Sony heeft veel ervaring met hoofdtelefoons, van goedkoop tot high-end.

De Sony MDR-NC500D valt in de bijzondere klasse van Noise Cancelling hoofdtelefoons, waarbij niet alleen geluidskwaliteit en comfort, maar ook de geluids-isolerende eigenschappen minstens zo belangrijk zijn.
Op en neer naar San Francisco is dit model op al deze factoren uitgebreid getest.
“Actieve Noise Cancelling”: wat het is, hoe Sony het aanpakt
In de specificaties van hoofdtelefoons komt de term ‘noise cancelling’ steeds vaker om de hoek kijken. Met deze term wordt bedoeld dat je zo min mogelijk hoort van de buitenwereld.
In veel modellen – zeker de goedkopere – wordt dit gedaan door je oor zoveel mogelijk af te sluiten – passief – wat eigenlijk geen “cancellation” maar “isolation” is. Bij actieve noise cancelling wordt het geluid van buiten “gemeten” door een microfoon, en dit geluid – de ruis – wordt gecompenseerd in de geluidsweergave.
De Sony MDR-NC500D zit deze microfoon in de oorschelp (in plaats van aan de buitenkant), zodat heel precies gemeten wordt welke geluiden tot je oor doordringen. De compensatie/filtering gebeurt in het digitale domein waarmee zeer exacte aanpassingen toegepast kunnen worden.

Uiterlijk, comfort en accessoires
De bouwkwaliteit is goed, maar door het gebruik van hard plastic ziet de hoofdtelefoon er niet bijzonder chique uit.
Er is daarentegen veel aandacht gegeven aan een praktisch ontwerp: De hoofdband is zacht en comfortabel, de ovale oorschelpen zijn draaibaar voor gemakkelijk vervoer.
Persoonlijk vond ik de hoofdtelefoon niet direct lekker zitten, omdat de randen van de schelpen een beetje scherp aanvoelen. Niet extreem comfortabel dus, maar dit wordt gelukkig niet erger na langere tijd luisteren – het went snel. Als je de hoofdtelefoon ergens tegen aanstoot – de leuning van je stoel bijvoorbeeld – klinkt er een onheilspellend plastic piepend geluid.
Ondanks het feit dan in de hoofdtelefoon alle elektronica en een accu zitten is het model niet zwaar, en blijft deze ook na lange tijd comfortabel.

Aan de rechterkant zitten een aantal knoppen: Monitor, Aan/uit en “AI NC Mode”. Met een druk op deze laatste knop wordt het omgevingsgeluid geanalyseerd, en het “beste” ruisonderdrukkings-programma gekozen. De programma’s kunnen ook handmatig gekozen worden: vliegtuig, openbaar vervoer en kantoor.
Noise Cancelling: alleen “ON”
Sony heeft het niet mogelijk gemaakt om de MDR-NC500D zonder noise-cancelling te gebruiken – dus als de accu leeg is, heb je geen muziek meer.
Op een vlucht van ruim 10 uur van Amsterdam naar San Francisco maakte me dat eerst voorzichtig om hem niet te lang te gebruiken, maar de accu bleek lang genoeg mee te gaan. Op de terugvlucht heb ik hem juist bewust continu aangelaten – zonder problemen.

En mocht de accu leeg raken dan heeft Sony in een bijzonder handigheidje voorzien: een losse accu-pack met AA batterijen, naast een adapter voor netvoeding. Ingeplugd in de linkeroorschelp kun je verder van muziek genieten.
Sony levert een stevige reis-behuizing mee waarin de hoofdtelefoon past, plus alle accessoires zoals twee audiosnoeren van verschillende lengtes, een 6,3/3,5mm adapter en een vliegtuigadapter.
Deze behuizing is praktisch om alles mee te nemen, maar ik vind hem te groot om te nemen in je handbagage.
Prestaties: ruis-onderdrukking
Ik ben bepaald geen ‘frequent flyer’ – en wist daarom ook niet wat me te wachten stond voor de reis Amsterdam – San Francisco vv. En zodra je in je stoel zit vallen alle geluiden van het vliegtuig (nog) niet eens zo heel erg op.
Maar zodra met Sony MDR-NC500D op mijn hoofd met de schakelaar op ‘ON’ werd ik ondergedompeld in een zee van rust.
Geen stilte – je hoort nog diverse geluiden, maar die zijn op de achtergrond, en juist de meest irritante geluiden worden weggefilterd.
Kenmerkend was de opmerking van een collega na afloop van de vlucht: “Heb je ook van die fluitende oren?”. Nee dus.

Prestaties: geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is goed. De middentonen worden mooi weergegeven, de hoge tonen gedetailleerd. Het laag is niet zijn sterkste kant: dat klinkt rommelig, en je mist het diepste laag.
Aan boord had ik ook de V-Moda Crossfade LP. Deze hoofdtelefoon is een stuk goedkoper dan de Sony MDR NC500D – en ligt lekkerder in het gehoor: dynamischer en mooier laag.
Maar in het vliegtuig koos ik toch zonder twijfel voor de Sony: de efficiënte ruisonderdrukking is tijdens zo’n vlucht plezieriger en belangrijker dan een betere geluidskwaliteit.
Conclusie
De Sony MDR-NC500D laat een zeer goede indruk achter. De onderdrukking van ongewenste geluiden is uitstekend, de mogelijkheden uitgebreid, hij is gemakkelijk mee te nemen, en de geluidskwaliteit is goed.
Minpuntjes zijn de laagweergave en het feit dat zodra de interne accu leeg is de hoofdtelefoon blijft.
Maar onder streep is het duidelijk: de Sony MDR-NC500D hoofdtelefoon is een uitstekende keuze als je regelmatig vliegt of anders ‘rumoerig’ reist. Hij is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.
Hoewel deze bij de introductie ruim 500 euro kostte, is dit model tegenwoordig te koop voor minder dan 300 euro.
Geef een reactie