Onkyo verkoopt muziek in Dolby TrueHD formaat

| 14 mei 2012 | door

Onkyo gaat eind deze maand muziek aanbieden in Dolby TrueHD formaat.

Daarmee is het mogelijk om 5.1 surround muziek in een hele hoge kwaliteit te downloaden – zelfs direct op een Onkyo receiver.

E-Onkyo

De downloads worden verkocht in de ‘e-onkyo music’ store. Deze muziekwinkel bestaat sinds 2005, en verkoopt inmiddels zo’n 60.000 titels, waarvan ongeveer 1.500 in hoge kwaliteit (24bit/96kHz of hoger).
Aanvankelijk zullen er 100 albums beschikbaar komen in het het Dolby TrueHD formaat. De prijs van album zal ongeveer 30 euro zijn. Dit is een stevige prijs, maar schijnt vergelijkbaar te zijn met cd-releases in Japan.

Naast 5.1 HD surround zullen deze ook in WAV en FLAC te koop zijn.

Dolby TrueHD

Het aangeboden formaat is met name bekend van blu-ray. Meerdere audio-kanalen kunnen lossless worden verpakt in een bestand.

Tot nu toe was DSD – van oorsprong het SACD-formaat – vrijwel het enige formaat waarmee surround-audio werd aangeboden in muziekwinkels (zoals Linn). Dolby TrueHD-bestanden zijn kleiner, en dus geschikter voor downloads.

Onkyo Receivers

Naast ‘gewone’ downloads op je computer zal de muziekdienst ook beschikbaar zijn op de nieuwste AV-receivers van Onkyo. De nieuwe TX-NR717 en TX-NR818 modellen kunnen hier direct gebruik van maken.

Beschikbaarheid

De eerste albums die beschikbaar komen zullen komen van high-resolution labels. Dit zijn onder andere 2L, Octavia, Pony Canyon en Nishimura.

Eind mei zal de HD-surround muziekdienst starten in Japan, en in de herfst zou deze wereldwijd beschikbaar moeten zijn.

Het is goed als bekende merken zich gaan bezighouden met de verspreiding van hoge kwaliteit muziekbestanden. Maar gezien de zeer beperkte populariteit van DVD-Audio en SACD is het te betwijfelen of Dolby TrueHD als muziekformaat echt zal doorbreken.

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker