2007 wordt het jaar van HDMI 1.3

| 20 december 2006 | door

HDMI begint inmiddels het toverwoord te worden in de hifi/video winkel: zonder deze aansluiting koop je een verouderd apparaat. Maar ook met HDMI op je dvd-speler en flatscreen kun je inmiddels ‘hopeloos’ achterlopen…
Alleen de Sony Playstation 3 heeft de laatste versie van dit protocol, waarmee zowel audio als video via een enkele kabel gekoppeld wordt tussen dvd-speler/PC/andere digitale videobron en een digitaal scherm (plasma/lcd/projector). En die is in Europa nog niet leverbaar.

Eerst een korte geschiedenis van HDMI:

about hdmiDe HDMI 1.0 standaard werd in december 2002 vastgelegd. De specificaties hiervan zijn: maximaal 4.9 Gigabit per seconde, ondersteuning voor 165 Mpixels/seconde (wat 1080p op 60Hz mogelijk maakt), en 8 kanalen 24-bits audio op 192kHz. Zeker niet slecht.

HDMI 1.1 – mei 2004 – was een kleine wijziging om de DVD-Audio mogelijk te maken (aanpassing van de kopieerbeveiliging)

HDMI 1.2 geeft in augustus 2005 ondersteuning voor een-bits-audio (gebruikt op Super Audio CD ) tot 8 kanalen, andere connector voor de PC, plus de mogelijkheid voor PC’s om het RGB kleurengebied te gebruikten. Bovendien verplicht deze specificatie om bronnen aan te kunnen met een lagere signaalspanning.

Een minor versie-update in december 2005: Consumer Electronics Control toegevoegd als HDMI 1.2a.
CEC maakt het mogelijk om meerdere apparaten met elkaar te laten communiceren: druk op ‘play’, en de juiste input van de receiver wordt gekozen, en het scherm gaat automatisch aan. Tot op heden wordt dit nog maar weinig toegepast.

En wat biedt HDMI 1.3 (juni 2006) voor extra’s ? Veel meer dan alle voorgaande updates bijelkaar – ze hadden hier gemakkelijk meer aandacht voor kunnen vragen door het HDMI 2.0 te noemen:

 • Diepere Kleuren: HDMI 1.3 ondersteund 30-bit, 36-bit en 48-bit (RGB of YCbCr) kleurdiepten. Door deze uitbreiding kunnen ruim een miljard kleuren getoond worden.

hdmi color banding

 • Breder kleurenspectrum: De ondersteuning voor de “xvYCC” kleurenstandaard, waarmee alle zichtbare kleuren getoond kunnen worden. Tot op dit moment kunnen niet alle ‘zichtbare’ kleuren getoond worden door schermen, maar alleen een subset hiervan (binnen de driehoek). Dankzij nieuwe wiskundige methoden kan iedere kleur weergegeven worden. Een van de bekendste voorbeelden van ‘niet-weer-te-geven kleuren’ zijn de diep-blauwe kleuren van de oceaan in tropische gebieden.
  RGB kleurdiepte - color space
 • Nieuwe ‘lossless’ HD audio formaten: Naast ongecomprimeerde en gecomprimeerde formaten (zoals Dolby Digital en DTS ) worden ook Dolby True HD en DTS-HD Master Audio ondersteund. Deze formaten zijn wel gecomprimeerd, maar zonder verliezen in kwaliteit.
 • Grotere bandbreedte: 225 MHz tot 340MHz. Dit is onder andere noodzakelijk om alle kleuren weer te kunnen geven. Met deze bandbreedte kan 1080p met een kleurdiepte van 36bits worden weergegeven.
 • Nieuwe kleine connector: Om ook op kleine apparaten te passen is hiervoro een nieuwe formaat bedacht. Denk aan camcorders.
 • Lip Sync: Door alle extra electronica die in het video- en audio pad zitten wordt het steeds moeilijker om video en audio exact synchroon te laten lopen. HDMI 1.3 heeft de mogelijkheid om deze exact te synchroniseren, zodat je dit niet zelf hoeft te doen.

Ook enthousiast over de nieuwe mogelijkheden ? Nog even geduld, want behalve de Playstation 3 van Sony ondersteund nog geen enkel apparaat dit formaat. Dus ook geen scherm om deze kleuren- en geluidspracht weer te geven door de gemakkelijke ‘een-kabel’ verbinding.
Maar in 2007 zal hier drastisch verandering in komen.

Volgende de EETimes online komen in ieder geval Sony en Mitsubishi uit met nieuwe ‘1.3’ televisies, en komt Epson met een compatible projector. En hoewel Denon zich – verstandig – buiten de HD DVD / Blu-ray oorlog heeft gehouden, staan er diverse receivers op het punt van uitkomen, die alle nieuwe features ondersteunen. Waarschijnlijk komt Toshiba dit jaar nog met de HD-XA2 HD-DVD speler met HDMI 1.3, maar de tweede week van 2007 wordt pas echt duidelijk welke fabrikanten mee zullen doen aan deze – in ieder geval theoretische – grote kwaliteitsstap voor audio/video. Dan wordt namelijk de CES 2007 gehouden, met de gebruikelijke productintroducties.

Met dank aan EngadgetHD voor de productinformatie, en HDTVmagazine voor de illustraties.

.

5 Reacties op “2007 wordt het jaar van HDMI 1.3”

  […] beschrijving over de mogelijkheden van de individuele HDMI-versies (1.0 tot en met 1.3) in ‘2007 wordt het jaar van HDMI 1.3‘ Kijk ook bij: Reflectief projectordoek    Interferentie    […]

  […] 2007 wordt het jaar van HDMI 1.3 […]

  […] 2007 het jaar van HDMI 1.3, dan is 2008 het jaar van de doorbraak van Wireless HDMI. De WIreless Link Module is een systeem […]

  […] Oorspronkelijk geplaatst door stony_v ooeee, heel verleidelijk…. 1 puntje waar ik miss kan over vallen. HDMI is 1.1. Dacht dat ondertussen hdmi al aan 1.3 zit? En wa het verschil weet ik ook al ni 1.3 is een noodzaak voor HD audio en HD beeld, dus een 1.1 kan dat gewoon nog niet aan. De PS3 is al 1.3 De bandbreedte is ook veel hoger van 1.3 … 1.1 is eigenlijk nog uit het DVD tijdperk. Hier een linkske waar je dit allemaal kan in terugvinden : 2007 wordt het jaar van HDMI 1.3 | AVblog – hifi, audio, video, luidsprekers, HDTV, tv, HDMI […]

  […] eerste producten voor de nieuwe specificatie eind dit jaar klaar te hebben, dus 2010 zal wel het jaar van HDMI 1.4 worden. google_ad_client = “pub-3991799446472467”; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; […]


Rotel RAP-1580 – Atmos hometheater powerhouse in een enkele behuizing

Sonos PlayBase

Review Acer P6500 DLP projector

Review: Epson LS10000 laser projector