Sharp IGZO displays – de toekomst van LCD?

| 23 september 2012 | door

Op de IFA in Berlijn liet Sharp – zoals gebruikelijk – zien waar zij qua technologie mee bezig zijn, en daarmee wat we de komende jaren kunnen verwachten.

IGZO is de cryptische omschrijving van de techniek waarmee LCD panelen sterk verbeterd worden: sneller, dunner, en met een veel hogere resolutie.

IGZO

De naam komt van het halfgeleider materiaal waarmee het scherm is gemaakt: Indium Gallium Zink Oxide. Iedere pixel in een LCD display wordt aangestuurd door een transistor, en met behulp van IGZO verbeteren diverse eigenschappen ten opzichte van de huidige gebruikte materialen.

Resolutie: beter dan retina

In IGZO bewegen elektronen zich sneller, waardoor is gebleken dat de transistoren veel kleiner gemaakt kunnen worden. De grootte van een transistor heeft een direct effect op de grootte van de losse pixels: een kleinere transistor maakt kleinere pixels mogelijk, en daarmee meer pixels op een kleiner oppervlakte.

Haarscherpe beelden op het IGZO display

Een prototype toonde een beeld van 2560 x 1600 pixel – op een schermpje van 6,1 inch. Ter vergelijking: dat zijn 50% meer pixels  ten opzichte van het veelgeroemde ‘retina’ scherm van de Apple iPhone 4S. Het verschil is enorm: het IGZO scherm zag er ongelooflijk scherp uit.

Touch, stroomverbruik en design

De hele opbouw rondom IGZO heeft meer voordelen. Het energieverbruik van het paneel is veel lager, en omdat het lcd scherm zelf meer licht doorlaat hoeft het backlight minder hard te schijnen – wat ook weer energie bespaard.
En hier houden de voordelen niet op: door de veranderde techniek stoort de elektronica minder op het glas, waardoor touchscreens een stuk nauwkeuriger en gevoeliger worden.

Verschil tussen ruis op touchscreen van ‘gewoon’ lcd en IGZO

Een andere voordeel van de kleinere elektronica is dat de rand van ieder display nog smaller gemaakt kan worden. Op de stand liet Sharp daarvan een mooi voorbeeld zien: een display met een bezel van slechts 1.7mm

Nabije toekomstmuziek

Hogere resoluties in kleine schermen, een lager energieverbruik, nauwkeurige touchpanels – Sharp’s IGZO beloofd een kleine revolutie in LCD land, met name voor smartphones en tablets, maar ook computermonitoren en televisies.

Sharp heeft tot nu toe nog niets gezegd over eventuele merken waar deze nieuwe displays in gebruikt zullen gaan worden. In ieders hoofd zit natuurlijk Apple – en er wordt zelfs beweerd dat in de iPhone 5 een IGZO paneel zou zitten als Sharp gereed was voor massa-productie. En naast Apple zullen er genoeg andere merken zijn die graag van de IGZO techniek gebruik willen maken in allerhande gadgets.

De prototypes zijn er in ieder geval, in de vorm van een 7 inch tablet/e-book reader display, een 10 inch laptopscherm en een 32 inch computermonitor met 4K resolutie. De volledige productie start nog voor het einde van het jaar, waarbij de eerste producten bedoeld zijn voor de professionele markt.

Prijzen van de schermen zijn niet bekendgemaakt, maar Sharp maakte wel duidelijk dat dit niet veel meer zal zijn dan huidige LCD panelen, omdat de kosten voor fabricage vergelijkbaar zijn. We zijn benieuwd naar de eerste resultaten.

.

Eén reactie op “Sharp IGZO displays – de toekomst van LCD?”

  1. […] Een vergelijkbaar groot bedrag was ook gemoeid met de investering van een andere electronica grootmacht. Qualcomm ontwikkelt samen met Sharp nieuwe energie-zuinige schermen met de nieuwe IGZO technologie. […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker