VGA ofwel Video Graphics Array is een standaard voor het weergeven van beelden op een computermonitor.
De VGA-standaard werd ontwikkeld door IBM en is door de jaren heen uitgegroeid als de ‘de facto’ standaard voor het aansturen van PC beeldschermen. De VGA standaard werd door IBM in 1987 geïntroduceerd.
De standaard grafische scherm van VGA is 640×480 pixels. Daarbij was de aspect ratio 1:1. Ieder pixel is dan vierkant en dat is duidelijker en mooier om te zien, en maakt ook de grafische programmatuur eenvoudiger.
De signalen van de videokaart naar de monitor was bij CGA en EGA digitaal. Maar doordat meerdere kleuren nodig waren heeft men voor analoge signalen gekozen.
Het principe van VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren, rood, groen en blauw (RGB) worden apart over een lijn gestuurd en de horizontale en verticale uitlijning wordt door een horizontale en verticale sync (=synchronisatie) aangestuurd. Het grote voordeel van RGB-aansturing t.o.v. composite is dat er met RGB veel hogere resoluties haalbaar zijn. De VGA-poort van de pc gebruikt altijd een D-type connector met 15 pinnen. De gebruikte analoge grafische kaarten accepteren aparte sync en een ‘sync-on-green’ signaal en een standaard bereik van 55 Hz tot ruim 75 Hz.
De VGA-videokaarten konden ook door programma’s aangestuurd worden alsof het CGA of EGA-videokaarten waren. Sommige typen konden ook de Hercules-kaart emuleren.
Alhoewel er sinds 1987 vele nieuwe standaarden zijn gekomen (SVGA, XGA, etc.) met een veel hogere en betere resolutie blijft VGA de standaard die door elke PC wordt ondersteund.
Een VGA videokaart bevat 3 RAMDAC chip’s waarmee digitale data omgevormt wordt tot Analoge data, zodat de gegevens op het scherm getoont kunnen worden. RAMDAC wordt in de eenheid Hz uitgedrukt.