84 inch 4K tv: groter en scherper beeld met de Sony KD-84X9005

| 4 september 2012 | door

Op de IFA in Berlijn heeft Sony even laten zien waartoe ze in staat zijn.

Achter het cryptische typenummer KD-84X9005 zit een televisie met grote proporties. 8 miljoen pixels in een behuizing van 84 inch ( 213cm doorsnede) – dat is een 4x de resolutie van Full HD met het grootste LCD paneel ter wereld.

Indrukwekkend – ook op grote afstand

De nieuwe tv werd voor het eerst onthuld tijdens de Sony persconferentie. Indrukwekkend waren de specificaties, maar het viel ook zeker op hoe scherp het beeld was. Zelfs op een afstand van enkele tientallen meters was dit heel duidelijk zichtbaar. En daarmee maakt Sony duidelijk dat 4K er daadwerkelijk toe doet – in tegenstelling tot tegengeluiden die denken dat het verschil met 4K niet zichtbaar is.

Echte 4K en upscaling

Het probleem met de hoge resoluties is het ontbreken van content. Sony heeft zelf voor fraai demo-materiaal gezorgd met een opname van het Berliner Philharmoniker (gemaakt met vier 4K camera’s), maar dergelijk materiaal is nog zeldzaam – zelfs in bioscopen.

Om toch zoveel mogelijk te kunnen genieten van de 3.840 x 2.160 resolutie maakt de tv gebruik van de XCA8-4K chip. Deze maakt van ieder signaal een echt 4K beeld, of het nu full HD is vanaf blu-ray, of een low-res smartphone video. Een demo in een aparte kamer (de trailer van The Amazing Spiderman) liet zien dat het beeld inderdaad veel scherper wordt, maar ‘echte’ 4K ziet er nog wel een stukje beter uit.

Geluid

Sony heeft bij de KD-84X9005 niet alleen maar aandacht gehad voor het beeld. Versterkers met een totaalvermogen van 50 watt sturen 10 losse luidspreker-units aan. De luidsprekers zijn los verticaal aan het scherm gemonteerd, en kunnen enigszins gedraaid worden.
Met het ‘S-Force Fron Surround 3D’ wordt een ruimtelijker beeld in je huiskamer neergezet.
De luidsprekers kunnen ook verwijderd worden – want met een dergelijk scherm kun je beter kiezen voor een ‘echte’ hifi/surround installatie.

3D voor een extra dimensie of individueel kijken

Sony legt er niet de nadruk op, maar dit pixel-monster is ook een 3D televisie. In tegenstelling tot de meeste ‘kleinere’ 3D televisies maakt Sony gebruik van de passieve 3D techniek. Het kleinere aantal beeldlijnen is met de hoge resolutie een minder groot probleem, en de brillen zijn veel goedkoper.

Waar Sony veel meer de aandacht op richt is SimulView. Met name gamers zullen dit op prijs stellen: samen een spel spelen hoeft niet meer in SplitScreen met ieder de helft van het scherm. Met een 3D bril op krijg je het ene of het andere beeld van de game te zien.
Dit is behalve voor games natuurlijk ook te gebruiken om thuis met z’n tweeën verschillende films te kijken.

Prijs en leverbaarheid

Meestal is er bij een dergelijk bijzonder model televisie niet bekend of deze ooit in de winkel zal verschijnen. Sony heeft alleen juist haast om 4K te promoten, en de KD-84X9005 zal in de Benelux al voor de kerst te koop zijn. De prijs is nog niet exact bekend – die wordt hoogstwaarschijnlijk volgende week op de CEDIA-show verteld worden – maar vermoedelijk moet je 25.000 euro neertellen. Zorg wel voor een voldoende grote muur.

[met dank aan Antonette van Photo Inc voor de foto’s]

.

Eén reactie op “84 inch 4K tv: groter en scherper beeld met de Sony KD-84X9005”

    […] paradepaardje in Berlijn was een 84 inch televisie met 4K resolutie – bij Samsung was het een prachtige OLED tv die de show […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker