèt harde schijf 17% van de Nederlanders kijkt Full HD – en jij? [poll]

Filed Under: Hoofdtelefoons, Sennheiser

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

Zoek door AVblog

Ad

Up to 50% off

populaire artikelen

Liberty 5 en Aeroclip hoofdtelefoons van soundcore (Anker)

Panasonic AG-CX370 4K-camcorder voor liveproducties

Skyted headset – onderweg bellen zonder overlast

Chef AI is een intelligente AI oven zonder knoppen

Nuttige AI op een Mountainbike: Trek Bike met AIZIP

Extreem cool: IceShark – je eigen ijsbad thuis

HiSong AirStudio One: Portable Studio in mini-formaat

Oppo Find X8 Pro in samenwerking met Hasselblad gelanceerd

Goedekope slimme deurbellen van Eufy: C30 en C31

Sony ECM-L1 Lavelier test

Woordenboek

Woordenboek

Meer…

Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

Elgato's nieuwe Stream Deck Studio is ontworpen voor broadcast omgevingen waar een goede integratie tussen hardware, software en multimedia-streams van belang zijn, en minder voor de 'traditionele' … >> about Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

High End München wordt High End Wenen

De grootste hifi-beurs ter wereld verhuisd van locatie. "High End" zal vanaf 2026 niet meer in München, Duitsland plaatsvinden maar in Wenen, Oostenrijk. … >> about High End München wordt High End Wenen

Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Technics heeft voor het eerst een eigen hifi 'boekenplank' speakersysteem geïntroduceerd, de SC-CX700. Stylish design met een nostalgisch uiterlijk, met intern de audio kennis van Technics voor een … >> about Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

In een compacte presentatie met vier verschillende smarthome merken (in een brede zin van dat begrip...) Op dit event (dat ieder jaar net voor de opening van de IFA beurs in Berlijn wordt gehouden) … >> about Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

In de uitgebreide reeks met draadloze oordopjes heeft Sony de WF-C510 geïntroduceerd, met als belangrijkste kenmerken: compact, flinke batterijduur, en een vriendelijke prijs. … >> about Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

De NXTFRAME TV, een samenwerking tussen TCL en Bang & Olufsen, is meer dan alleen voor decor. … >> about Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

McIntosh MX200 AV Processor

McIntosh heeft de MX200 geïntroduceerd - een luxe AV processor met ondersteuning voor een configuratie van 11.2 kanalen, maar die ook voor opstellingen van 5.1 ('standaard' surround) tot 7.2.4 … >> about McIntosh MX200 AV Processor

Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

Spotify CEO Daniel Ek vertelde in het recente gesprek met financiële journalisten dat een hogere streaming kwaliteit op zijn muziekplatform "in early days" is. Dit werd al gezegd in 2021 bij de … >> about Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

De nieuwste bèta-update voor de PlayStation 5 van Sony biedt de mogelijkheid om een eigen, gepersonaliseerd "ruimtelijk" audioprofiel te maken, voor een realistischer en meeslepender geluid. … >> about PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Als je de kans krijgt om het nieuwste Samsung vlaggenschip model, de S24 Ultra, aan de tand te kunnen voelen zeg je uiteraard geen nee! Voor deze review hebben we vooral gelet op de … >> about Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Er was wat verwarring over de leverbaarheid van projector-lampen in verband met nieuwe wetgeving, maar Epson heeft hier duidelijkheid over gegeven: ook na 2026 blijven reserve lampen beschikbaar. … >> about Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

Afgelopen week kondigde Sony de opvolger van de veel verkochte ZV-E10 aan. Deze versie twee heeft een aantal nieuwe features die dit een aantrekkelijke camera maken als je wil beginnen met het maken … >> about Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

TIDAL stopt 24 juli 2024 met het MQA formaat en Sony's 360 Reality Audio, en zet alles om naar FLAC. … >> about TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

We hadden de gelegenheid om de EW-DP set van Sennheiser uitgebreid aan de tand te voelen. Deze draagbare draadloze digitale lavelier set hebben we gebruikt bij de opname van diverse YouTube videos. … >> about Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Op de CES 2024 heeft Sennheiser drie verschillende hoodtelefoons uitgebracht: de MOMENTUM True Wireless 4, ACCENTUM Plus en MOMENTUM Sport. … >> about Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Jabra kondigt op de CES 2024 beurs geen nieuwe producten aan, maar een update van de bestaande True Wireless hoofdtelefoons Elite 8 Active en Elite 10. … >> about Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

De Linkbuds S zijn ontworpen en ingesteld door Olivia Rodrigo en geeft fans een aangepaste, geoptimaliseerde luisterervaring van haar albums GUTS en SOUR Sony en Olivia Rodrgio hebben vandaag de … >> about Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Logitech heeft een nieuwe reeks producten uitgebracht die volledig zijn gericht op gamers, streamers, podcasters en andere 'content createors'. Eén van de belangrijkste en opvallendste is de Logitech … >> about Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Plex treedt hard op tegen ten minste één hostingservice waarbij er Plex servers draaien die niet volgens hun gebruikersvoorwaarden werken. … >> about Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

PLAYPLAIN draadloze luidspreker – schitterend design, helaas alleen nog een concept

De PLAYPLAIN-luidspreker is een ontwerp van Jacek Janiczak. Het design doet zowel denken aan design-klassiekers van tientallen jaren geleden, maar elementen ervan zouden in deze tijd ook door Apple op … >> about PLAYPLAIN draadloze luidspreker – schitterend design, helaas alleen nog een concept

Copyright AVblog © 2025