Sonos SUB draadloze subwoofer geeft meer laag

| 23 mei 2012 | door

Met de Sonos SUB wordt het Sonos multiroom systeem uitgebreid met een draadloze subwoofer.

Bestaande (of nieuwe) Sonos systemen kunnen hiermee een flinke boost krijgen het geluid – richting het laag wel te verstaan.

Nieuw

Er hing al een tijdje in de lucht dat er een nieuw Sonos product zou komen. Gebaseerd op de succesvolle laatste introducties – de Play:5 en Play:3 draadloze luidsprekers – zouden variaties op dat thema logisch zijn, zoals een draadloze Play met een accu.

Dat het nieuwe product een subwoofer blijkt te zijn is daarom voor veel mensen onverwacht. De SUB is tenslotte bedoeld als uitbreiding op een bestaand systeem, en daarmee met name gericht op bestaande klanten. Wie weet wat er later dit jaar of volgend jaar nog uit de Sonos hoed getoverd gaat worden.

de Sonos iPad controller

Sonos SUB

De subwoofer is geen kubus zoals vele soortgenoten, maar meer platte vierkant (40 x 16 x 38cm). met een gewicht van 16,5 kilo. In het midden van dat vierkant zit een rechthoekig gat waar het geluid uit komt. In de traditie van Sonos is er veel aandacht besteed aan zowel het  uiterlijk als de geluidskwaliteit.
Met het ontwerp van de SUB heeft Sonos er rekening mee gehouden dat sommige mensen deze plat op de vloer willen leggen, en andere staande. Als je wilt kun je hem onder de bank leggen, maar de vraag is of je dan nog het beste uit de subwoofer haalt…

Om ongewenste trillingen van de behuizing te voorkomen zijn de twee luidsprekers naar elkaar toe geplaatst. Een dubbele akoestische poort zorgt voor zowel meer laag als een dieper laag.
De versterking komt uit twee afzonderlijke Klasse D versterkers, aangestuurd met een DSP om het geluid onder controle te houden.

Koppeling met andere Sonos apparatuur

De SUB heeft niet meer nodig dan netspanning om draadloos een verbinding te maken met een willekeurig ander Sonos component waar een versterker in zit: zowel de Play:3 als Play:5 luidspreker-systemen als de Zoneplayer met versterker aan boord in diverse incarnaties ZP100, ZP120 en CONNECT:AMP. In combinatie met een CONNECT, ZP80 of ZP90 werkt de SUB niet.
Het koppelen van een Sonos player met de SUB gaat op de bekende Sonos manier: simpelweg met een druk op een knop.

Prijs en kleur: zwart en zwart – maar geen wit

De prijs in hoogglans zal 699 euro zijn; in mat ongeveer 100 euro goedkoper. Dit zijn stevige prijzen: de Play:5 kost 399 euro, en produceert al meer ‘laag’ dan je zou verwachten uit de kleine behuizing. Maar deze prijsstelling maakt misschien wel duidelijk dat het een serieuze subwoofer is; iets wat ze door middel van een filmpje zeker willen laten geloven:

httpv://www.youtube.com/watch?v=l2KP2KUAE1I

De Sonos SUB zal vanaf 19 juni te koop zijn in hoogglans zwart lak; in oktober zal ook een mat-zwarte editie uitkomen. Voor subwoofers zijn dit bekende kleuren, maar het is wel een beetje vreemd dat Sonos de SUB niet gaat verkopen in het wit. Dat is tenslotte de kleur waarmee ze bekend zijn geworden.

Goed Sonos nieuws

De SUB is erg goed Sonos nieuws. Het geeft aan dat Sonos zich niet alleen richt op ‘kleiner’ (van stereo-component naar Play:5 naar Play:3), maar ook muziekliefhebbers in het ‘groot’ een warm hart toe draagt. We zijn erg benieuwd naar de daadwerkelijke prestaties van de Sonos SUB draadloze subwoofer!

.

4 Reacties op “Sonos SUB draadloze subwoofer geeft meer laag”

  Dennis F reageerde:

  Zo jammer dat sub niet in het wit te verkrijgen is….

  Ton reageerde:

  Helemaal mee eens alle componenten zijn in het wit te verkrijgen behalve de Sub, ik heb al een mail gestuurd naar Amerika en gevraagd maar dan kom je in NL uit Technical Support met het volgende antwoordt:

  Het platform ask.sonos.com wordt door onze ontwikkelaars gebruikt om de vraag te kunnen meten voor bepaalde functionaliteit of in uw geval voor andere uitvoeringen van bestaande producten.

  Jammer dat ze niet begrijpen dat klanten zelf een keuze willen maken i.v.m. hun interieur, nu is er geen.

  Mart reageerde:

  Sonos een heel mooie set met een subliem geluid, maar waarom wordt de Sonos SUB en Soundbar niet in het wit geleverd. Ik denk dat er vele mensen over de streep getrokken zullen worden als de hele set ook in het wit te verkrijgen zou zijn…

  […] met de erg goede Sonos SUB subwoofer zou maakte dat verlangen alleen maar groter – maar dat mooie strakke laag kon je niet […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker