Test: Sonos draadloos muzieksysteem

| 28 oktober 2008 | door

Nog steeds luisteren de meeste mensen naar muziek op maar één plaats in het huis. Hoewel veel mensen graag een systeem zouden willen hebben waarbij de muziek centraal wordt opgeslagen en  kan worden beluisterd door het hele huis, zijn er maar weinig leveranciers die dit betrouwbaar kunnen leveren.

Sonos is één van die weinige, dus dat wilde ik graag eens testen. Deze zomer heb ik een compleet Sonos systeem uitgebreid getest, en omdat deze week nieuwe Sonos producten worden aangekondigd werd het de hoogste tijd voor het uiteindelijke test-artikel.

Naast de Controller (afstandsbediening) kreeg ik ook de Sonos Zoneplayers ZP80 en ZP100 tot mijn beschikking, een combinatie die in een bundel voor 999 euro werd verkocht. Werd – omdat een aantal maanden geleden de ZP80 en ZP100 zijn ge-upgrade tot respectievelijk ZP90 en ZP120, maar de functionaliteiten zijn gelijk gebleven, net als de prijs.

Verder waren ook een ZoneBridge, een oplaadcradle voor de Controller èn Sonos luidsprekers meegeleverd, zodat ik een goed beeld kon krijgen van de mogelijkheden.

Voor wie is Sonos bedoeld ?

Het Sonos systeem is bedoeld voor mensen die hun muziekcollectie op een gemakkelijke manier willen doorzoeken en beluisteren, en dat op meerdere plaatsen in het huis. Vanaf een uitgebreide maar simpel te bedienen afstandsbediening ‘loop’ je door je muziekbestanden, en speelt deze gemakkelijk af.

Het Sonos-systeem kan gebruikt worden als een zeer gebruiksvriendelijke muziekserver voor in je huiskamer, maar als je het daarvoor gebruikt mis je een groot gedeelte van de pret. Met name als je op meerdere plekken in het huis naar muziek wilt luisteren zul je genieten van Sonos. En daarbij hoef je niet per se te denken aan hele grote huizen, want de meeste mensen zullen zowel in de huiskamer als in de slaapkamer (wekkerradio) muziek beluisteren, en veelal ook in keuken, en/of ’s zomers in de tuin of op het terras.

Hoe werkt het ?

Het Sonos systeem bestaat uit een aantal ‘kastjes’, die volledig draadloos met elkaar communiceren. Je hebt een Zone Player (waar een versterker of luidsprekers op worden aangesloten), een Controller (waarmee het systeem bediend wordt) en daarnaast nog een Zone Bridge (daarover later meer).

Zodra een Zoneplayer op je computernetwerk is aangesloten (het internetmodem is hier een favoriete locatie voor), vindt deze automatisch muziek waarvan je hebt aangegeven dat je die wilt delen (hetzij via de Sonos Desktop Controller software, hetzij via het standaard uPnP protocol). Op de Zone Player kun je niet meer regelen dan het volume, want de bediening gaat via de Sonos Controller.

.

24 Reacties op “Test: Sonos draadloos muzieksysteem”

 1. Dennis reageerde:

  Zelf maak ik gebruik van de Squeezebox Duet en ben hier erg tevreden over. Voorheen had ik een Escient Fireball en vond deze gebruiksvriendelijk, maar gaf veel problemen met .flac bestanden en tags, als je deze gebruikte in combinatie met je PC. De Squuezebox geeft je naar mijn mening de meeste flexibiliteit.
  Aangezien mijn volledige CD collecttie te groot is voor de meeste producten met een harde schijf, ben ik overgestapt naar Squeezbox. Harde schijven voor een PC zijn goedkoop, wil je dezelfde grootte in bestaande muziekservers kost je dat een kapitaal.
  Een ‘voordeel’ van de Squeezebox klopt naar mijn mening niet. De De Squeezebox is volgens mij NIET te gebruiken zonder PC/NAS. De Squeezebox producten beschikken niet over een harde schijf en zullen dus altijd de muziekbestanden moeten raadplegen op een PC of NAS.
  Het voordeel van een mesh netwerk ten opzichte van een client/server model zie ik niet zo.
  Automatisch updates zijn ook beschikbaar bij de Squuezebox. (Maar je gaat niet automatisch naar een hogere versie)
  ‘Partymode’ is inmiddels ook beschikbaar bij de Squuezebox. (Zal waarschijnlijk goed werken in versie 7.3, verwacht in november. De huidige versie is 7.2.1)

  http://www.slimdevices.com/

 2. Wouter reageerde:

  Nog een klein nieuwtje: sinds vandaag kan je de sonos ook met je iPhone bedienen!

 3. Frans reageerde:

  Wie echt een gebruiksvriendelijke harddisk jukebox multi player wil moet kijken naar de Hifidelio!!!!!!
  Hier zit alles in, hardeschijf, cd speler, met een druk op de knop cd op schijf, audiofiele componenten, besturing via VNC mogelijk, cd’s branden, ipod koppeling via itunes of met een usb. Kortom Alles alles, alles wat je maar wil en nog veel meer. Alle andere zijn hierbij echt nergens. Een nadeel, ze hebben geen goede marketing en naam bekendsheid. Heb hem al 3 jaar in bezit, en wil niets anders meer.

 4. Dennis reageerde:

  Wordt tegenwoordig niet veel belang gehecht aan het feit of iets ‘open source’ of ‘closed source’ is?
  SqueezeCenter van SlimDevices is ‘open source’ in tegenstelling tot het systeem van Sonos, wat ‘closed source’ is.
  Het grote voordeel van de line-up van SlimDevices vind ik juist dat er alleen van standaard technologieën gebruik gemaakt wordt. Dat is ook meteen het nadeel 🙂

 5. Dennis reageerde:

  Even een vraagje:
  Waar staan de muziekbestanden bij het Sonos systeem? Staan deze op de zoneplayer of staan deze op een PC/NAS zoals bij het SlimDevices systeem?

  • Johan de Groot reageerde:

   Bedankt voor al je inzichten.
   – Sonos heeft er bewust voor gekozen om het systeem niet ‘open’ te maken, wat het minder interessant maakt voor ontwikkelaars. Ik heb het nagevraagd: er is over gedacht, maar de verwachting is niet dat ze het protocol vrijgeven.

   – Escient is inderdaad een pioneer, maar volgens mij was Imerge (http://www.imerge.co.uk) de eerste met multiroom muziekservers…

   – De muziek staat bij Sonos niet in een Zoneplayer, maar op een PC of NAS. Delen van de muziek doe je door middel van Sonos software (de Desktop Controller), of via uPnp (voor zowel computers als NAS)

 6. Dennis reageerde:

  Hoewel ik zelf dus duidelijk gecharmeerd ben van de SlimDevices producten, denk ik wel dat de meeste andere systemen, bijvoorbeeld Sonos, Hifidelio en Escient simpeler en gebruikersvriendelijker zijn.
  De SlimDevices zijn echter zeer uitgebreid en tot in detail te configureren, wat het systeem gecompliceerder maakt, maar daardoor helemaal naar eigen inzicht in te richten is. De SlimDevices zijn ook in combinatie met andere technologieën te gebruiken, bijvoorbeeld MusicIP ( http://www.musicip.com/ ) en ReplayGain ( http://replaygain.hydrogenaudio.org/ )
  Enige kennis van PC’s, netwerken, WiFi, muziekformaten en de bijbehorende ‘tag’ formaten zijn een pré.

  Mijn ervaring met de Escient, ongeveer 4x de prijs van een SueezeBox Duet, heeft mij doen besluiten te kiezen voor een product dat gebruik maakt van standaard technologie|ën en protocollen. De Escient maakt gebruik van ‘closed source’ en ‘proprietary’ technologieën. Hierdoor ontstonden problemen bij het importeren van bestanden van de pc (die niet door de Escient geripped waren) en het bewerken van bestanden op de pc (die wél door de Escient geripped waren).

  • luc vercruysse reageerde:

   Hallo
   Ik ben sinds een week of vier ook een (fiere???) eigenaar van een fireball
   Alleen kan ik nog altijd geen muziekfiles van mijn pc naar de harde schijf van de firebaal plaatsen al de rest zoals streamen en internetradio beluisteren gaat wel ook al gepingd met elkaar en alles ok
   Alleen als ik de fireball zoek op mijn pc is het iedere keer “kan het netwerkpad niet vinden”
   De firewall al uitgeschakeld alsook tcp 445 smb ge-enabled maar geen resultaat
   Zit hier iemand die me zou kunnen helpen om me niet de rest van mijn haren uit te trekken
   Alvast bedankt
   Mvg Luc

 7. Marc Spoor reageerde:

  Ik maak zelf gebruik van oplossing van Mvix, voordeel hiervan is dat het zowel audio als video betreft. Ik heb een centrale internet harddisk (NAS) waarop al mn muziek en films staan. Dan via Mvix mediaspelers stream ik alle muziek EN films naar iedere televisie waar ik wil in elke kamer!!! Werkt voor mij top. Enige is wel dat je je televisie aan moet zetten voor het beluisteren van muziek en internet radio, aan de andere kant er zit een klein display op de Mvix speler maar goes, is wel erg klein!

 8. Erik reageerde:

  Het voordeel boven de kwaliteit is het feit dat de hele directory van de sonos in de afstandsbediening zit.
  Probeer bij een Squeezebox duet maar eens lekker vlot door te scrollen naar Pink Floyd als er 500 cd’s voor staan….

 9. Jochem reageerde:

  Heeft iemand ervaring met echt grote verzamelingen muziek op het Sonos systeem? Hoeveel muziekbestanden/albums kan het redelijkerwijze aan?

  Ik overweeg aanschaf ervan maar mijn muziekverzameling is inmiddels nogal uit de klauwen gelopen (meer dan een half miljoen bestanden in 35.000 albums, verdeeld over 5 HD’s van in totaal 4TB). Mijn ervaring is dat veel PC software (waaronder het hierboven genoemde MP3Tag) grote moeite heeft met deze hoeveelheid, ook op een moderne PC met veel geheugen en rekenkracht. En tsja, als ik 1000 euro moet neertellen voor een audiostreamer wil ik natuurlijk wel bij al mijn muziek kunnen komen…

  Dus is Sonos geschikt voor mij? En zo niet: bestaan er wel geschikte systemen voor dergelijk grote muziekverzamelingen (en welke zijn dat dan)? Ik wil overigens niet perse mijn muziek naar meerdere vertrekken te streamen.

  • Willem reageerde:

   De Sonos kan tot 65000 tracks indexeren. Als dat niet genoeg is dan kun je ook meedere bibliotheken maken. Ik heb bijv de Kerstliedjes in een aparte share die seizoensgebonden is.
   Ook kun je een album in één bestand rippen en een m3u afspeellijst gebruiken, dan kun je het aantal tracks virtueel uitbreiden.

   Ik heb heel veel plezier met dit systeem omdat ik ook graag bezig ben met computers en muziek. Het digitale tijdperk wordt nu eindelijk volwassen en multifunctioneel.

 10. @Jochem: This is an incredibly large music collection you have! The limit is 65,000 tracks I am afraid. Please contact Sonos support to learn more about alternatives (e.g, Windows media player 11 on a Sonos) – this is the Dutch number: 0800-0234361.

 11. Quasar reageerde:

  Wat ik niet begrijp is dat hierboven in de beoordeling van Sonos men het heeft dat de geluidskwaliteit die van de wekkerradio overstijgt.. dat mag ik toch hopen. En dat je de muziek niet te hard mag zetten omdat de boxen dat niet aan kunnen…

  Kan ik geen andere versterker of boxen erop aansluiten? bijvoorbeeld bose?

  • Willem reageerde:

   Natuurlijk kun je een audiophile installatie aansluiten. Met de ZP90 of ZP80 is dat mogelijk. Als je een iPod Touch of iPhone of iPad hebt dan kun je de controller gratis van iTunes downloaden.
   Heb je een PC ergens staan dan is de gratis software ook als controller beschikbaar.
   Als je alleen een ZP80/90 gebruikt dan heb je een heel goede prijs/kwaliteitverhouding.

 12. Quasar reageerde:

  Ik wil in mijn huis 3 zones, over 3 “verdiepingen” verschillende muziek kunnen laten aansturen en spelen. dan heb ik dus 3 zoneplayers nodig (of s5’s), maar hoe kan je dan volstaan met één controller die verschrikkelijk duur zijn (349 per stuk), je kan toch moeilijk het ding bedienen beneden en dan naar boven lopen om te luisteren. De controllers zouden veel goedkoper moeten zijn

 13. Willem reageerde:

  De goedkopere oplossing is een iPod Touch, ook goed als refurbished en 2e hands verkrijgbaar. Ik gebruik die al jaren en da bevalt prima.
  Voor de docking-stations voor iPods zijn ook ook goedkope alternaieven op internet verkrijgbaar.
  Maar eerlijk is eerlijk een Sonos is natuurlijk heel fraai, vooral in de woonkamer.

 14. WIllem reageerde:

  Het is nu een jaar geleden dat ik een Sonos + Synology CS407 NAS gekocht heb. Ik heb daarnaast ook een iPod Touch G1 en die kan ik nu ook als controller gebruiken. Het Sonos systeem werkt bijzonder goed en heeft een zeer goede versterker. Als je audiophile kwaliteit wilt dan kun je de ZP80 of ZP90 gebruiken om je eigen (buizen)of high-tech digitale versterker aan te sluiten, waarbij ook een externe NAS kan worden gebruikt. Je moet dan wel heel dure apparaten aanschaffen om het verschil te kunnen horen.
  Het prettige van de Sonos is dat al je CD’s nu geript op de harde schijf staan. In mijn geval, waarbij ik door een inbraak al eens 150 CD’s ben kwijtgeraakt vind ik dit een buitengewoon geruststellende gedachte. Ook kunnen de CD’s door beschadiging niet meer de pret bederven. Er is altijd wel een goed bestand te vinden op internet. De Sonos is nu inmiddels ook Nederlandstalig geworden en dat is voor veel mensen een drempel minder.
  Het rippen van de CD’s heb ik voor een groot deel bij de aankoop gratis gehad, die aktie loopt nog steeds bij Wifisound.
  Alle CD’s heb ik in het lossless formaat FLAC geript met de gratis software Exact Audio Copy (EAC). Deze software staat als allerbeste beste kwaliteit genomineerd en is bij de HQ liefhebbers inmiddels een standaard geworden.
  Voor het bewerken van de index TAG’s gebruik ik MP3TAG, eveneens freeware en die werkt ook heel handig. Zo kun je je eigen muziekbibliotheek helemaal fijntunen naar je eigen behoefte. Mijn muziek en computerhobby heeft door de Sonos en de iTouch hierdoor een extra dimensie erbij gekregen. Ik denk dat het systeem met name voor horeca ook een perfect systeem is vanwege de controler (spatwaterdicht) en de mogelijkheden. Het bespaard tevens de nodige ruimte omdat de CD’s naar de buitenspelplaats kunnen. Het luisteren naar digitale radiostations is inmiddels ook in mijn huiskamer doorgedrongen, met name de Blueszenders op internet hebben mijn belangstelling.
  Tenslotte wil ik ook nog even de website Sonos.com benoemen. Hierop staan vele tips, downloadtips en een levendig forum, ook voor de hackers en de Opensource programmeurs een bron van inspiratie. Voor de technici met de soldeerbout en de schroevendraaier is er ook het nodige te vinden. Al met al Sonos maakt de muziekhobby erg veelzijdig. Het Audiostreamen begint al verder te ontwikkelen, de concurentie begint dan ook aardig toe te nemen.

 15. […] Sonos muzieksysteem was al behoorlijk cool – lees het nog even na in deze Sonos test – maar ze maken het nu nog een stuk leuker en makkelijker. Tijdens een ‘Sonos […]

 16. […] het domein van Sonos en Logitech/Squeezebox, hoewel het multiroom-concept toch het dichtste bij Sonos ligt. Ook de verschillende producten met/zonder versterking en boxen, en een grote […]

 17. […] Sonos systeem is populair, en dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de gebruiksvriendelijkheid voor zowel setup al bediening. De belangrijkste manier om het systeem te bedienen was altijd de CR100 – een flinke […]


Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart