Samsung als eerste met OLED tv in Nederland

| 29 augustus 2013 | door

De eerste OLED televisie is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland.

Samsung-OLED-KE55S9C-9692

Na een jarenlange belofte te zijn geweest werd in januari duidelijk dat met name Samsung en LG dit jaar ‘echt’ zouden gaan beginnen met de fabricage van OLED tv’s die in je huiskamer kunnen komen te staan. LG leek de strijd te winnen, maar gisteren heeft Samsung KE55SC OLED televisie geïntroduceerd, die per direct te bestellen is.

Gebogen OLED in gebogen frame

De Samsung KE55S9C is voorzien van een licht gebogen scherm. Dat heeft twee redenen: dit komt meer overeen met de natuurlijke kijkhoek van je ogen, maar zeker ook ‘omdat het kan’.

Om de kromming te benadrukken staat het scherm in sterker gebogen frame. In dit frame zitten – heel subtiel – de luidspreker verwerkt, aangestuurd door versterkers met een totaal vermogen van 60 watt. Tijdens de presentatie viel er over de geluidskwaliteit nog niets te zeggen, maar Samsung omschrijft het als ‘beter dan gemiddeld, maar met een soundbar haal je meer in huis’.
Samsung haalt met het ontwerp een optische truc uit: door de kromming lijkt de tv – met een beelddiagonaal van 55 inch /140cm – groter dan deze werkelijk is.

Het uiterlijk is beduidend anders dan het model wat eerder is getoond. Een half jaar geleden was het meer een concept-model; nu is deze gegoten in een mooi ontwerp.

Samsung-OLED-KE55S9C-9694

De achterzijde van de tv is volledig vlak – apparaten sluit je aan via de losse Connection Box.

Beeldkwaliteit van OLED

De belofte die OLED ons nu al jaren doet geloven wordt waargemaakt: de beeldkwaliteit van deze eerste ‘echt verkrijgbare’ OLED tv is erg goed. De kleuren worden waanzinnig mooi weergegeven, het contrast is zeer groot, en de inkijkhoek zeer breed.
Dat zijn typische voordelen van OLED: omdat iedere pixel bestaat uit drie losse kleuren (RGB) zijn deze zeer goed ‘onder controle’ te krijgen. Een pixel dat geen licht geeft is daardoor ook echt zwart, en wordt niet beïnvloed door backlight-technieken zoals deze bij LCD (/LED) tv’s noodzakelijk zijn.
Natuurlijk is het beeld van de demo-tv’s ingeregeld voordat deze gepresenteerd werden, maar het ene model kwam al volgens de normen van THX uit de Koreaanse doos, en de andere had slechts een kleine aanpassing nodig.

Samsung-OLED-KE55S9C-9707

Connection Box

Niet nieuw voor Samsung (deze wordt ook al gebruikt voor de UHD tv) maar wel praktisch is de Connection Box. In plaats van een wirwar aan kabels richting je televisie is er nu slechts één kabel die wordt aangesloten op de design-tv, met aan het andere eind een compacte box waarin alle connectoren – van HDMI, netwerk tot USB – worden gestopt. Deze enkele kabel is 3 meter lang, waardoor je deze ook daadwerkelijk uit het zicht kunt plaatsen.

Samsung-OLED-KE55S9C-9705

Maar de ‘connection box’ is niet alleen voor de aansluitingen. Vergelijkbaar met de ingebouwde Evolution Kit van andere Samsung tv’s uit de ‘hogere klassen’ kun je ieder jaar de Connection Box vervangen met een ge-upgrade model waarmee features zoals Smart TV worden geupgrade naar de laatste versie, zowel software- als hardware matig.

3D/Multiview

Over 3D wordt niet veel meer gesproken tijdens de introductie van een nieuwe tv. Deze functionaliteit wordt nu onder de aandacht gebracht als Multiview. Hiermee kun je met z’n tweeen op de bank allebei naar een ander televisieprogramma kijken. Op het beeld worden de programma’s door elkaar getoond, maar via de 3D bril ‘scheidt’ je het ene van het andere. Op deze foto is dat te zien: de letters van ‘Coming Soon’ zijn wel zichtbaar op de televisie, maar niet via de bril.

Samsung-OLED-KE55S9C-9695

Het geluid – ook belangrijk als je naar twee verschillende programma’s wilt kijken – wordt ook via de bril verzorgd; daarin zitten kleine oordopjes verwerkt.

Toch ben ik ook benieuwd naar de weergave van een 3D film op de KE55S9C. Het OLED scherm is zo snel, dat deze af kan rekenen met één van de grootste problemen van 3D – ghosting.

Te koop

Deze tv is de eerste ‘groot formaat’ OLED die in Nederland te krijgen zal zijn. Daarmee is Nederland één van de weinige landen (naast onder ander België) in de wereld die deze primeur heeft – vermoedelijk omdat we bekend staan als ‘early adopters’. Hij zal niet in overal komen te staan: slechts 10 winkels hebben deze, goed verdeeld door het land.

De Samsung KE55S9C kan vanaf nu besteld worden voor 7.999 euro. Een stevig bedrag, maar eem te verwachten prijs als je kijkt naar de ‘cutting edge’ technologie gecombineerd met een design-uiterlijk. En 1000 euro goedkoper dan de aangekondigde OLED tv van LG.

Samsung-OLED-KE55S9C-views

Volgende week start de IFA in Berlijn, daar zal Samsung nog veel aankondigingen gaan doen, maar deze ‘curved OLED’ is in ieder geval nu al een feit.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart