Linn stopt met cd-spelers

| 21 november 2009 | door

Een bijzonder opvallende beslissing van highend av-merk Linn: vanaf volgend jaar stoppen ze met het produceren van cd-spelers. Van alle ‘grote’ highend merken is Linn de eerste die deze stap neemt.

linn-akurate-cd-speler

Geen nieuwe cd-spelers meer van Linn

Linn is een merk dat zich juist heeft geprofileerd met cd-spelers, met als paradepaardje de Linn Sondek CD 12, waarvan ze claimen dat het de ‘beste cd-speler ter wereld is’.

De baas van Linn, Gilad Tiefenbrun, heeft dit bekend gemaakt op een persconferentie. De reden is duidelijk: er worden steeds minder cd-spelers verkocht. Linn had zelf verwacht dat de verkoop van cd-spelers langzaam achteruit zou gaan sinds de introductie in 2007 van haar eerste Digital Streaming speler, de Klimax DS. Maar in twee jaar jaar tijd stortte de verkopen van cd-spelers in met ruim 40%, terwijl de DS spelers zeer goed liepen, en inmiddels verantwoordelijke zijn voor 30% van Linn’s omzet.

Het bedrijf wil met deze stap ook een duidelijk statement maken: digitale streams zijn oppermachtig ten opzichte van audio-cd’s.
Vanaf nu zal de aandacht volledig gaan naar de Linn DS muziekservers, en is audio vanaf disc taboe.

Uitdaging voor platenmaatschappijen

Tiefenbrun is er van overtuigd dat het internet een goed medium is voor hoge kwaliteit audio, maar ziet een ander probleem. Als beste kwaliteit ziet Linn de studio-masters, en er zijn nog maar weinig grote platenlabels die deze beschikbaar maken. Onder Linn’s eigen platenlabel zijn er diverse albums in deze kwaliteit uitgebracht, te downloaden in Flac formaat met samplingfrequenties tot 192kHz.

De audio-toekomst van Linn: Digital Streaming

De audio-toekomst van Linn: Digital Streaming

Vinyl blijft bestaan

Hoewel cd-spelers zullen verdwijnen bij Linn, zullen platenspelers dat zeker niet. linn-sondek-lp12-platenspelerDe ontwikkelingen rondom dit analoge platform gaan gewoon door, en Linn vind dat er geen reden te bedenken is waarom analoge en digitale audio niet naast elkaar kunnen bestaan.
Voor Linn is er waarschijnlijk ook weinig animo om een zo’n reden te bedenken: het merk heeft op het gebied van platenspelers een ijzersterke reputatie, en maakt met de LP12 platenspeler en alle bijbehorende accessoires een aardige omzet.

Wel DVD, (nog) geen blu-ray

Niet alle schijfjes verdwijnen bij Linn: de dvd blijft bestaan. En hoewel de opvolger van de audio-cd dus volgens Linn wel duidelijk is, vindt ze dat het op het gebied van video de opties nog openliggen als formaat voor de komende jaren: blu-ray, digitale streams, of blijft het dvd?

Of er meerdere high-end merken deze stap zullen volgen is niet bekend. Zo heel groot hoeft deze stap niet te zijn: met een Linn’s dvd- en multidisc spelers kun je nog steeds audio-cd’s afspelen – vergelijkbaar met fabrikanten die alleen nog maar blu-ray spelers maken – waarop dvd’s gewoon zijn af te spelen.

[via Hi-Fi Choice]

.

2 Reacties op “Linn stopt met cd-spelers”

  1. Sven reageerde:

    Cd spelers zijn out. Ik heb alleen nog een cd speler in de auto.
    Mijn laatste dvd/multi speler dateerd al vanaf 2007 en ik koop er geen meer. Al ben ik wel aan het overwegen om een losse dvd drive voor mijn computer aan te schaffen omdat ik anders niet meer het 0S systeem kan updaten door een defecte interne dvd drive (apple).

  2. […] voorversterker en de Akurate Power Amplifier. Geen opvolger voor de Akurate CD Player: Linn maakt geen nieuwe cd-spelers meer. OA_show(4); Het uiterlijk is subtiel veranderd, met een nieuwe voorzijde die wat chiquer is […]


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker