TV's moeten zuiniger door nieuwe Energy Star regels

| 7 mei 2010 | door

energy-starDe komende jaren zullen nieuwe tv’s steeds energie-zuiniger gaan worden. Dit is niet een loze toezegging van de fabrikanten, maar zal moeten gebeuren door het steeds striktere Energy Star keurmerk.

Dit keurmerk – wereldwijd het meest gebruikte ‘groene’ kenmerk voor televisies – heeft per 1 mei strengere voorwaarden gekregen, en over twee jaar wordt deze nóg strenger. Met versie 4.0 moeten tv’s minimaal 40% zuiniger worden om het logo te mogen dragen.

Het Energy Star 3.0 stickertje op televisies was niet bijzonder moeilijk om te behalen. Een 50 inch (127cm) tv mocht maar liefst 318 watt verstoken, en toch recht hebben op het logo. Voor televisies die geproduceerd worden na 1 mei 2010 (en dus vallen onder Energystar 4.0) moet het verbruik van hetzelfde formaat tv onder 153 watt liggen – ruim de helft minder dus.

Ook in standby moet tv’s zuiniger omgaan met het milieu. Het grootste gedeelte van een etmaal – het deel waarin de tv uit staat – mag deze niet meer dan 1 watt verbruiken. En geen enkel tv die is geproduceerd na 1 mei mag nog het Energy Star logo dragen zonder te voldoen aan de Energy Star 4 regels.

Energy Star

energy-star-happy-facesEnergy Star is een internationale standaard voor energie-zuinige consumenten producten. In 1992 is deze opgericht door de Amerikaanse regering, maar inmiddels is deze wereldwijd geadopteerd door Austrialie, Canada, Japan, Nieuwe Zeeland en de Europese Unie. In Europa komt het Zweedse TCO keurmerk veel voor, maar omdat de meeste televisies worden gefabriceerd voor de gehele wereld heeft Energy Star een belangrijke invloed.

Strict gezien is Energy Start niet meer dan een logo, waar tv fabrikanten niet aan hoeven te voldoen. Maar bijvoorbeeld in Californië zijn de regels inmiddels zo streng dat effectief gezien alleen Energy Star 4 tv’s nog verkocht mogen worden.

Nog zuiniger in 2012

Over nog maar twee jaar zal Energy Star 5.0 van kracht worden. Vanaf 1 mei 2012 mag een 50 inch tv niet meer dan 108 watt verbruiken. sharp-green-tvEn ook een tv groter dan 50 inch mag niet meer dan die 108 watt verbruiken. Ter vergelijking: een 32 inch (82cm) televisie geproduceerd op 30 april 2010 mocht al meer dan verbruiken dan een 60 inch tv over twee jaar.

De nieuwe regels waren ruim van te voren aangekondigd, en daarom zijn alle 2010 modellen van Sony, Samsung, Sharp en Panasonic Energy Star 4.0 ‘compliant’.

.

Eén reactie op “TV's moeten zuiniger door nieuwe Energy Star regels”

  1. Peter reageerde:

    Waar praten we nog over?
    Kunnen ze zich echt met niks beters bezig houden?

    Ik vind het goed dat er aan het milieu wordt gedacht, maar nu gaan we het een beetje overdrijven…
    Tv’s verbruiken al minimaal, ze moeten zich eens bezig houden met de echte groot verbruikers, neem airco’s en dat soort systemen!


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart