Luisteren: hoe klinkt het ?
Het systeem is dus gemakkelijk te installeren en te gebruiken – maar hoe zit het met de geluidskwaliteit ?
Thuis heb ik de ZP80 Zoneplayer (die zonder versterker) zowel digitaal als analoog aangesloten op de NAD T775 AV-receiver.


De kwaliteit van Sonos via de analoge uitgang is behoorlijk goed, maar toch merk je dat de digitaal/analoog omzetter van de NAD receiver beter is.
De NAD receiver is krachtig en snel, maar de Sonos gedroeg zich als een zeer goede cd-speler. Ik speel vaak muziek af via mijn computer over diezelfde receiver, maar afgespeeld via Sonos klinkt het op de één of andere manier een stuk beter.
De ZP100 (met ingebouwde versterker) heb ik onder mijn bed neergelegd, en de twee Sonos luidsprekers op twee nachtkastjes. De kwaliteit van een dergelijk systeem ontstijgt vrijwel iedere wekkerradio.
Verschillende soorten muziek klinken zonder uitzondering goed, rock, klassiek, pop, dance – alleen moet je niet op een zeer hoog volume draaien, want dan schieten de luidsprekers te kort.
Sonos heeft alle apparaten zo gemaakt dat er geen ventilatoren nodig zijn voor de koeling, waardoor het geruisloos werkt. De luidsprekers zijn vrij groot, maar er komt wel een bijzonder goed geluid uit. Maar omdat met maar één Controller mis je de één van de belangrijkste wekkerradio-functies: snooze. Een ‘all-in-one’ Sonos portable met klokje lijkt me een goede aanvulling op het huidige productgamma.
Wat zijn de voor- en nadelen ?
Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt heb – ik ben enthousiast. Omdat veel andere recensies behoorlijk positief waren had ik me voorgenomen om kritisch naar het Sonos systeem te kijken, maar toch werd ik positief verrast door het draadloze muzieksysteem. Met name het gemak van installatie en de bediening maken het een nagenoeg ideaal systeem. De flexibiliteit (eenvoudig toevoegen van extra zones, groot bereik) maken het een product dat bijzonder gemakkelijk op te zetten is.
Maar er zijn altijd wel een aantal wensen te bedenken:
In plaats van via de Desktop Controller zou een web-interface handig zijn – omdat je dan geen software hoeft te installeren, maar ook via bijvoorbeeld een iPhone het systeem te kunnen bedienen. Een koptelefoon-aansluiting zou ook handig zijn, maar ik denk dat een nederlandstalige interface op de Controller hoger op het lijstje staat.
En omdat computers en NAS’en niet altijd eenvoudig zijn te configureren, is een ‘Storage Player’ (Zoneplayer met ingebouwde harde schijf) wel handig. En de kwaliteit van de analoge-uitgang kan nog een stukje verbeterd, ten opzichte van de digitale uitgang.
Wie weet waar Sonos nog mee uit zal komen – deze week weten we meer over hun plannen…
Vergelijking met andere producten
Er is één product waar Sonos veel mee vergeleken wordt, en dat is de Logitech Squeezebox. Qua functionaliteitenl lijken de systemen veel op elkaar, want de Squeezebox is ook een draadloos muzieksysteem dat in meerdere kamers toepasbaar is.
In het kort veel gehoorde voordelen van de Sonos ten opzicht van de Squeezebox:
- gebruiksgemak – ook voor niet technische muziekliefhebbers
- Zeer goede partymode
- Afstandsbediening ziet er een beetje ouderwets uit, maar is wel erg stevig
- Automatische Software-updates
- ‘Mesh’ netwerk in plaats van client-server model
Punten die de Squeezebox scoort:
- Ook te gebruiken zonder PC/NAS
- Mooier bedieningspaneel
- Goedkoper
- Biedt meer voor techneuten, zoals de SlimServer software
Conclusie
- Sonos ZP80 en ZP100
- Sonos Luidsprekers
- NAD T575 AV-receiver
- Linn Ninka luidsprekers
- LG 42LG7000 lcd tv
Bijna 1000 euro voor een audio-systeem is voor veel mensen een flink bedrag, maar het geld is het waard. Voor dat geld krijg je namelijk een multiroom audio-systeem van 2 zones, waarvan één met versterker, en een geweldige afstandsbediening. Er is (voor zover ik weet) geen enkel systeem beschikbaar dat Sonos overtreft wate betreft mogelijkheden, bedieningsgemak en uitbreidbaarheid.
Met veel dank aan Sonos voor het uitlenen, en Amfion Fotografie voor de foto’s.
Dennis says
Zelf maak ik gebruik van de Squeezebox Duet en ben hier erg tevreden over. Voorheen had ik een Escient Fireball en vond deze gebruiksvriendelijk, maar gaf veel problemen met .flac bestanden en tags, als je deze gebruikte in combinatie met je PC. De Squuezebox geeft je naar mijn mening de meeste flexibiliteit.
Aangezien mijn volledige CD collecttie te groot is voor de meeste producten met een harde schijf, ben ik overgestapt naar Squeezbox. Harde schijven voor een PC zijn goedkoop, wil je dezelfde grootte in bestaande muziekservers kost je dat een kapitaal.
Een ‘voordeel’ van de Squeezebox klopt naar mijn mening niet. De De Squeezebox is volgens mij NIET te gebruiken zonder PC/NAS. De Squeezebox producten beschikken niet over een harde schijf en zullen dus altijd de muziekbestanden moeten raadplegen op een PC of NAS.
Het voordeel van een mesh netwerk ten opzichte van een client/server model zie ik niet zo.
Automatisch updates zijn ook beschikbaar bij de Squuezebox. (Maar je gaat niet automatisch naar een hogere versie)
‘Partymode’ is inmiddels ook beschikbaar bij de Squuezebox. (Zal waarschijnlijk goed werken in versie 7.3, verwacht in november. De huidige versie is 7.2.1)
http://www.slimdevices.com/
Wouter says
Nog een klein nieuwtje: sinds vandaag kan je de sonos ook met je iPhone bedienen!
Frans says
Wie echt een gebruiksvriendelijke harddisk jukebox multi player wil moet kijken naar de Hifidelio!!!!!!
Hier zit alles in, hardeschijf, cd speler, met een druk op de knop cd op schijf, audiofiele componenten, besturing via VNC mogelijk, cd’s branden, ipod koppeling via itunes of met een usb. Kortom Alles alles, alles wat je maar wil en nog veel meer. Alle andere zijn hierbij echt nergens. Een nadeel, ze hebben geen goede marketing en naam bekendsheid. Heb hem al 3 jaar in bezit, en wil niets anders meer.
Johan de Groot says
klopt, HiFidelio is een erg goede muziekserver. Probleem is niet alleen marketing, maar met name het hoofd boven water houden…
Als ‘stand-alone’ muziekserver is het een hele mooie optie, voor multiroom zijn Sonos en Squeezebox aantrekkelijker.
Dennis says
Hifidelio heeft het naar mijn mening toch een beetje afgekeken van Escient. (http://www.escient.com/) Dit waren toch wel een beetje de pioneers op het gebied van muziekservers.
Die blijven niet stilstaan en hebben in de tussentijd ook audio/video servers in hun assortiment.
Dennis says
Voor een audiofiele muziekserver kun je ook eens een kijkje nemen op:
http://www.slimdevices.com/pi_transporter.html
Dennis says
Wordt tegenwoordig niet veel belang gehecht aan het feit of iets ‘open source’ of ‘closed source’ is?
SqueezeCenter van SlimDevices is ‘open source’ in tegenstelling tot het systeem van Sonos, wat ‘closed source’ is.
Het grote voordeel van de line-up van SlimDevices vind ik juist dat er alleen van standaard technologieën gebruik gemaakt wordt. Dat is ook meteen het nadeel 🙂
Dennis says
Even een vraagje:
Waar staan de muziekbestanden bij het Sonos systeem? Staan deze op de zoneplayer of staan deze op een PC/NAS zoals bij het SlimDevices systeem?
Johan de Groot says
Bedankt voor al je inzichten.
– Sonos heeft er bewust voor gekozen om het systeem niet ‘open’ te maken, wat het minder interessant maakt voor ontwikkelaars. Ik heb het nagevraagd: er is over gedacht, maar de verwachting is niet dat ze het protocol vrijgeven.
– Escient is inderdaad een pioneer, maar volgens mij was Imerge (http://www.imerge.co.uk) de eerste met multiroom muziekservers…
– De muziek staat bij Sonos niet in een Zoneplayer, maar op een PC of NAS. Delen van de muziek doe je door middel van Sonos software (de Desktop Controller), of via uPnp (voor zowel computers als NAS)
Dennis says
Hoewel ik zelf dus duidelijk gecharmeerd ben van de SlimDevices producten, denk ik wel dat de meeste andere systemen, bijvoorbeeld Sonos, Hifidelio en Escient simpeler en gebruikersvriendelijker zijn.
De SlimDevices zijn echter zeer uitgebreid en tot in detail te configureren, wat het systeem gecompliceerder maakt, maar daardoor helemaal naar eigen inzicht in te richten is. De SlimDevices zijn ook in combinatie met andere technologieën te gebruiken, bijvoorbeeld MusicIP ( http://www.musicip.com/ ) en ReplayGain ( http://replaygain.hydrogenaudio.org/ )
Enige kennis van PC’s, netwerken, WiFi, muziekformaten en de bijbehorende ’tag’ formaten zijn een pré.
Mijn ervaring met de Escient, ongeveer 4x de prijs van een SueezeBox Duet, heeft mij doen besluiten te kiezen voor een product dat gebruik maakt van standaard technologie|ën en protocollen. De Escient maakt gebruik van ‘closed source’ en ‘proprietary’ technologieën. Hierdoor ontstonden problemen bij het importeren van bestanden van de pc (die niet door de Escient geripped waren) en het bewerken van bestanden op de pc (die wél door de Escient geripped waren).
luc vercruysse says
Hallo
Ik ben sinds een week of vier ook een (fiere???) eigenaar van een fireball
Alleen kan ik nog altijd geen muziekfiles van mijn pc naar de harde schijf van de firebaal plaatsen al de rest zoals streamen en internetradio beluisteren gaat wel ook al gepingd met elkaar en alles ok
Alleen als ik de fireball zoek op mijn pc is het iedere keer “kan het netwerkpad niet vinden”
De firewall al uitgeschakeld alsook tcp 445 smb ge-enabled maar geen resultaat
Zit hier iemand die me zou kunnen helpen om me niet de rest van mijn haren uit te trekken
Alvast bedankt
Mvg Luc
Marc Spoor says
Ik maak zelf gebruik van oplossing van Mvix, voordeel hiervan is dat het zowel audio als video betreft. Ik heb een centrale internet harddisk (NAS) waarop al mn muziek en films staan. Dan via Mvix mediaspelers stream ik alle muziek EN films naar iedere televisie waar ik wil in elke kamer!!! Werkt voor mij top. Enige is wel dat je je televisie aan moet zetten voor het beluisteren van muziek en internet radio, aan de andere kant er zit een klein display op de Mvix speler maar goes, is wel erg klein!
Erik says
Het voordeel boven de kwaliteit is het feit dat de hele directory van de sonos in de afstandsbediening zit.
Probeer bij een Squeezebox duet maar eens lekker vlot door te scrollen naar Pink Floyd als er 500 cd’s voor staan….
Jochem says
Heeft iemand ervaring met echt grote verzamelingen muziek op het Sonos systeem? Hoeveel muziekbestanden/albums kan het redelijkerwijze aan?
Ik overweeg aanschaf ervan maar mijn muziekverzameling is inmiddels nogal uit de klauwen gelopen (meer dan een half miljoen bestanden in 35.000 albums, verdeeld over 5 HD’s van in totaal 4TB). Mijn ervaring is dat veel PC software (waaronder het hierboven genoemde MP3Tag) grote moeite heeft met deze hoeveelheid, ook op een moderne PC met veel geheugen en rekenkracht. En tsja, als ik 1000 euro moet neertellen voor een audiostreamer wil ik natuurlijk wel bij al mijn muziek kunnen komen…
Dus is Sonos geschikt voor mij? En zo niet: bestaan er wel geschikte systemen voor dergelijk grote muziekverzamelingen (en welke zijn dat dan)? Ik wil overigens niet perse mijn muziek naar meerdere vertrekken te streamen.
Willem says
De Sonos kan tot 65000 tracks indexeren. Als dat niet genoeg is dan kun je ook meedere bibliotheken maken. Ik heb bijv de Kerstliedjes in een aparte share die seizoensgebonden is.
Ook kun je een album in één bestand rippen en een m3u afspeellijst gebruiken, dan kun je het aantal tracks virtueel uitbreiden.
Ik heb heel veel plezier met dit systeem omdat ik ook graag bezig ben met computers en muziek. Het digitale tijdperk wordt nu eindelijk volwassen en multifunctioneel.
Fiede Schillmoeller - Sonos says
@Jochem: This is an incredibly large music collection you have! The limit is 65,000 tracks I am afraid. Please contact Sonos support to learn more about alternatives (e.g, Windows media player 11 on a Sonos) – this is the Dutch number: 0800-0234361.
Quasar says
Wat ik niet begrijp is dat hierboven in de beoordeling van Sonos men het heeft dat de geluidskwaliteit die van de wekkerradio overstijgt.. dat mag ik toch hopen. En dat je de muziek niet te hard mag zetten omdat de boxen dat niet aan kunnen…
Kan ik geen andere versterker of boxen erop aansluiten? bijvoorbeeld bose?
Willem says
Natuurlijk kun je een audiophile installatie aansluiten. Met de ZP90 of ZP80 is dat mogelijk. Als je een iPod Touch of iPhone of iPad hebt dan kun je de controller gratis van iTunes downloaden.
Heb je een PC ergens staan dan is de gratis software ook als controller beschikbaar.
Als je alleen een ZP80/90 gebruikt dan heb je een heel goede prijs/kwaliteitverhouding.
Quasar says
Ik wil in mijn huis 3 zones, over 3 “verdiepingen” verschillende muziek kunnen laten aansturen en spelen. dan heb ik dus 3 zoneplayers nodig (of s5’s), maar hoe kan je dan volstaan met één controller die verschrikkelijk duur zijn (349 per stuk), je kan toch moeilijk het ding bedienen beneden en dan naar boven lopen om te luisteren. De controllers zouden veel goedkoper moeten zijn
Willem says
De goedkopere oplossing is een iPod Touch, ook goed als refurbished en 2e hands verkrijgbaar. Ik gebruik die al jaren en da bevalt prima.
Voor de docking-stations voor iPods zijn ook ook goedkope alternaieven op internet verkrijgbaar.
Maar eerlijk is eerlijk een Sonos is natuurlijk heel fraai, vooral in de woonkamer.
WIllem says
Het is nu een jaar geleden dat ik een Sonos + Synology CS407 NAS gekocht heb. Ik heb daarnaast ook een iPod Touch G1 en die kan ik nu ook als controller gebruiken. Het Sonos systeem werkt bijzonder goed en heeft een zeer goede versterker. Als je audiophile kwaliteit wilt dan kun je de ZP80 of ZP90 gebruiken om je eigen (buizen)of high-tech digitale versterker aan te sluiten, waarbij ook een externe NAS kan worden gebruikt. Je moet dan wel heel dure apparaten aanschaffen om het verschil te kunnen horen.
Het prettige van de Sonos is dat al je CD’s nu geript op de harde schijf staan. In mijn geval, waarbij ik door een inbraak al eens 150 CD’s ben kwijtgeraakt vind ik dit een buitengewoon geruststellende gedachte. Ook kunnen de CD’s door beschadiging niet meer de pret bederven. Er is altijd wel een goed bestand te vinden op internet. De Sonos is nu inmiddels ook Nederlandstalig geworden en dat is voor veel mensen een drempel minder.
Het rippen van de CD’s heb ik voor een groot deel bij de aankoop gratis gehad, die aktie loopt nog steeds bij Wifisound.
Alle CD’s heb ik in het lossless formaat FLAC geript met de gratis software Exact Audio Copy (EAC). Deze software staat als allerbeste beste kwaliteit genomineerd en is bij de HQ liefhebbers inmiddels een standaard geworden.
Voor het bewerken van de index TAG’s gebruik ik MP3TAG, eveneens freeware en die werkt ook heel handig. Zo kun je je eigen muziekbibliotheek helemaal fijntunen naar je eigen behoefte. Mijn muziek en computerhobby heeft door de Sonos en de iTouch hierdoor een extra dimensie erbij gekregen. Ik denk dat het systeem met name voor horeca ook een perfect systeem is vanwege de controler (spatwaterdicht) en de mogelijkheden. Het bespaard tevens de nodige ruimte omdat de CD’s naar de buitenspelplaats kunnen. Het luisteren naar digitale radiostations is inmiddels ook in mijn huiskamer doorgedrongen, met name de Blueszenders op internet hebben mijn belangstelling.
Tenslotte wil ik ook nog even de website Sonos.com benoemen. Hierop staan vele tips, downloadtips en een levendig forum, ook voor de hackers en de Opensource programmeurs een bron van inspiratie. Voor de technici met de soldeerbout en de schroevendraaier is er ook het nodige te vinden. Al met al Sonos maakt de muziekhobby erg veelzijdig. Het Audiostreamen begint al verder te ontwikkelen, de concurentie begint dan ook aardig toe te nemen.