DLNA – wat het is, en wat je er mee kunt

| 11 maart 2012 | door

Nieuwe televisies, receivers, homecinema sets, smartphones, camera’s en tablets – ze zijn steeds vaker voorzien van DLNA.

DLNA heeft het een stuk gemakkelijker gemaakt om multimedia-bestanden te delen via je eigen netwerk. Maar wat is het nu eigenlijk – hoe werkt het, en: hoe kun je het zelf gebruiken?

Wat is het?

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance, en is een standaard om video, foto’s en muziek van het ene apparaat naar het andere te streamen. De standaard is ontwikkeld op basis van UPnP – maar dan stricter, en specifiek voor audio en video. Op veel apparatuur, en met name (open source) software staat geen DLNA, maar ‘UpnP’ of ‘DLNA compatible’ – in de meeste gevallen betekent dit dat ze geen zin hebben gehad om geld uit te geven aan de officiële  certificatie.

Op het ene apparaat (bijvoorbeeld een PC of NAS) staan multimediabestanden, en zonder setup of configuratie kunnen deze bestanden afgespeeld worden op een ander apparaat, zoals mediastreamer, TV, PS3 of telefoon.
De kracht – en daarmee de reden waarom de standaard bestaat – is het gemak waarmee dit mogelijk is.

Hoe werkt het?

Hoewel we meestal alleen over de server en de client, bestaat DLNA uit vijf belangrijke componenten:

 • Digital Media Server (DMS): De apparaten waar de media in is opgeslagen. Meest bekende voorbeelden zijn PC’s en netwerk-schijven (NAS)
 • Digital Media Player (DMP): Deze vinden de mediabestanden op de servers, en zorgen ervoor dat deze afgespeeld kunnen worden. Deze functionaliteit is onder andere aanwezig in tv’s, receivers en gameconsoles.
 • Digital Media Renderer (DMR): Het apparaat dat de media daadwerkelijk afspeelt, en wordt aangestuurd door een DMC. Televisies, receivers en bepaalde draadloze luidsprekers kunnen hieronder vallen.
 • Digital Media Controller (DMC): De controller dat de media op een DMS vind en laat afspelen op een DMR. Denk aan internet-tables, PDA’s en sommige digitale camera’s
 • Digital Media Printer (DMPr): Printers binnen DLNA, aangestuurd door DMR’s en DMP’s. Foto- en all-in-one printers kunnen dit bijvoorbeeld zijn.

Voor mobiele apparaten is een vergelijkbare set componenten opgesteld.

Als een server wordt aangesloten op het computernetwerk, dan laat deze aan het het netwerk ‘weten’ dat deze aanwezig is. Als er een Player of een Controller in het netwerk aanwezig is, dan kan deze aan de server vragen wat deze allemaal te bieden heeft: welke foto’s, muziekbestanden en video’s kunnen er afgespeeld worden.

DLNA op de Playstation 3

Deze lijst kun je doorlopen – op je receiver, mediastreamer, TV, etc. – meestal onderverdeeld in de drie groepen: video, muziek en foto’s. En als je één van deze bestanden wilt afspelen, dan geef je via een Controller of Player (afhankelijk van het apparaat) deze opdracht. Het daadwerkelijk afspelen vind plaats op een Renderer of een Player – ook weer afhankelijk van wat voor apparaat je gebruikt. Voor het gebruik maken dergelijke details gelukkig niet uit – of het nu een DMP of een DMR is: als het maar werkt.

Zonder de cryptische “DMx” benamingen kun je DLNA het beste zien als een systeem waarbij je foto’s, muziek en video streamt vanaf de ene plaats (server) naar een andere (client). Oorspronkelijk kon je alleen op de client kiezen wat je wilde zien of horen, maar de nieuwste versies ondersteunen ook het ‘sturen’ van multimedia van een server naar de client.

Hoe kan ik het gebruiken?

Allereerst heb je een DLNA server nodig om de bestanden aan te kunnen bieden aan je netwerk. Voor de PC (Windows) wordt Microsoft Windows Media Player veel gebruikt – omdat deze standaard wordt meegeleverd. Gratis alternatieven (die meer flexibiliteit bieden) zijn onder andere Tversity, PS3 Media Server en XBMC. In het betaalde domein is Twonky de meest bekende DLNA server voor Windows, Mac en Linux, waarbij de kosten van 15 euro meevallen.
Veel ‘uitgebreidere’ NAS systemen hebben een eigen DLNA server, zodat je PC niet dag en nacht hoeft aan te staan.

DLNA clients – om de media op af te spelen – zijn er niet veel op computers. De beste opties hierin vind je in complete mediacenter-software, zoals XBMC en Boxee. Een behoorlijk complete lijst met servers en clients is op Wikipedia te vinden.

In de praktijk

Een paar voorbeelden.

Met je DLNA mediastreamer of TV kun je video’s vanaf een PC streamen op je TV. Als op de PC een DLNA server draait, laat de mediastreamer automatisch de (gedeelde) inhoud zien van je PC, en met een klik op je afstandsbediening speelt de film. In DLNA termen: van DMR naar DMP.

Via een app op je smartphone/tablet kun je video’s (of muziek, of foto’s) ook vanaf een PC of NAS op je TV tonen. De smartphone gedraagt zich als een soort afstandsbediening: enerzijds ‘kijkt’ deze op de DLNA server (DMS), en geeft daarna de opdracht om de gekozen film op je TV (DMR) weer te geven. De smartphone is vanaf dat moment niet meer noodzakelijk om de film te laten spelen, alleen wel om deze eventueel te stoppen, pauzeren etcetera.

Als je fotocamera DLNA ondersteund (via Wifi) dan kun je je camera ‘instrueren’ om foto’s op je tv te laten zien. In dat geval is de camera zowel de server met de mediabestanden (DMS) als de controller (DMC). De televisie doet niets anders dan de foto’s tonen – een renderer (DMR)

Niet ideaal

Theoretisch klinkt het allemaal erg goed: ‘ergens’ staat je muziek, video en/of foto’s, en ‘ergens’ anders kun je dit afspelen. Maar het gaat mis bij de praktische uitvoering ervan.

Als het formaat niet ondersteund wordt blijft het beeld zwart…

Het grootste probleem zit hem in de ondersteuning van de verschillende mediaformaten. Om DLNA gecertificeerd te zijn hoef je maar een paar media-codecs te ondersteunen.

Voor foto’s is dit over het algemeen geen probleem: jpeg is defacto standaard.
Bij muziekbestanden is het al lastiger: verplicht is lpcm, en mp3, aac en wma zijn optioneel. Mp3 mist nergens, maar het populaire kwaliteitsformaat flac mist in het lijstje.

Bij videobestanden wordt het pas echt problematisch. DLNA schrijft voor dat mpeg2 verplicht is (mpeg1, mpeg4 en wmv optioneel) – maar er bestaan tegenwoordig enorm veel verschillende formaten. Zeker de afgelopen jaren zijn andere codecs – zoals h.264 – erg populair geworden, net als nieuwe containerformaten als MKV.
Een fabrikant alleen maar mpeg2 hoeft de ondersteunen om het ‘DLNA certified’ stickertje te mogen plakken op zijn tv of mediastreamer kun je veel bestanden niet afspelen – en is je collectie MKV films niet te streamen met DLNA.

Nu is het onmogelijk om alle videoformaten te ondersteunen – maar de gemiddelde DLNA tv mist de meest gangbare.

Lapmiddel: transcoding

De incompatibiliteit tussen DLNA server en client/renderer heeft dan ook tot flink wat frustratie geleidt – en dat is meestal een goede voedingsbron voor inventieve softwareoplossingen. Ontwikkelaars hebben DLNA servers gemaakt die de mediabestanden tijdens het streamen omzetten naar een formaat dat wel door de mediaspeler (tv, console, streamer) ondersteunt wordt. Dit proces heet transcoden.

Dat vereist wel enige processor-kracht, maar werkt op een redelijk moderne computer goed gezien de implementaties van onder andere Twonky, MediaTomb en PS3 Media Server.
Gewoon afspelen gaat hier vaak goed mee, alleen skippen (heen en weer springen in een video) is meestal teveel gevraagd.

Licht aan de horizon

Gelukkig is de situatie aan het verbeteren. Veel fabrikanten zien in dat hun DLNA implementatie niet ‘werkbaar’ is, of anders gezegd: geen goed verkoopargument meer is. Buiten de verplichten en optionele codecs wordt er gekeken naar de wensen van de consument.
De ondersteunde formaten breiden zich uit naar ‘DLNA-vreemde’ formaten als flac, ogg/vorbis (audio), mkv, mov (video). Zelfs meerdere audiosporen en ondertitels in video’s worden soms ondersteund.

De specialisten op dit gebied – fabrikanten van mediastreamers en ontwikkelaars van mediacenter software – lopen hierbij ver voorop, maar de traditionele consumenten-electronica fabrikanten (zoals Samsung) hebben het afgelopen jaar een flinke inhaalslag gemaakt.

De toekomst

DLNA is al enige jaren een belofte – maar zal het nu toch echt waar moeten gaan maken. Tot voor kort draaide het met name om muziek, en was video-streaming voorbehouden aan PC’s.
Met de sterke uitbreiding van apparatuur met een netwerk aansluiting (smartphones, tablets, camera’s, televisies, blu-ray spelers, mediastreamers…) moet het nu toch echt gaan werken. Zowel de techniek (codecs, servers) maar zeker ook de gebruiksvriendelijkheid van het gehele concept.  Wat dat betreft is goed dat er nu serieuze concurrentie is opgestaan: Apple’s Airplay heeft veel eigenschappen van DLNA, alleen met een andere filosofie. Er is veel af te dingen op Airplay (met name het gesloten concept en de beperkte codec-ondersteuning), maar het bedienings-gemak is een belangrijk pluspunt.

Wat de DLNA organisatie moet doen is met name duidelijkheid scheppen. Nu is het nog gokken of het label ‘DLNA Certified’ betekent dat ik alle mediabestanden kan afspelen vanaf mijn hele netwerk – of dat ik alsnog een extra mediastreamer moet kopen. Uitbreiding/verversing van de set minimaal te ondersteunen formaten is daarvoor de eerste stap. De certificatie zou leidend moeten zijn voor nieuwe ontwikkelingen – en niet volgend, zoals nu het geval is.

Op dit moment…

Losse mediastreamer

Als je nu een DLNA gecertificeerde televisie of mediastreamer wilt kopen, probeer dan vooraf te checken of het apparaat goed gaat werken in je eigen situatie. Wil je of safe spelen, dan moet je extra geld uitgeven aan een goede losse mediaplayer.

Je moet wel heel veel geluk hebben als je met DLNA nooit tegen een streaming-probleem aan zult lopen. Maar als het werkt, dan is het een systeem waar je veel plezier aan kunt beleven.

.

13 Reacties op “DLNA – wat het is, en wat je er mee kunt”

 1. Guido reageerde:

  Weet iemand of het onderstaande mogelijk is? Ik heb een philips TV met DNLA en in een andere ruimte staat mijn Onkyo versterker (met DNLA). Is het mogelijk om het geluid van mijn TV op mijn versterker af te spelen? En zo ja hoe doe ik dat?

  • Johan de Groot reageerde:

   Helaas… Zowel de tv als de receiver zijn ‘clients’, en deze praten niet met elkaar.
   Zou wel erg makkelijk zijn inderdaad. Maar de enige manier is een kabeltje trekken tussen tv en receiver – hetzij digitaal, hetzij analoog.

   • Guido reageerde:

    Dan ga ik maar voor een van de onderstaande setjes denk ik. Alleen hoop ik dat er niet te veel vertraging optreed van het geluid t.o.v. het beeld. Ik heb namelijk speakers hangen in de ruimte waar de TV staat maar die worden aangestuurd door de receiver in de andere ruimte. En een kabeltje trekken word een heel lastig verhaal.

    Marmitek Audio Anywhere 625

    König draadloze digitale audio zender

  • Feef reageerde:

   Dubbel Tulp kabeltje, heb ik tussen mijn Philips tv en Onkyo versterker, werkt perfect

 2. Mark reageerde:

  Ik ben hier ook erg benieuwd naar!

 3. Andre reageerde:

  Lees eens wat door over de “PS3 Media Server” oplossing, eenvoudig programmaatje dat alles regelt tussen server en client. In combinatie met een Playstation PS3 krijg je een geweldige media player met een goede browser functie en opslag en kan je overal bij je bestanden, delen, streamen en afspelen, ik heb het toevallig gisteren allemaal geinstalleerd en het lijkt echt zo goed te werken als er op internet over wordt geschreven, voorlopig ben ik dol enthousiast.

 4. Joep reageerde:

  Ik lees dat het soms ondersteund wordt dat ook ondertitels worden gestreamd. Nu ben ik van plan de Philips 32PFL5507H aan te schaffen en vraag ik me af of dat met die tv ook kan. Heeft iemand hier ervaring mee? Als het niet mogelijk is, weet iemand dan een andere manier om die ondertitels dan toch met mijn film af te spelen op de tv?
  Alvast bedankt voor de hulp!

  • Willem reageerde:

   Ja, kan ook met die TV serie. Achterop zit een LAN aansluiting. Zet op je PC het programma MEZZMO en karren met de geit. Als je vragen hebt hoor ik het wel.

 5. Peter reageerde:

  Allereert bedankt voor info, er is een vraag die me bezig houdt. Welke medacenter zijn in staat om als server naar de client beelden te sturen, zoals je omschrijft als nieuwe functionaliteit

 6. Marc reageerde:

  Maakt het hierbij nog uit of je Android, Windows of Lunix gebruikt?

 7. rien hoppenbrouwer reageerde:

  Hallo, ik heb een nas van synology, de 214play. Ook heb ik een dnla gecertificeerde av receiver (yamaha rx730 aventage).
  De muziek kan ik prima afspelen via de yamaha, maar foto’s en films krijg ik niet op mijn (niet dnla gecertificeerde) tv.

  Heeft iemand suggesties ?

 8. […] aangesloten of ingebouwde camera live kunnen streamen.DLNA client: speel media vanaf een server die DLNA ondersteunt op je Windows (RT) tablet of Windows Phone.DLNA server: stream alles wat VLC kan afspelen op je […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker