• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Specials
    • TV’s
    • Hoofdtelefoons
    • AV Receivers
    • Streaming
  • Contact

Review: Epson LS10000 laser projector

8 oktober 2016 - Door Johan de Groot 1 Comment

De Epson LS10000 is een bijzondere projector.  Zo op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar het is één van de allereerste projectoren van een compleet nieuwe generatie.

epson-ls10000-projectorDeze Epson projector werkt met behulp van een (dubbele) laser in plaats van de ‘standaard’ lamp. En behalve een langere levensduur blijkt dat diverse voordelen te hebben – meer dan ik in eerste instantie had vermoed.

 

Uiterlijk & Aansluitingen

De Epson LS10000 is al een indrukwekkende projector als je deze uit de doos haalt: 18 kilogram zwaar, en met 55 x 55 x 23cm een flink formaat. Maar door de sterk afgeronde behuizing komt deze toch redelijk ‘vriendelijk’ over.

Aan de voorkant kijken drie ronde vormen je aan: twee ventilatie-gaten en de lens. Bovenop zitten een aantal status-lampjes, de zijkanten zijn mooi glad afgewerkt. Met een lichte druk aan de rechterzijde (van achteren gezien) verschijnen de belangrijkste knoppen.

epson-ls10000-aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de achterzijde: netspanning, voor video 2x HDMI, een component, composiet en VGA connector. Voor onderhoud en domotica-integratie zijn ook een USB, 2 triggers en een RS232 aansluiting aanwezig. Als je alles hebt aangesloten kun je de achterzijde weer ‘mooi’ maken met een cover, waardoor er alleen nog maar een aantal kabels uit de projector komen – handig en netjes.

Laser

Het meest opvallende kenmerk van de LS10000 is de laser lichtbron. Dit heeft in tegenstelling tot een ‘gewone’ gloeilamp een aantal voordelen.

Ten eerste de lange levensduur. Projectoren worden vaak als duur gezien omdat de lamp na verloop van tijd vervangen moet worden. Tegenwoordig valt dit vaak mee (zowel de tijd nadat deze vervangen moet worden als de prijs van een losse lamp), maar het speelt zeker mee bij de aanschaf van een projector. Door gebruik te maken van laser wordt de levensduur opgerekt naar maar liefst 30.000 uur – dat wil dus zeggen 3 ½ jaar als deze continu aan zou staan, of zelfs 16 jaar als je 5 uur per dag film kijkt.

epson-laser

Er zijn nog een aantal belangrijke redenen waarom laser beter is – en deze waren mij van te voren niet allemaal bekend.

Door gebruik te maken van laser is de het mogelijk om een breder kleuren-spectrum te projecteren, sneller dynamisch het contrast te wijzigen en ook ‘absoluut’ zwart te projecteren.
Maar naast de videokwaliteit is het ook heel prettig dat er minder warmte verloren gaat – en dat daarmee de projector een stuk stiller. En de lamp heeft vrijwel geen opwarm-tijd meer nodig, waardoor deze een paar seconden al gereed is, of juist extreem snel echt uit staat zonder afkoelperiode.

De techniek na de laser-lichtbron is 3LCD Reflective, wat veel lijkt op de LCoS systemen die onder andere Sony en JVC gebruiken. Veel andere Epson projectors gebruiken standaard 3LCD waarbij het licht door de lcd schermen naar de lens gaat, bij 3LCD Reflective wordt het gereflecteerd op de panelen.

Bijna 4k

Naast laser is de LS10000 voorzien van nog een opvallende techniek: 4K Enhancement. Hiermee wordt een 1080p (Full HD) beeld verscherpt door ieder pixel diagonaal een halve pixel te verschuiven, en daarmee virtueel de resolutie te verdubbelen.

Dit voelt natuurlijk aan als vals spelen – maar hoe is dit in de praktijk? Van ‘valsspelen’ om een 4k sticker op de behuizing te mogen plakken blijkt toch geen sprake te zijn. Met statische test-beelden is het verschil met ‘echt’ 4k (zoals de eerder geteste Sony projector VPL-VW520ES) wel te zien (de rechte lijnen zijn in 4k minder rafelig), maar het afspelen van video of foto’s zijn deze verschillen beduidend minder groot – alleen op korte afstand zie je sneller verschillen in detail. Full HD video via 4K Enhancement geeft een mooier, scherper beeld dan een ‘gewoon’ beeld – en dat is een knappe prestaties.

Mogelijkheden

Hoewel 3D bij tv’s dood is verklaard, bieden veel projectoren dit nog wel aan. En Epson is ook zo netjes om 3D brillen mee te leveren in plaats van als optionele accessoire te koop aan te bieden bij een toch al duur apparaat.

De Epson projector is goed voorzien om deze te installeren en in te stellen naar je eigen kamen en smaak. Vier uitschroefbare voetjes, gemotoriseerde zoom, focus en lens-shift.
Voor thuisbioscoop opstellingen met een extra breed 2.35:1 scherm heeft de projector een lens-memory voor anamorfische lenzen.

Eenmaal op zijn plaats gezet en afgesteld kun je aan de slag met de beeldinstellingen met ondere andere diverse presets voor 2D en 3D, plus geheugen voor eigen, aangepaste gamma settings naast 5 presets, en een full color management systeem.
Onder de ‘signal’ knop zitten diverse beeldbewerkings opties zoals Frame Interpolation, de-interlace, detail enhancement, 4k enhancement en super-resolution (verbeteren van Full HD video). Voor gamers is er een ‘Fast’ modus waarin de lag wordt verminderd.

 

Prestaties: beeldkwaliteit

De meeste testen zijn gedaan met de Epson LS10000 aangesloten op de Oppo BD103 blu-ray speler, waarbij het geluid direct vanaf de Oppo via HDMI naar een Marantz receiver werd geleid, en het beeld via de andere HDMI uitgang van de blu-ray speler naar de projector ging. Voor 4k content werd afwisselend gebruik gemaakt van een Sony 4k mediaspeler en een PC.

Veel losse fragmenten van HD content (blu-ray) en filmclips hebben de projector gepasseerd. Het contrast is erg goed, met een mooi diep zwart. Daarin overklast deze de Sony, maar deze (duurdere) projector geeft nog wel een scherper beeld.  Epson claimt dat ‘absoluut zwart’ haalbaar is; dat kunnen ze doen omdat bij een volledig zwart beeld de laser razendsnel uitgezet kan worden…
De helderheid is ‘ok’ – er zijn genoeg modellen die meer licht uitsturen, maar deze projector is bedoeld voor een mooie thuisbioscoop opstelling waarin ook enig aandacht is besteed aan de verduistering van de kamer. Voor de kleurweergave hoef je de de LS10000 ook niet te laten staan: die is gewoon erg goed.

Het is toch opvallend hoe Epson het voor elkaar heeft gekregen om deze projector zo goed heeft weten te maken. Ze hebben tot nu toe voor hun hometheater modellen gebruik gemaakt van 3-LCD (nu LCOS) met een gloeilamp (nu laser) en een prijskaartje van maximaal de helft van wat deze projector kost. En toch weten ze het een duurdere ‘echte’ 4k projector moeilijk te maken op het gebied van

Specificaties

  • 1080p projector met 3D
  • Lichtbron: laser met vermogen van 41,9 mW
  • Levensduur laser: tot 30.000 uur (in eco-modus)
  • 3LCD Reflective 3-chip technology
  • LCD panelen: 3x TFT Active Matrix, 0.74-inch wide panel Reflective HTPS, voor totaal 1920 x 1080 x 3 = 2.073.600 pixels
  • Laser lichtbron
  • Helderheid: 1500 lumens (zowel wit als in kleur)
  • Aspect ratio: 16:9, compatible met 4:3 en 2.35:1
  • Throw ratio:1.28 (respectievelijk voor ‘wide’ en ’tele’ modus)
  • Aanbevolen schermbreedte: tot 100 diagonaal
  • Contrast: absoluut zwart 0 lumens tot volledig wit 1500 lumens
  • Kleurverwerking: 10 bit / gedeeltelijk 12 bit
  • Kleurbreedte: tot 1.07 miljard kleuren
  • Lens: gemotoriseerde optische zoom en focus
  • F 2.5 – 3.7,  Focal Length:21.3 mm – 44.7 mm
  • Zoom ratio: 1.0 – 2.1
  • Lens-shift: verticaal 90%, horizontaal 40%
  • Gemotoriseerde lens-cover
  • Component in, HDMI in (2x), HDMI (HDCP 2.2), Composiet in, HDMI 1.4, Activeren (2x), Ethernet-interface (100 Base-TX/10 Base-T), RS-232C, USB 2.0 type Mini-B, VGA in
  • 550‎ x 553 x 225 mm (breedte x diepte x hoogte), 18kg zwaar

Conclusie

De LS10000 is een vernieuwende projector – zowel voor Epson als voor de hele markt. De voordelen van laser ten opzichte van ‘gewone’ lampen zijn groot: niet alleen in kwaliteit maar zeker ook in gebruiksgemak. Met deze projector schuift Epson dan ook duidelijk dichter bij de high-end projector markt aan.

10 bit kleur en ondersteuning voor 4k zorgen ervoor dat de projector nog een lange tijd meekan. Op kleur, contrast en zwartwaarden presteert deze allemaal erg goed. Het is jammer dat het geen ‘echte’ 4k projector is, maar door de opvallend goed werkende ‘4k enhancement’ is dat geen groot gemis.

 

Voor veel mensen zal het enige echte nadeel de prijs zijn: zo rond 8000 euro. Dat is veel geld, maar projectoren gaan over het algemeen lang mee – en Epson heeft de LS10000 al behoorlijk future-proof gemaakt. Voor een serieus hometheater zou je zeker moeten kijken naar deze projector, en ik ben heel erg benieuwd wat Epson binnenkort nog meer gaat doen in het ‘hogere’ thuisprojectie segment. De LS10000 beloofd heel veel goed, en is in één klap een serieuze concurrent geworden voor zowel Sony als JVC.

Lees verder:

Nieuwe Rotel 12 series (2): versterkers RA-10, RA-11 en RA-12 Composiet, S-Video, RGB, Component: video verbindingen uitgelegd Spotify Hifi: ooit, maar voorlopig niet Blu-ray wint flink aan populariteit in 2011 Twee nieuwe Pioneer luidsprekers: de S-4EX en S-8EX De beste Netflix tv’s voor 2016

Filed Under: Apparatuur, Epson, Home Cinema, Hometheater, Projector

Reader Interactions

Comments

  1. Walter says

    5 mei 2018 at 08:47

    Je vernoemd één ding niet, namelijk het verbruik.
    Ik neem aan dat laser projectoren ook een stuk zuiniger zijn dan de klassieke projectoren met lampen.
    Kan je daar een vergelijking van maken als je nog eens een laser projector reviewt?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

Zoek door AVblog

Ad

Up to 50% off

populaire artikelen

Liberty 5 en Aeroclip hoofdtelefoons van soundcore (Anker)

Panasonic AG-CX370 4K-camcorder voor liveproducties

Skyted headset – onderweg bellen zonder overlast

Chef AI is een intelligente AI oven zonder knoppen

Nuttige AI op een Mountainbike: Trek Bike met AIZIP

Extreem cool: IceShark – je eigen ijsbad thuis

HiSong AirStudio One: Portable Studio in mini-formaat

Oppo Find X8 Pro in samenwerking met Hasselblad gelanceerd

Goedekope slimme deurbellen van Eufy: C30 en C31

Sony ECM-L1 Lavelier test

Woordenboek

Woordenboek

Meer…

Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

Elgato's nieuwe Stream Deck Studio is ontworpen voor broadcast omgevingen waar een goede integratie tussen hardware, software en multimedia-streams van belang zijn, en minder voor de 'traditionele' … >> about Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

High End München wordt High End Wenen

De grootste hifi-beurs ter wereld verhuisd van locatie. "High End" zal vanaf 2026 niet meer in München, Duitsland plaatsvinden maar in Wenen, Oostenrijk. … >> about High End München wordt High End Wenen

Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Technics heeft voor het eerst een eigen hifi 'boekenplank' speakersysteem geïntroduceerd, de SC-CX700. Stylish design met een nostalgisch uiterlijk, met intern de audio kennis van Technics voor een … >> about Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

In een compacte presentatie met vier verschillende smarthome merken (in een brede zin van dat begrip...) Op dit event (dat ieder jaar net voor de opening van de IFA beurs in Berlijn wordt gehouden) … >> about Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

In de uitgebreide reeks met draadloze oordopjes heeft Sony de WF-C510 geïntroduceerd, met als belangrijkste kenmerken: compact, flinke batterijduur, en een vriendelijke prijs. … >> about Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

De NXTFRAME TV, een samenwerking tussen TCL en Bang & Olufsen, is meer dan alleen voor decor. … >> about Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

McIntosh MX200 AV Processor

McIntosh heeft de MX200 geïntroduceerd - een luxe AV processor met ondersteuning voor een configuratie van 11.2 kanalen, maar die ook voor opstellingen van 5.1 ('standaard' surround) tot 7.2.4 … >> about McIntosh MX200 AV Processor

Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

Spotify CEO Daniel Ek vertelde in het recente gesprek met financiële journalisten dat een hogere streaming kwaliteit op zijn muziekplatform "in early days" is. Dit werd al gezegd in 2021 bij de … >> about Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

De nieuwste bèta-update voor de PlayStation 5 van Sony biedt de mogelijkheid om een eigen, gepersonaliseerd "ruimtelijk" audioprofiel te maken, voor een realistischer en meeslepender geluid. … >> about PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Als je de kans krijgt om het nieuwste Samsung vlaggenschip model, de S24 Ultra, aan de tand te kunnen voelen zeg je uiteraard geen nee! Voor deze review hebben we vooral gelet op de … >> about Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Er was wat verwarring over de leverbaarheid van projector-lampen in verband met nieuwe wetgeving, maar Epson heeft hier duidelijkheid over gegeven: ook na 2026 blijven reserve lampen beschikbaar. … >> about Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Als het gaat om het kiezen van hoofdtelefoons is er nogal wat keuze. De afgelopen jaren zijn we overspoeld met de 'over-ear' wireless noise cancelling en de in-ear 'true wireless' headphones, met … >> about Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

Afgelopen week kondigde Sony de opvolger van de veel verkochte ZV-E10 aan. Deze versie twee heeft een aantal nieuwe features die dit een aantrekkelijke camera maken als je wil beginnen met het maken … >> about Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

TIDAL stopt 24 juli 2024 met het MQA formaat en Sony's 360 Reality Audio, en zet alles om naar FLAC. … >> about TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

We hadden de gelegenheid om de EW-DP set van Sennheiser uitgebreid aan de tand te voelen. Deze draagbare draadloze digitale lavelier set hebben we gebruikt bij de opname van diverse YouTube videos. … >> about Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Op de CES 2024 heeft Sennheiser drie verschillende hoodtelefoons uitgebracht: de MOMENTUM True Wireless 4, ACCENTUM Plus en MOMENTUM Sport. … >> about Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Jabra kondigt op de CES 2024 beurs geen nieuwe producten aan, maar een update van de bestaande True Wireless hoofdtelefoons Elite 8 Active en Elite 10. … >> about Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

De Linkbuds S zijn ontworpen en ingesteld door Olivia Rodrigo en geeft fans een aangepaste, geoptimaliseerde luisterervaring van haar albums GUTS en SOUR Sony en Olivia Rodrgio hebben vandaag de … >> about Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Logitech heeft een nieuwe reeks producten uitgebracht die volledig zijn gericht op gamers, streamers, podcasters en andere 'content createors'. Eén van de belangrijkste en opvallendste is de Logitech … >> about Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Plex treedt hard op tegen ten minste één hostingservice waarbij er Plex servers draaien die niet volgens hun gebruikersvoorwaarden werken. … >> about Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Copyright AVblog © 2025