Rotel RAP-1580 – Atmos hometheater powerhouse in een enkele behuizing

| 30 april 2017 | door

De Rotel RAP-1580 mag je van de fabrikant geen AV-receiver noemen, maar een ‘amplified processor’. Dit nieuwe De RAP-1580 biedt mogelijkheden en specificaties die normaal gesproken in twee losse behuizingen zitten – een versterker en een processor.

rotel-rap1580_receiverVoor de krap behuisden heeft Rotel het voor elkaar gekregen om naast de uitgebreide Atmos/DTS:X processor ook een stevige 7-kanaals versterker te zetten.

 

In de behuizing

Dat alles in een enkele behuizing past wil zeker niet zeggen dat deze klein is, maar wel compacter dan losse componenten met vergelijkbare specificaties. Standaard breedte (43cm), diep 47cm maar toch nog ruim 19cm hoog. Het gewicht is er dan ook naar: 22,8kg.

Het eindversterker deel van deze ‘processor met versterking’ bestaat uit een 7 x 100 watt klasse AB (aan 8 ohm) die zijn vermogen haalt uit een stevige ringkern transformator.

rotel-rap1580-electronica

De intelligentie  van de RA-1580 is een 7.1.4 processor voor zowel Dolby Atmos als tegenhanger DTS:X. In totaal zijn er 8 HDMI 2.0a aansluitingen aanwezig die 4k video doorlaten, en 3 van de 8 werken ook met de meest recente (en nog niet heel veel toegepaste) HDCP 2.2 kopieerbeveiliging.
Twee HDMI uitgangen geven je de mogelijkheid om te switchen tussen bijvoorbeeld beeldscherm en projector.

Aan de voorzijde valt het grote 7 inch display goed op. Vrijwel alles is hiermee af te regelen zonder dat je zicht hoeft te hebben op televisie of projectiescherm. Dat is met name handig als de receiver net in een andere ruimte of om de hoek staat ten opzichte van het scherm.

rotel-logosGeen receiver

Aan de voorzijde nog een USB ingang (met 2.1 Ampere laadstroom), een USB ingang om je PC op aan te sluiten met 192kHz/24 bit kwaliteit, een platenspeler (MM) ingang, XLR gebalanceerde ingang, cd-speler en tuneringang, drie analoge ingangen en nog een meerkanaals analoge ingang. Naast al deze ‘bedrade’ ingangen kun je ook muziek streamen via Bluetooth met aptX.

En met deze lijst aan specificaties is het duidelijk waarom Rotel de RA-1580 geen receiver wil – of mag – noemen. Een receiver is van oudsher een versterker in combinatie met een radio, of in ieder geval een audiobron met versterking. En er lijkt heel bewust voor te hebben gekozen om een pure processor/versterker te bouwen zonder bron: geen tuner, geen Spotify of andere ingebouwde streaming. Rotel is al jaren bekend als een merk dat niet gaat voor de uitgebreide functionaliteiten maar wel voor kwaliteit, en deze processor/versterker past dan weer heel goed in het rijtje.

rotel_rap1580

Specificaties

Versterker-vermogen
7x 100 watt (20 – 20k Hz, THD < 0.05%, 8 ohms)
2x 150 watt (1k Hz, THD < 0.03%, 8 ohms)

Digitale audio formaten
LPCM (up to 192kHz, 24-bit)
Dolby Surround
Dolby TrueHD,
Dolby Atmos
DTS-HD Master Audio
DTS:X

Color space: sRGB, YCbCr 4:2:2, YCbCr 4:4:4
Deep color ondersteuning: 24-bit, 30-bit, 36-bit

Afmetingen: 431 x 192 x 470 mm
Gewicht: 22.8 kg

Beschikbaarheid en prijs

Het zal voor Rotel niet makkelijk zijn geweest om twee apparaten – een stevige 7 kanaals eindversterker plus een uitgebreide AV processor – in een enkele kast te stoppen. Maar voor de veeleisende hometheater fanaat met weinig kastruimte is het gelukt, en Rotel noemt het zelf dan ook “The finest single box home theatre component we’ve ever offered.”

De prijs van de Rotel RAP-1580 is vergelijkbaar met twee Rotel componenten van dezelfde order: zo’n 4.200 euro.

 

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart