5000 watt zonder vervorming uit de Goldmund Telos 5000

| 25 april 2009 | door

De Goldmund Telos 5000 is één van de meest indrukwekkende versterkers ooit gemaakt – zowel in specificaties als in prijs.

goldmund-telos-5000-pair

De Telos 5000 is namelijk in staat om continu 5000 watt te leveren met extreem lage vervorming. En het prijskaartje is 189.600 dollar – per monoblok.

Specificaties

goldmund-telos-5000-logo

De Goldmund Telos 5000 heeft een vermogen van 5000 watt aan 2 ohm; op 8 ohm blijft hier nog een ruimte 1250 watt (continu) van over. Voor snelle (tijdelijke) signalen levert de versterker tot 6050 watt aan vermogen.

Het is op zich niet moeilijk om 5000 watt uit een versterker te halen – het gaat er alleen om dat de overige specificaties – en dus de geproduceerde geluidskwaliteit – ook in tact blijven.

De vervorming+ruis is gespecificeerd op 0,0005%. Dat is één extra nul dan veel andere high-end versterkers, en dus extreem laag.

Het frequentiebereik gaat vanaf 0Hz tot 300.000Hz, +/1 0,1 dB. Binnen het meer gebruikte bereik van +/- 3dB worden alle frequenties versterkt tussen 0 en 2.500.000Hz – dat is 2,5MHz.

Digitale en Analoge ingangs-circuits

Om de Goldmund Telos 5000 aan te sluiten in je eigen systeem is er in drie soorten ingangen voorzien: twee analoog (gebalanceerd xlr en ongebalanceerd tulp) en één digitaal (coax).

De digitaal-analoog omzetter is compleet nieuw ontworpen, die drie D/A chips gebruikt voor een zeer nauwkeurige verwerking. Deze ‘Alize 7’ is inmiddels ook verkrijgbaar als losse unit in de Goldmund Mimesis 20.7 D/A converter.

Het analoge ingangs-gedeelte is ook compleet opnieuw ontworpen. Er wordt gebruikt gemaakt van 4 klasse A modules.

Uitgangstrap en voeding

Om het grote vermogen te kunnen leveren met een zeer lage vermorgen is de uitgangstrap opgebouwd uit 72 Power Mosfets, allemaal gecalibreerd om perfect aan te sluiten op de capaciteiten van de Telos 5000. Het nieuwe circuit wordt door Goldmund beschreven als ‘sneller dan ooit behaald’, waarbij ook alle andere Goldmund high-end versterkers als minder worden geschouwd. 24 grote filter-condensatoren met een extreem lage impedantie voeden deze bron, met een totale capaciteit van bijna 0,2 Farad.

In de behuizing zit een blok waarin 16 individuele transformatoren zitten verwerkt, speciaal gemaakt voor dze Goldmund versterker. Deze voeding kan bijna 10.000 watt vermogen leveren, en is ingegoten om eventuele trillingen te voorkomen.

De versterker wordt geleverd met een nieuw type luidspreker-kabel die speciaal ontworpen is voor het uitgangs-circuit van de Telos 5000.

goldmund-telos-5000

Beveiliging

Goldmund heeft de versterkers voorzien van een zeer uitgebreid beveiligings-systeem om de versterker en/of de aangesloten luidsprekers te beschermen tegen het enorme vermogen en snelheid. De Telos 5000 versterker is in staat om binnen een paar nanoseconden ruim 200 ampere in een luidspreker te stoppen – genoeg om deze binnen de kortste keren door te laten branden.

Behuizing

Dit technische hoogstandje is verwerkt in een toren van 94 x 47 x 39 cm. Twee zijden hiervan worden gebruikt als koeling, en de bronzen constructie moet zorgen voor een mechanische en thermische constructie die volgens Goldmund op een niveau zijn zoals nog nooit bereikt is zonder enige serieuze overweging voor de kosten van de constructie.

Limited Edition

Als de prijs geen probleem is en je een paar van deze highest-end eindversterkers in je bezit wil hebben, dan moet Goldmund je toch teleurstellen. Er worden namelijk maar 20 paar Telos 5000 versterkers gemaakt, en die zijn allemaal al verkocht – zelfs nog voordat er één prototype bestond.

Via HeMa – meer informatie en specificaties vind je op de Goldmund website.

.

2 Reacties op “5000 watt zonder vervorming uit de Goldmund Telos 5000”

  1. Gerard reageerde:

    Deze Goldmund Telos 5000 is gewoonweg de beste eindversterker ter wereld, alleen kan hij nog lichtelijk verbeterd worden naar een absolute ‘O’ weerstand, dat is het enige wat er nog kan aan opgemerkt worden.

    Ik zal er met mijn toekomstig project in het Midden – Oosten velen van nodig hebben, en ga er met mijn medewerkers met de fabrikant over onderhandelen.
    Wat het project betref, dat heeft te maken met het ultieme te gaan creeëren op gebied van audio & vision, eens het gelanseert is, zal ik er alles over laten weten.

    En het luidsprekersysteem van Kharma, de Grand Exquisite Exteme 1.0 kan niet doorgebrand worden met de 200 ampere die de Telos 5.000 in een paar nanoseconden kan doorsturen, het interne luidsprekersysteem is daar explisiet op voorzien.

  2. […] de ‘budget’-reeks van Goldmund is zullen deze een stuk lager liggen dan de extreme Telos 500 eindversterker ($190.000 per monoblock) of de Eidos 20 blu-ray speler […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker