Sony stopt met OLED tv in Japan

| 17 februari 2010 | door

Twee jaar na de introductie van de eerste OLED tv die ook daadwerkelijk te koop was, stopt Sony met de verkoop van dit model in Japan.

einde-sony-xel1-oled-japan

In die twee jaar is er geen enkele andere OLED tv verschenen – niet van Sony, niet van een ander merk  – wat de nabije toekomst van deze technologie enigszins onzeker maakt.

De XEL-1 OLED is nooit bedoeld als televisie om massaal verkocht te worden, daarvoor is (was?) deze te duur. De prijs voor het scherm van slechts 28cm ligt rond 2000 euro – een bedrag waarvoor je ook een flinke flatscreen of projector met scherm kunt kopen.

De kwaliteit van de XEL-1 staat trouwens nog steeds als een paal boven water: een contrast van 1.000.000:1, fantastische kleurweergave en een dikte van slechts 3mm, naast een energie-zuinig verbruik. Toen OLED nog ‘hot’ was – twee jaar geleden dus – was het dan ook hèt excuus om nog geen nieuwe tv te kopen: “ik wacht wel tot OLED”. Diezelfde mensen wachten nu waarschijnlijk op 3D tv’s…

“Nu flatscreen tv’s groter en goedkoper zijn, worden de drempels voor OLED modellen hoger, in ieder geval op de korte termijn”, volgens Hisakazu Torii, de vice-president van een Japans onderzoeksbureau.

De toekomst van OLED

lg-oled-tvHet verdwijnen van de Sony XEL-1 wil zeker niet zeggen dat OLED ‘dood’ is. Veel fabrikanten – Sony, maar ook LG en Samsung – laten met regelmaat prototypen zien van steeds grotere OLED televisies. De investeringen in de techniek zijn nog steeds flink, maar er moeten nog wat technische problemen opgelost worden om dit commercieel in te zetten.

En voorlopig hebben de fabrikanten een nieuw speeltje gevonden om ons consumenten mee te bezig te houden: 3D tv. Hiervoor hoeven er geen spectaculaire nieuwe schermen ontwikkeld te worden, dit is meer een aanpassing van de elektronica.
Zolang 3D nog ‘nieuw’ is hoef je geen OLED tv te verwachten met een diagonaal van 50 inch voor een fatsoenlijke prijs.

.

Eén reactie op “Sony stopt met OLED tv in Japan”

  1. […] aankondiging van LG Oostenrijk op een mooi moment, nu Sony net heeft besloten om haar enige OLED tv niet meer te produceren in Japan, wat ook twijfels geeft voor de levering in de rest van de wereld. LG zal nu de fakkel overnemen als […]


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart