De meest opvallende eigenschap van de Epson EH-TH9000W is ongetwijfeld de draadloze HDMI verbinding.
Maar laat dat niet de enige reden zijn om eens serieus naar de projector te kijken.
Epson 3D hometheater projector
Voor Epson zijn projectoren belangrijk: qua omzet is deze voor hen bijna net zo groot als ei van hun printers. Ze hebben een zeer uitgebreid gamma aan projectoren, maar de meeste hiervan zijn bedoeld om in kantoren gebruikt te worden.
Projectoren voor de huiskamer danwel thuisbioscoop maakt Epson ook al jaren. Op het gebied van 3D projectie voor de thuisbioscoop waren ze niet bepaald de eerste, maar vorig jaar werden er ineens 5 hometheater projectoren geïntroduceerd met 3D.
In een aantal interessante whitepapers maakt Epson duidelijk waar het om gaat bij 3D: helderheid, betaalbaarheid, geschikt voor allerlei content, gemakkelijk, maar vooral moet het je meevoeren in de actie.
De duurste van de vijf proejctoren – de EH-TW9000W – is meteen een behoorlijk show-off: niet alleen met keurige specificaties en 3D, maar ook nog met een draadloze HDMI verbinding. De ‘W’ staat namelijk voor Wireless – en niet voor de kleur, hoewel deze versie alleen in wit te koop is.
Techniek en specificaties
De projector maakt gebruik van de ‘Reflective 3LCD’ techniek, dat een Full HD beeld projecteert met 400Hz op je scherm in zowel 2D als 3D. Volgens de specificaties heeft deze een contrast-ratio van 200.000:1 en een helderheid van 2400 lumens.
De optische zoom van de Fujinon lens heeft een bereik van 2.1, en er worden standaard twee 3D brillen meegeleverd.
- Helderheid: 2400 lumen
- Contrast: 200.000 : 1
- Lamp: 230 watt, met levensduur 4000 uur, of 5000 in spaarmodus
- Projectieverhouding: 1,34 – 2,87:1
- Projectieformaat: 75 cm tot 750cm
- 2x HDMI, 2x composiet, 1x component
- Energieverbruik: 348 watt (normaal), 263 watt (spaarstand), 0,37 watt (standby)
- Afmetingen: 466 x 140 x 395 mm
- Gewicht: 8,3 kg
- Geluidsniveau: 32dB / 22dB (Economy)
Wireless HDMI
Uniek aan deze projector is het feit dat je – bijna – zonder HDMI kabel kunt. In plaats van een lange kabel van je blu-ray speler, streamer of AV-receiver kan het beeld draadloos naar de projector ‘verstuurd’ worden. Wireless HDMI is enorm handig – en zal ongetwijfeld veel meer gebruikt gaan worden in toekomstige projectoren van Epson en andere merken.
Op de zender sluit je de HDMI kabel, en als deze gericht wordt op de voorkant – waar de ontvanger zit – van de projector werkt dit uitstekend. De flinke hoeveelheid data van Full HD en 3D Blu-Ray worden via de lucht verstuurd. Wel lijkt de beeldkwaliteit iets in te boeten ten opzichte van een ‘gewone’ HDMI verbinding. De testen zijn dan ook gedaan met een bedrade (HDMI) verbinding.
De Epson EH-TW9000W is trouwens ook te koop zonder deze optie, voor een paar honderd euro minder. Voor dat geld koop je ook een hele goede lange HDMI kabel – iets om niet te vergeten bij een eventuele aankoop-beslissing…
Installatie en configuratie
Ten opzichte van de eerder geteste Sharp projector is de Epson EH-TW9000W een genot om op te stellen. Dankzij een ruime lens-shift in zowel horizontale als verticale richting, plus een eveneens ruime throw-ratio van 1,34 tot 2,87:1 en een 2x zoomfactor kun je de projector gemakkelijk installeren: op een tafel of aan het plafond, recht voor het scherm of onder een hoek.

En als je eenmaal een plaats hebt gevonden voor de projector kun je in het menu allerlei instellingen door voor kleur, contrast, en allerlei andere beeld-modi. Met deze aanpassingen kon de beeldkwaliteit daadwerkelijk verbeterd worden ten opzichte van de standaard-instelling. Het is dus zeker de moeite waard om hier even tijd in te steken voor een optimale weergave.
Beeldkwaliteit
In de afgelopen jaren had Epson de beeldkwaliteit van haar hometheater projectoren behoorlijk goed op orde. En met de EH-TW9000W is dat nog steeds zo.
Een van de zwakke plekken van LCD projectoren is traditioneel de zwart-weergave, maar zelfs zonder het gebruik van de dynamische iris kan deze Epson projector donkere beelden gedetailleerd weergeven (bijvoorbeeld diverse Harry Potter of Batman films). Met de iris ingeschakeld wordt dit nog beter, maar hierbij is het geluid van de verschuivende iris wel duidelijk hoorbaar. Als je niet dicht bij de projector zit dan hoef je er geen last van te hebben.
De projector geeft een behoorlijk helder beeld. Zo helder, dat het zeker niet noodzakelijk is om de kamer helemaal donker te maken. Het beste beeld krijg je natuurlijk wel in een zo donker mogelijke kamer met een goed projectiescherm, maar in een gewone huiskamer op een muur projecteren is zeker mogelijk (hoewel je de projector en je portemonnee wel schromelijk tekort doet…).
Snel bewegende beelden worden door de interne processor goed weergegeven. Hierbij worden nieuwe frames tussen de bestaande frames geplaatst voor een zo vloeiend mogelijk beeld. Naar eigen smaak is deze krachtiger in te zetten, met als neveneffect enige vervorming. Met de ‘low’ instelling is heel goed te leven.
De kleuren die de EH-TW9000W op het scherm projecteert zijn ook absoluut overtuigend, en het beeld wordt haarscherp neergezet.
Vergeleken met bijvoorbeeld de Sharp en de Mitsubishi is er wel verschil te zien, maar dat heeft te maken met de technieken: LCD (Epson) vs DLP (Sharp) en LCOS (Mitsubishi). Zelf ben ik DLP gewend, en op mij kwam de LCD projector enigszins ‘softer’ over. In een direct vergelijk was dit verschil alleen niet aanwezig – dus het zal wel gezichtsbegoocheling zijn geweest…
Drie dimensies
Hoewel je nog steeds niet kunt zeggen dat 3D echt is gemeengoed is geworden, is het wel erg verleidelijk om toch voor 3D te kiezen als je op zoek bent naar een goede projector.
En zoals eerder vermeld is dit de eerste generatie 3D projectoren van Epson. Maar deze ‘achterstand’ is absoluut niet zichtbaar, want de 3D weergave doet absoluut niet onder voor de concurrentie.
In 3D is het beeld nog steeds behoorlijk helder, al moet je wel iets meer rekening houden met het omgevingslicht. Cross-talk is vrijwel afwezig.
De brillen (er worden er standaard twee meegeleverd) zitten redelijk comfortabel.
Om het gebrek aan 3D materialen te compenseren heeft Epson een 2D naar 3D conversie ingebouwd. Leuk om een keer aan te zetten, maar het effect is onregelmatig: soms goed, soms slecht, nooit overtuigend voor een langere tijd.
Geef een reactie