Wilson Benesch Geometry luidsprekers: Vector en Vertex

| 3 april 2011 | door

Wilson Benesch heeft een compleet nieuwe lijn luidspreker geintroduceerd onder de naam Geometry Series. Er zijn inmiddels vier verschillende modellen aangekondigd voor deze serie, en daarvan zijn er nu twee beschikbaar: de Vertex monitor luidspreker, en de Vector vloerstaander. Op de Fulcrum center-luidspreker en de ‘flagship’ vloerstaande Cardinal moeten we wachten tot het einde van dit jaar.

Wilson Benesch Vertex

De Vertex (wiskundige term voor ‘uiterste punt’ of knooppunt) is twee-weg luidspreker, die zowel een visuele, elektrische als akoestische eenheid vormt met de bijbehorende luidsprekerstand. In deze stand zit onder andere het crossover filter, en dankzij deze constructie zijn de aansluitingen verborgen en afgeschermd.
De behuizing is gemaakt met behulp van carbonfiber, en is zo stevig dat er geen interne constructies nodig zijn. En dat heeft dat weer als voordeel dat er binnenin veel ruimte is voor het geluid.

De Tactic II midrange driver is in staat om zeer snel zijn werk te doen, waarbij de impedantie-karakteristiek het versterkers makkelijk maakt om de luidspreker aan te sturen.

Voor het hoog heeft Wilson Benesch de Semisphere tweeter ontwikkeld. Het ontwerp hiervan omvat geavanceerde technologieën en materialen om zo snel en lineair mogelijk nog hogere frequenties weer te kunnen geven. Deze bijzonder tweeter is gemonteerd in een eigen massieve behuizing, die al meer dan een kilo weegt.

De Wilson Benesch Vertex kost 5950 euro per paar voor de standaard afwerking; andere afwerkingen (waaronder titanium) zijn ook te krijgen.

Wilson Benesch Vector

De Vector is een vloerstaande luidspreker, die qua uiterlijk het midden houdt tussen de Wilson Benesch ACT en de Curve. Voor het midlaag worden twee units gebruikt, en de basreflex poort zit aan de achterzijde.
De opbouw is verder vergelijkbaar met de Vertex, inclusief de behuizing dat zelfs met een dergelijk grote kast geen ingewikkelde interne constructies nodig heeft om het stijf – en dus neutraal – te houden.

Er is bij het ontwerp ook veel aandacht gegaan naar het cross-over filter. Om de drie luidspreker-units perfect met elkaar samen te laten werken is er bij het ontwerp zeer veel aandacht gegeven aan het crossover filter. Van de laagste bas tot de hogere midrange frequenties werken de twee woofers met een minimale fase-vervorming, en boven die frequenties neemt de Semisphere tweeter het naadloos van hen over.

Voor de Wilson Benesch Vector wordt 10.750 euro gevraagd per paar (met standaard afwerking).

Met dank aan Art’s Excellence, die op de Café Engels show (16-17 april in Rotterdam) de Vertex in levende lijve zal tonen, met Octave versterkers als aansturing.

.

4 Reacties op “Wilson Benesch Geometry luidsprekers: Vector en Vertex”

  Rico reageerde:

  Leuk, maar hoe klinken ze?

  en

  Is een crossover frequentie van 5000Hz bij de Vertex niet veel te hoog om stemmen überhaupt nog los te laten klinken? Met andere woorden hoeveel zwart kan deze luidspreker weergeven?

  Rico reageerde:

  Zijn de luidsprekers al ergens te beluisteren, anders dan dit weekend in Rotterdam?

   art's Excellence reageerde:

   Beste Rico,

   Wij hebben de eerste productiemodellen van Wilson Benesch UK. Dit zijn dezelfde Vertex luidsprekers die ook op de Bristol show hebben gestaan. Op dit moment is de productie in volle gang. Wij verwachten de eerste Vertex en Vector modellen half mei te kunnen leveren aan onze Wilson Benesch dealers. De Vertex is dus op dit moment alleen op de Café Engels show te beluisteren.

   Met vriendelijke groet,

   Kees Jan Lankhaar
   art’s Excellence


Reacties

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker

88 inch 8k OLED televisie van LG