Test: Sharp XV-Z17000 3D projector

| 7 mei 2012 | door

De Sharp XV-Z17000 kwam vorig jaar uit als één van de eerste 3D projectoren voor minder dan 5000 euro.

In deze prijsklasse is de concurrentie inmiddels toegenomen – onder andere van Epson en Mitsubishi – maar de Sharp projector blijft een zeer interessant model om eens goed te testen.

 

Uit de onopvallende behuizing blijkt een mooi projectiebeeld te komen in zowel 2D als 3D…

Techniek

De XV-Z17000 is een Full HD (1920×1080 pixels) projector die gebruik maakt van DLP technologie. In de specificaties staat dat deze een helderheid van 1.600 lumens kan projecteren – wat name name van belang is voor 3D. Het dynamische contrast wordt vermeld als 40.000:1.

De video-data wordt verwerkt door door HQV Reon VX-210 processor. Het kleurenwiel draait op vijfvoudige snelheid met zes segmenten.

Uiterlijk en geluidsproductie

De behuizing van de projector is gemaakt van plastic, en lijkt veel op een kantoor-beamer: saai dus. Hij is zeker niet zwaar met ongeveer 6 kilogram. Met een schuifbare lens-protectie kun je het glas beschermen als de projector opgeborgen is.

In actie wordt er 23dB aan geluid geproduceerd. In Eco modus houdt de interne lamp het zo’n 3.000 brand-uren vol voordat deze vervangen moet worden.

Af en toe hoorde ik heel zacht een hele hoge toon – waarschijnlijk afkomstig van het DLP kleurenwiel. Dit was alleen waarneembaar als de omgeving heel stil is, wat naast onze test-omgeving niet heel vaak voor zal komen.

Menu instellingen

In het menu kun je behoorlijk wat aanpassingen maken. Contrast, helderheid, kleur, tint, scherpte, kleurtemperatuur, iris, gamma, film-mode, verhoogde helderheid, detail-verscherping, keystone, menu-positie, keystone zijn instellingen om het beeld aan te passen.
Andere projector-instellingen zijn auto-power, economy mode (zuiniger), one-touch play, standby, demo-mode, rs-232 en fan-mode (zacht of luidruchtiger).

3D

De Sharp Z17000 kan overweg met alle bekende 3D formaten. Als je een 3D Blu-ray afspeelt dan schakelt deze automatisch over, maar ook bijvoorbeeld side-by-side 3D (wat je veel tegenkomt in downloads van Piraterij-achtige websites…) worden netjes weergegeven na twee drukken op de ‘3D’ knop.

Het zwaktepunt van 3D – overspraak tussen het linker- en rechterbeeld – is vrijwel niet aanwezig.
Sharp is zich duidelijk bewust van de effecten van 3D: standaard wordt ook om het uur een waarschuwing getoond…

Voor het kijken near 3D worden twee brillen meegeleverd.De zender voor het 3D synchronisatie signaal naar de brillen zit in de projector ingebouwd.

Als je 3D materiaal gebruikt biedt de Z17000 de mogelijkheid om sommige mensen in het ‘publiek’ de film in 2D te kijken, en sommige in 3D – naar eigen smaak. Met een druk op het knopje op de bril hoeven mensen zich niet zo misselijk te voelen.

Installatie: aansluiten en afstellen

Het aansluiten op je homecinema-set is eenvoudig. De projector zal meestal gebruikt worden via HDMI met een verbinding naar AV-receiver of processor. Er zijn twee HDMI 1.4a ingangen aanwezig, naast nog een aantal analoge ingangen.

Het correct afstellen is lastiger. De zoom-ratio is maar 1,15:1, waardoor deze relatief dicht op het projectiescherm moet staan. Ter vergelijking: de Mitsubishi HC9000d heeft een ratio van 1,8:1.

Minstens zo lastig is het dat dat er geen lens-shift regeling aanwezig is. De lens staat onder een vaste hoek van 15 graden, waardoor de plaatsingsmogelijkheden beperkt zijn. De verhouding tussen plaats op tafel of plafond en het scherm is vrij kritisch.
Daarentegen is de vaste hoek niet zo groot, wat met name bij iets lagere plafonds (zoals favoriete thuisbioscoop-locaties als zolder of kelder) gemakkelijker is dan als bij andere projectoren zonder lens-shift.

In de test-omgeving werd de Sharp Z17000 geplaatst op een laag tafeltje met een kleine verhoging. Deze verhoging was nodig omdat het projectiescherm van 2 meter breed relatief hoog hangt.

Beeldkwaliteit: 2D

Het is opvallend hoe goed het beeld is wat deze projector direct laat zien. Zonder aanpassingen in het menu imponeert deze Sharp projector met diepe kleuren en een flinke helderheid. En na een paar (kleine) veranderingen in de installingen wordt het alleen maar beter, met mooi diep zwart en gedetailleerde beelden.

Een verscheidenheid aan films en beelden heb ik gebruikt om de kwaliteit aan de tand te voelen. Zowel ‘echte’ als animatiefilms zijn voorbij gekomen, net als een aantal documentaires en concerten (vrijwel allemaal op blu-ray, sommige waren downloads), plus een console-game.

Het laatste Harry Potter deel heeft veel donkere fragmenten – zoals de scene waar ze in de grotten van Gringotts inbreken – maar de details blijven zichtbaar. Het – geweldige – Foo Fighters concert in Wembley laat zien hoe Sharp het voor elkaar heeft gekregen om ook moeilijke huidtinten goed weer te geven. En pak een willekeurige Disney/Pixar film om overtuigd te raken van de kleurweergave.

Het geprojecteerde beeld is bijzonder plezierig om naar te kijken. Dit komt ongetwijfeld omdat vrijwel alles factoren in verhouding ‘kloppen’: mooie kleuren, diep zwart, hoog contrast, scherpe details, hoge helderheid. Geen van deze factoren zijn overigens beter dan de concurrentie, maar het totaalplaatje is uitmuntend.

3D

In tegenstelling tot de pas gerecenseerde Mitsubishi projector is 3D geen ‘extraatje’ van de Sharp XV-Z17000.
De extra dimensie is juist hetgeen waarmee Sharp zich hierin profileert. Er zijn nog maar weinig projectoren onder 5.000 euro die dit kunnen.

En wat is er te zeggen over de 3D weergave? Dit is zeer, zeer goed. Door de hoge helderheid (er wordt een tandje bijgeschakeld) is het ondanks de bril een plezier om naar te kijken, en de kleuren zijn bijzonder overtuigend.

Voor mij persoonlijk blijft 3D video een twijfel geval. Het ziet er in bepaalde situaties mooi uit, maar als extra ‘beleving’ komt maar zelden tot zijn recht tijdens een hele film. Maar bij films waar veel aandacht is besteed aan 3D, zoals Avatar, of het vierde deel van Shrek, komt er werkelijk een stuk meerwaarde in 3D naar voren (hoewel een film er niet beter van wordt).

Tijdens de CES in Las Vegas kreeg ik van DTS een demo blu-ray in mijn handen gedrukt. Deze is natuurlijk door DTS in elkaar gezet om het geluid te demonstreren, maar het blijkt ook een zeer goede ‘all-round’ demoschijfje te zijn. De 3D fragmenten – waaronder Tangled, Tron Legacy en een live-opname van Peter Gabriel’s “Red Rain” zijn meer dan de moeite waard om het brilletje voor op te zetten. Zeker in combinatie met een goede surround-opstelling.

Er is mij tijdens het testen van diverse 3D televisies en 3D projectoren inmiddels wel iets opgevallen. Voor 3D heb je simpelweg een groot scherm nodig – een tv is hier veel minder voor geschikt dan een projectie.

Conclusie

Sharp heeft met de XV-Z17000 een zeer goede projector neergezet. Qua beeldkwaliteit scoort deze op alle vlakken goed, voor zowel kleur, contrast en zwartwaarden bij een hoge helderheid.

Enige serieuze minpunt vind ik de gebrekkige installatie-mogelijkheden van de projector. Door het gebrek aan lens-shift en de korte throw-ratio is deze niet flexibel ‘ergens’ neer te zetten.

Maar als deze eenmaal “staat” dan wordt je ook getrakteerd op een zeer fraaie beeldweergave. Het is een echte allrounder dat ieder beeldmateriaal goed tot zijn recht laat komen. En dat is inclusief 3D: de projector is helder en snel genoeg om thuis een kwalitatief hoogstaande 3D bioscoop te zetten.

Bij de introductie was de XV-Z17000 één van de allereerste ‘mid-range’ 3D projectoren, en met een prijs van bijna 4.000 euro kon je je achter je oren krabben of de meerprijs voor 3D gerechtvaardigd was. Inmiddels is de projector te vinden voor onder 3.000 euro, en daarmee mag je deze niet negeren als je op zoek bent naar een goede projector – 3D of niet.

.

3 Reacties op “Test: Sharp XV-Z17000 3D projector”

  Walter reageerde:

  Wat verbruikt zo’n projector nu eigenlijk aan elektriciteit?

   Johan de Groot reageerde:

   Deze projector gebruikt zo’n 350 watt; waarden tussen 200 en 400 watt komen het meeste voor.
   Dit is beduidend meer dan een gemiddelde televisie, maar het beeld is dan ook wel veel groter, en het aantal uren dat deze aanstaat meestal veel kleiner.

  […] opzichte van de eerder geteste Sharp projector is de Epson EH-TW9000W een genot om op te stellen. Dankzij een ruime lens-shift in zowel […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker