Blu-ray Profile 1.1 en 2.0

| 2 december 2007 | door

Het is nu al weer anderhalf jaar geleden dat de eerste blu-ray speler werd geintroduceerd, en in die tijd heeft het blu-ray formaat bewezen dat het een geweldige beeld- en geluidskwaliteit kan leveren, naast allerlei extra’s zoals audio-commentaar, extra videootjes en documentaire, die we ook van de dvd kennen. De meeste schijven gebruiken pop-ups die tijdens de film op te roepen zijn, en sommige schijven zijn min-of-meer interactief.

Daewoo dbp1000

Maar er is meer mogelijk binnen het blu-ray formaat. In tegenstelling tot hd dvd zijn er meerdere categorieën spelers, “profiles” genaamd. Profile 1.0, waar tot nu toe bijna iedere geïntroduceerde blu-ray speler tot hoorde, biedt niet alle mogelijkheden die latere profielen wel bieden.

BD Profile 1.1

Elephant’s DreamHet grootste verschil tussen profile 1.0 en 1.1 is Picture-in-Picture. In plaats van alleen een extra audiotrack waarbij je tijdens de film bijvoorbeeld het commentaar hoort van een acteur of regisseur, krijg je in beeld een kleiner beeld te zien waarop deze persoon ook ziet praten, of een ander stukje video laat zien (‘behind the scenes’ tegelijkertijd met de scene zelf). Ook het geluid tussen het ‘hoofdbeeld’ en het kleinere beeld kan geregeld worden.

Sinds 1 november 2007 is dit profiel verplicht voor alle blu-ray spelers die uitkomen. Vanwege deze deadline zijn er wel net na de zomer diverse modellen uitgekomen die allen 1.0 ondersteunde.

De eerste standalone speler die Profile 1.1 ondersteunt is de Panasonic DMP-BD30.

BD Profiel 2.0

Pas met profiel 2, ook wel BD Live genoemd, komt blu-ray op het feature-niveau van hd dvd. Spelers die dit profiel gaan ondersteunen zijn verplicht om een verbinding met internet te kunnen maken. Kunnen maken; dit wil dus niet zeggen dat je een film niet kunt afspelen als je geen netwerkverbinding hebt, sommige extra’s werken alleen niet.

Op dit moment zijn nog maar weinig BD Profile 2.0 spelers aangekondigd, de eerste zal waarschijnlijk Daewoo DBP-1000 zijn. Het is trouwens nog maar de vraag of dit profiel ooit verplicht wordt voor alle spelers; plannen om dit af te dwingen zijn er nog niet. Maar ik denk dat fabrikanten er toch snel op over zullen gaan, omdat mijns insziens het minder werk is om een netwerkaansluiting, dan een tweede audio- en video circuit toe te voegen.

Overzicht van Blu-Ray Profiles

Mogelijkheden Profile 1.0
[BD-Video]
Grace Period Profile
Profile 1.1
[Bonus View]
Final Standard Profile
Profile 2
[BD-Live]
Opslag mogelijkheid 256 MB 1 GB
Tweede video decoder Optioneel Verplicht Verplicht
Tweede audio decoder Optioneel Verplicht Verplicht
Virtual file system Optioneel Verplicht Verplicht
Internet verbinding Optioneel Optioneel Verplicht

Firmware upgrade van 1.0 naar 1.1 of 2.0 ?

Hoewel bijna alle blu-ray spelers wel een aantal firmware-upgrades hebben gehad, is het niet zomaar mogelijk om met software een standalone speler te upgrade naar Profile 1.1. Om een tweede audio- en videostroom te decoderen moet in de speler de juiste chip aanwezig zijn.

Sony Cell ProcessorDe Playstation 3 – de meest verkochtte blu-ray speler – is hier mogelijk een uitzondering op. Omdat de Cell processor zo enorm krachtig is zou dit misschien toch kunnen, en een internet-verbinding heeft deze ook al (op dit moment alleen gebruikt voor games). Het is alleen afwachten totdat Sony daar een officiele uitspraak over doet.

De eerste ‘Bonus View’ (Profile 1.1) disc komen begin volgend jaar uit. Sony Pictures brengt ‘Resident Evil: Extinction’ uit, 20th Century Fox brengt ‘Sunshine’ en Lionsgate’War’ en ‘3:10 to Yuma’.

Eén geruststelling: alle profile 1.1 discs werken gewoon in profile 1.0 spelers voor zover je de film wilt bekijken, alleen sommige extraatjes zul je dan moet missen.

De voorsprong van HD DVD

Juist door deze profielen wir-war blijkt toch dat hd dvd het meteen goed heeft gedaan. Zelfs de allereerste hd dvd speler, de Toshiba HD-A1, had al secondaire audio en video decoders, een netwerkverbinding en 128Mb opslag.

300 HD DVDOmdat de ‘special features’ op iedere hd dvd speler werken zijn er al meerdere films, waaronder de hd dvd uitgaven van 300 en Blood Diamond, die Picture-in-Picture bieden, terwijl er nog geen ‘pip’ blu-ray uitgaven zijn. Ook de internet-mogelijkheden van hd dvd zijn al getoond en gebruikt.

Met dank aan onder andere High-Def Digest.

.

8 Reacties op “Blu-ray Profile 1.1 en 2.0”

  1. doom robert reageerde:

    de niuewe DENON 3800 is 1.1 wat mis ik dan? kan je dat later upgraden.Met dank.

  2. […] Blu-ray speler – hij is ‘al’ uit sinds oktober 2007. Dit was de eerste speler die BD-ROM Profile 1.1 ondersteund (ook wel ‘Final Standard Profile’, of ‘Bonus View’ genoemd), […]

  3. […] Als je aan het sparen bent voor een up-to-date Blu-ray speler heeft Sony interessant nieuws: de BDP-S350 en BDP-S550 blu-ray spelers. Beide bieden een ethernet-aansluiting, usb voor externe opslag en PiP (BonusView). […]

  4. […] zijn beter en beter geworden. We moeten uitleggen wat de extra mogelijkheden zijn, zoals Picture-in-Picture en BD Live.” geen reacties Bewaar of Email dit […]

  5. […] wil je ze toch het beste bieden wat er te halen valt. En de BDP7200 is ’slechts’ een profile 1.1 speler, waardoor deze met iedere maand vertraging weer iets minder interessant wordt, nu de eerste BD-Live […]

  6. […] firmware upgrade versie 2.20 heeft als belangrijkste eigenschap dat het van de Playstation 3 een Blu-ray Disc Profile 2.0 speler maakt, ook wel BD-Live […]

  7. […] kort ondersteund de PS3 al DivX en BD-Live/Profile 2.0.  Eén van de meest gevraagde opties is de ondersteuning van DTS HD Master Audio, en die komt er […]

  8. […] jitter etcetera, is het niet eens duidelijk wat de specificaties zijn. Voor het geld zou je BD-Live verwachten, en decoders voor Dolby TrueHD en DTS HD MA, maar eigenlijk verwacht ik dat al deze […]


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart