Rotel hometheater eindversterkers verruilen klasse D voor AB

| 29 april 2013 | door

Rotel heeft twee nieuwe meerkanaals eindversterkers, beide gericht op hometheater gebruik.

rotel-rmb1555-1585-eindversterkers

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is dit geen standaard ‘update’, maar een stevige koerswijziging in de gebruikte techniek.

Rotel RMB-1585

Het nieuwe paradepaardje onder de homecinema versterkers is de RMB-1585. Opvallend is het dat deze  minder vermogen per kanaal heeft dan zijn voorganger, de RMB-1575. Dit zijn nog dan nog steeds 200 watts kanaal (5x aan 8 ohm), maar het komt weinig voor dat een opvolger 50 watt per kanaal minder ‘krijgt’.

Dit heeft te maken met het feit dat de hele techniek aan de binnenkant is omgegooid. In plaats van een klasse D versterker heeft Rotel gekozen voor een ‘ouderwetse’ klasse AB. Waarschijnlijk is Rotel van mening dat ze met klasse AB betere prestaties kunnen halen uit de versterker, alleen met een lager rendement dan met klasse D.
Wat bepaald niet verkleind is het gewicht: de Rotel RMB-1585 weegt ruim 35 kilogram; de klasse D RMB-1575 weegt ‘slechts’ 11 kilo.

Beide versterkers zijn voorzien van stevige voedingen gebouwd rondom dubbele ringkern-trafo’s. Bijzonder aan deze voeding is het gebruik van zogenaamde Slit-Foil elco’s, in plaats van ‘gewone’.
Slit-Foil condensatoren hebben in de aluminium geleiders diverse sneetjes om wervelstromen sterk te verminderen. Rotel zet acht Slit-Foil elco’s in van elk 15.000 µF in de voeding van de RMB-1585. Twee ventilatoren helpen om de temperatuur in bedwang te houden.

Rotel RMB-1555

De kleinste van de twee is de RMB-1555. Het lijkt er op dat dit een ge-update versie is van de huidige RMB-1565 – ondanks de verlaging in het typenummer. Deze versterker heeft een vermogen van vijf keer 120 watt per kanaal (aan acht ohm), alle vijf kanalen tegelijkertijd. Ook hiervoor heeft Rotel gekozen voor een klasse AB aanpak in plaats van klasse D.

Discrete eindtrap transistoren, stevige speaker-terminals en ongebalanceerde RCA (tulp) ingangen kenmerken deze versterker. In vergelijk met zijn grote broer mist de RMB-1555 één set aansluitingen: gebalanceerde XLR ingangen.
Het gewicht is gegroeid van 6 naar bijna 15 kilo, en ook de behuizing is een stuk minder slank dan zijn voorganger.

Prijs

De 5x 120 watt RMB-1555 heeft een adviesprijs van 1699 dollar; de 5x 200 watt RMB-1585 kost bijna het dubbele: 2999 dollar. Wanneer ze leverbaar zijn is nog niet bekend; op het moment maakt de website nog geen enkele vermelding van deze nieuwe modellen.

 

.

Eén reactie op “Rotel hometheater eindversterkers verruilen klasse D voor AB”

    T8T reageerde:

    Klasse D,
    ik heb een NAD thuis met klasse D en in de auto twee klasse D Pioneer. Daar blijft het ook bij want mooi is anders. A/B vind ik gewoon aangenamer om naar muziek mee te luisteren.

    Vergelijk het met een elctrische gitaar die aangesloten is op een gitaarversterker en je gebbruikt geen effect pedalen. Dat is dan klasse D.
    Klasse A/B is voor mij die fijne accoustische gitaar waar die warme Spaanse klank uitkomt.


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker