Test: LG 42LG7000 – Full HD lcd tv met bluetooth, USB, …

| 28 november 2008 | door

In de woelige markt van flatscreen-televisies probeert LG zich steeds sterker te positioneren. De Koreaanse fabrikant heeft inmiddels een behoorlijke collectie aan modellen, in zowel lcd als plasma tv’s.

Eerder dit jaar is LG een flink reclame-offensief gestart rondom de Scarlet televisies, waar de LG7000 bij hoort. Naast een stijlvol uiterlijk heeft deze lijn ook interessante specificaties zoals 1080p/24, 100Hz TruMotion,Bluetooth, USB, en ISF calibratiemogelijkheden. Het 42″ (107 cm) model – de 42LG7000 – heb ik uitgebreid kunnen testen:

Het uiterlijk

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar de meeste mensen zullen dit een mooie televisie vinden – en ik vind dat ook. De behuizing is aan de voorkant hoogglans zwart (kunststof), met de randen rondom subtiel rood. De onderkant van de behuizing verloopt van zwart naar doorzichtig. Waar het geluid vandaan moet komen is niet direct duidelijk – maar daar over straks meer.

Aan de rechterzijde van de tv zitten een aantal knoppen verborgen voor de basis-functies. Deze zijn volume (+/-), kanaalkeuze (+/-) , ‘OK’, ‘Menu’, en ingangskeuze. De knoppen vallen vrijwel niet op – het duurde dan ook dagen voordat ik ze in de gaten had…
Aan de voorzijde zit rechts-onder een ‘intelligent oog’, dat het omgevingslicht continu in de gaten houdt, en de achtergrondverlichting daarop aanpast – mits je dat ook wilt.

Heel subtiel, maar wel prettig, is de keuzemogelijkheid om het standby/power-lampje uit te schakelen als de tv aan en/of uit staat.
De afstandsbediening ligt goed in de hand, maar niet erg bijzonder in layout of gebruiksvriendelijkheid.

Aansluitingen

Dit is iets waar de LG7000 goed is in voorzien: 4 HDMI aansluitingen – waarvan één goed bereikbaar aan de zijkant – 2 maal SCART, één component video in combinatie met stereo audio, RGB (VGA), en composiet, s-video en nog een stereo-audio ingang aan de zijkant. Voor gebruik van DVI of VGA gebruikt is er nog een aansluiting voor de daarbij bijbehorende audio.

Verder nog: optisch digitaal uit, rs-232 besturing (voor domotica), PCMCI slot voor CI kaarten, en natuurlijk een gewone antenne-aansluiting. Op de USB-aansluiting kun je een stick aansluiten om muziek vanaf te spelen, of foto’s te bekijken.

Instellingen en Beeldkwaliteit

Nadat je door het installatie-menu bent gelopen is het beeld niet bepaald perfect. Maar al na een paar aanpassingen in het setup-menu wordt het beeld een stuk aantrekkelijker; en als je een beetje serieus aan de slag gaat met de uitgebreide set aan instellingen (gewoon op het oog, dat hoeft zeker niet lang te duren) komt er een bijzonder goede beeldkwaliteit naar voren. Het beeld wordt dan rustig, en de kleuren zijn veel evenwichtiger aanwezig dan de standaard fabrieksinstellingen.

Maar als je wilt dan is de Scarlet LG7000 bijzonder nauwkeurig af te stellen op je eigen wensen. Naast een aantal presets zijn er twee expert-modi om het uitgebalanceerde beeld vast te houden. Dit zijn er bewust twee: het is hiermee mogelijk om de tv te (laten) calibreren voor overdag èn voor ’s avonds.

De 100Hz Tru Motion functie zorgt ervoor dat snelle bewegingen er minder ‘vaag’ uitzien. Als je jezelf wilt overtuigen van deze functie kun je met split-screen het verschil zien tussen TruMotion aan en uit, maar je moet een beetje experimenteren of je de instelling op ‘laag’ of ‘hoog’ gaat zetten (hangt met name af van het soort film of programma).

Ook andere beeldbewerkings-technieken van LG zorgen voor een beter beeld, zoals het diagonaal-filter, om rafelige lijnen te voorkomen, en ruisonderdrukking – wat bij een slecht (tv) beeld een iets prettiger beeld kan geven.
Op het gebied van zwart-weergave doet de LG7000 het minder; donkere scenes zouden wel donkerder weergegeven mogen worden, en helemaal egaal is de achtergrondverlichting ook niet.

Het kijken zelf

Als bron voor het ‘serieuze’ kijken (dvd, blu-ray) heb ik de Playstation 3 gebruikt.

De standaard-definitie dvd van Disney/Pixar’s meest recente animatiefilm Wall-E ziet er verbluffend uit – waarbij een opmerking werd gemaakt dat “blu-ray toch wel erg mooi is”. Dit compliment moet gedeeld worden tussen de dvd-producenten, de Playstation (die opschaalt naar HD) en de LG7000, maar het geeft zeker aan wat de beeldkwaliteit van de tv is.
Echte blu-ray films zien er toch nog een stuk beter uit. De populairste blu-ray tot nu toe – Iron Man – tovert een ongelooflijk mooi beeld op het LG scherm, zeker als je even de beeld-instellingen hebt aangepast.

Geluid

Op dit gebied heb ik een compleet valse start gemaakt. Na het installeren van de tv heb ik alle films via een losse av-receiver (de krachtige en dynamische NAD T575) en mijn eigen luidsprekers met subwoofer beluisterd – en daarmee werd ik bijzonder verwend. Om door te gaan op Iron Man: deze film ziet er op blu-ray fantastisch uit, maar deze is bovendien voorzien van een geweldige geluidsmix. Met name de dynamiek, en het zeer evenwichtige gebruik van het laag maken de HD-versie zeer de moeite waard.

Als je daarna de HDMI stekker omzet van av-receiver met 6 luidsprekers naar de stereo televisie is dat een grote overgang. Maar na enkele dagen luisteren naar ‘alleen’ de LG merk je dat de geluidskwaliteit voor een lcd-televisie zeker niet slecht is – in vergelijking met veel andere tv’s klinkt deze zeker beter.

Hoe dit geluid wordt weergegeven is wel bijzonder. Om het design niet te ‘vervuilen’ met luidsprekers is een techniek ontwikkeld waarmee de midden en hoge tonen door de behuizing zelf worden weergegeven, en de lage tonen uit de onderkant van de behuizing komen. Naast een estetisch voordeel zorgt dit er ook voor dat het geluid echt ‘uit’ de tv komt – en niet eronder.

Televisie kijken

De tv heeft zowel een analoge als een digitale (DVB-T) tuner aan boord. Het ‘gewone’ tv-kijken is gedaan met de analoge tuner.
Zo’n analoog signaal ziet er behoorlijk slecht uit nadat je een paar goede dvd’s of blu-ray films hebt gekeken, maar de LG televisie maakt van een dergelijk gebrekkig signaal toch nog een zeer acceptabel beeld.

Wat opvalt bij het zappen is dat dit erg traag gaat – met bijna 2 seconden tussen twee kanalen zou dat echt wel een stuk sneller mogen. Teletekst staat wel snel op het scherm, en werkt daarna ook supersnel.

USB en Bluetooth: leuke extra’s

Als je foto’s op je televisie wilt tonen moet je tegenwoordig eerst kiezen hoe je dat wilt doen. Veel dvd-spelers en spelcomputers kunnen dit, maar de LG7000 heeft hier zelf ook twee opties voor.
De meest logische manier werkt via USB: zet je foto’s op een USB stick, plug deze aan de zijkant van de tv, en er verschijnt automatisch een klein menu om de foto’s te bekijken.

Als je het echter uber-hip wilt doen dan is de LG7000 ideaal: deze kan namelijk ook draadloos via Bluetooth foto’s ontvangen en laten zien. Dat werkt nog simpel ook: zodra je een foto verstuurt naar de tv komt deze automatisch in beeld. Erg leuk, hoewel het wel een hoog gadget-gehalte heeft.

Via diezelfde verbinding kun je ook een bluetooth draadloze koptelefoon aansluiten – iets wat ’s avonds erg van pas kan komen. Vanaf een usb-stick kan de tv ook mp3 bestanden af spelen.

Belangrijkste Specificaties

 • Full HD / 24p
 • 50.000:1 dynamische contrast ratio
 • 5 ms reactiesnelheid
 • 4x HDMI versie 1.3
 • USB 2.0 aansluiting
 • Tru Motion 100 HZ
 • Onzichtbare Luidsprekers
 • Expert mode/”ISF Ready”
 • Bluetooth (draadloos headset, foto’s verzenden vanaf GSM)

[alle specificaties staan op de LG website]

Conclusie

Testapparatuur:

 • LG 42LG7000 lcd tv
 • Sony Playstation 3
 • NAD T575 AV-receiver

Als er iemand op zoek is naar een nieuwe lcd tv staat LG meestal niet bovenaan het lijstje merken waar als eerste naar gekeken wordt; LG heeft geen Sony, Philips of Samsung imago. Maar na uitgebreid testen en gebruik van de 42LG7000 raak je toch onder de indruk van deze lcd televisie. Hij is niet perfect, maar het is gewoon een zeer aangename televisie. Een dergelijk kwaliteit in Full HD/24 met een beelddiagonaal van 42″ en leuke features voor een prijs van rond 1000 euro had ik zelf niet verwacht van een televisie.

Het lijkt erop dat de enorme reclamecampagnes eerder dit jaar rondom de Scarlet televisies niet alleen maar marketing was; LG heeft in ieder geval met de LG7000 Scarlet een tv om trots op te zijn.

… zelf een LG7000 hebben ?

LG is niet alleen zo vriendelijk geweest om een exemplaar van de 42LG7000 te laten testen, maar zelfs om ons een exemplaar aan een lezeres/lezer van AVblog weg te mogen geven.

Van die gelegenheid maken we heel graag gebruik om je mening over AVblog te vragen. Binnen een paar dagen staat er op AVblog een enquete, en iedereen die (serieus) invult maakt kans op deze televisie !

De AVblog enquete 2008 kun je hier vinden.

.

8 Reacties op “Test: LG 42LG7000 – Full HD lcd tv met bluetooth, USB, …”

  cornelissen reageerde:

  ik overweeg een nieuwe lcd tv te kopen en digitaal te gaan kijken
  welke tv met ingebouwde dvb tuner is dan de beste oplossing of moet ik toch een apart kastje kopen. ik heb een abonnement bij ziggo
  met vriendelijke groeten
  hannie cornelissen

  Sven reageerde:

  Johan je schrijft dat LG niet het imago heeft van Samsung, Sony en Philips. Nou ik ben niet zo kapot van Sony, Philips en Samsung. LG is denk ik vele malen beter dan die drie. LG is de beste. Trouwens een medewerker van Mediamarkt heeft mij verteld dat Philips zijn LCD televisies laat produceren in de fabriek van LG in Korea. Die Mediamarkt medewerker is een kennis van mijn ouders en mij. Zoals ik jou heb heb bedolven onder de wetenschap dan mijn Tante een LG… heeft die fraai beeld en geluid heeft is het wel duidelijk. Ik denk dat het gekke LG wel eens het populairste merk bij mensen kan worden.

  Als de LG in huis is gaan wij ik en mijn ouders en onze vrienden enorm genieten van LG. Momenteel ben ik aan het overwegen voor een leuk gsm mobiel van LG.

  Ik hou jullie op de hoogte van de Scarlet. Lijkt me een uitstekende lcd.

  bop reageerde:

  ik ben het heelemaal met hem eens over LG en dat van PHILIPS
  en ik hep zelif een LG HT304SU en een tv van LG
  en een GSM LG KG800

  en ik geniet er van!!

  De jong reageerde:

  Waar kan ik usb aan sluiten waar zit die

  Shinja reageerde:

  Waar kun je terecht voor deze koptelefoon en is er iets vergelijkbaars op de markt en wellicht van betere kwaliteit??
  Graag advies in deze.

  […] Onder alle serieus ingevulde enquêtes – hoe kritisch je daar ook in bent – wordt een Full HD tv verloot van maar liefst 42 inch (107 cm): de 42LG7000 van LG. […]

  […] is ook voorzien van bluetooth, waardoor je ook bijvoorbeeld de Playstation 3 of je televisie kunt gebruiken zonder andere mensen te […]

  […] uit de doos valt de gelijkenis op met LG7000 serie die vorig jaar op de testbank stond, maar wel met duidelijke verschillen. De voorzijde is hoogglans zwart – chique, en besmettelijk […]


Reacties

Rotel RAP-1580 – Atmos hometheater powerhouse in een enkele behuizing

Sonos PlayBase

Review Acer P6500 DLP projector

Review: Epson LS10000 laser projector