Wireless Audio met Docks van Samsung

| 22 augustus 2012 | door

Tijdens een sfeervolle presentatie heeft Samsung haar vier ‘Wireless Audio with Dock’ systemen gepresenteerd.

Alles in één: streaming, docking van smartphones, wifi, bluetooth – en het topmodel heeft ook nog eens een bijzonder audiofiele versterker meegekregen…

Vervanging van de Microset

Van grammofoon via cassette en cd naar ‘digitaal’. In de loop van vele jaren is er veel veranderd op het gebied van audio in de huiskamer. Nog niet zo heel lang geleden was het microsetje nog de standaard voor geluid in de huiskamer. Tegenwoordige is het de luidspreker-dock geworden: ingebouwde in plaats van losse luidsprekers, en de radio, cd- en cassettespeler zijn vervangen door Wifi, Bluetooth, USB en Dock.
Inmiddels is de markt voor deze ‘docks’ al een keer zo groot als die van microsets.

Eigenschappen

Alle vier modellen zijn voorzien van flink wat mogelijkheden; de duurdere bieden er nog meer en/of een betere geluidskwaliteit.

Voor zowel iPhone als Android zijn de apparaten geschikt. Apple apparatuur kun je direct plaatsen op de de bekende dock-connector, maar ook draadloos via Airplay kun je muziek luisteren. Voor Samsung’s favoriete platform Android is ook een connector aanwezig, maar die werkt anders. Omdat voor dat platform geen universele audio-standaard is ontwikkeld, is deze er ‘alleen’ maar om je telefoon op te laden: muziek afspelen doe je altijd draadloos via bluetooth. Ook alle andere apparaten met bluetooth kun je dus afspelen op deze manier.

Een andere populaire manier om muziek te streamen van het ene naar het andere apparaat is DLNA, hoewel Samsung dit AllShare Play heeft genoemd. Met behulp van – bijvoorbeeld – je smartphone stream je dan muziek vanaf je NAS naar de dock.

Eén van de leukste features is wel dat het geluid van je TV via de dock afgespeeld kan worden – draadloos. Je televisie moet hier wel geschikt voor zijn.

DA-E550 DA-E651 DA-E670 DA-E750
Airplay x x
AllShare/DLNA x x
Bluetooth x x x x
USB x x x
Buizenversterker x
Subwoofer x x x
Vermogen 100W 40W 40W 10W

Behuizing

Vier docks – twee verschillende behuizingen. De DA-E550 en de DA-E651 hebben de vorm van een hoor gekregen, met aan beide ‘uiteinden’ een luidspreker.

De DA-E670 en de DA-E750 hebben een nostalgische look gekregen in de vorm van een rechthoekige kast. Het topmodel  DA-E750 is zelfs van hout gemaakt in tegenstelling tot het goedkopere kunststof van alle andere modellen. Dit is niet alleen mooier, maar komt de stevigheid – en daarmee ook de geluidskwaliteit – behoorlijk ten goede.

Audiofiel

Het is best opvallend hoe  Samsung zich richt op geluidskwaliteit. Het is zeker geen echo hifi merk, maar steeds weer worden er bij  de introductie van nieuwe audio- of hometheater systemen allerlei ‘audiofiele’ eigenschappen onthuld.
(Dit leverde overigens niet altijd een beter geluid op…)

Voor de nieuwste docks is het niet anders: de luidspreker-units hebben een glasvezel conus en een fase-plug, voor bluetooth is gekozen voor het veel betere Bluetooth 3.0, en is er zelfs echt hout gebruikt voor de behuizing van sommige modellen.

Maar de klapper zit toch wel in de Samsung DA-E750: een echte buizenversterker. Deze nostalgie wordt door Samsung verklaard vanwege haar ‘zachte’ eigenschappen, met onder andere een veel vriendelijkere vervorming dan standaard versterkers. De belangrijkste reden is natuurlijk dat de gloeiende buisjes er erg chique uitzien, en daarom ook duidelijk zichtbaar zijn.

Prijzen

Alle vier modellen zijn inmiddels verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van twee tot zeshonderd euro: 199 euro voor de DA-E550 (eenvoudigste model zonder wifi en USB), 249 euro voor de DA-E651 (met USB en subwoofer), 399 euro voor de DA-E670 (met wifi/AllShare/DLNA/Airplay) en 599 euro voor de DA-E750 met full options, inclusief buizenversterker in een houten jasje.

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker