• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Specials
    • TV’s
    • Hoofdtelefoons
    • AV Receivers
    • Streaming
  • Contact

Top 10 + 3 fouten in een thuisbioscoop

2 februari 2007 - Door Johan de Groot Leave a Comment

Ook op About.com zijn ze dol op lijstjes. Robert Silva heeft een lijstje gemaakt met herkenbare maar toch vaak voorkomende foutjes danwel blunders die je kunt maken/gemaakt worden bij het inrichten van je eigen hometheatre. Ik loop ze ook even door, maar heb ook een aantal fouten uit mijn eigen ervaring…

n_theater.jpg

1. Het kopen van de verkeerde maat televisie

Iedereen wil een groot scherm, maar zo’n grote televisie is niet altijd geschikt voor een bepaalde kamer danwel kijkafstand. Als je dichter dan 2 meter bij je televisie van zit, neem dan een scherm met een maximale diagonaal van 34″. Op een groter scherm kijkt het werkelijk niet prettiger.

2. Ramen

Hoe vervelend het ook is, maar de meeste televisies (en zeker projectoren) zien er beter uit in het donker dan in de schemering. Plaats je televisie dus niet tegenover een groot raam. Maar goede gordijnen (die zo licht-dicht als mogelijk zijn) kunnen veel interieur-problemen voorkomen.

3. Klein LuidsprekertjeGoedkope Luidsprekers

Sommige mensen geven een fortuin uit aan het televisie/videoscherm, maar hebben maar weinig aandacht voor de kwaliteit van de luidsprekers en de subwoofer. Natuurlijk is het omgekeerde ook niet goed, maar zorg er voor dat het geluidsbeeld in verhouding staat tot het videobeeld.

Het kiezen van goede luidsprekers kan je werkelijk gek maken omdat er zoveel keuze is, maar neem je favoriete cd’s en dvd’s mee naar een echte hifi/video zaak, luister naar de verkoper, en maak dan je beslissing aan de hand van je eigen smaak (en dat hoeft niet in een enkele zaterdagmiddag besloten te worden; neem je tijd !). Durf ook eens iets meer uit te geven en niet de produkten te bestellen bij de allergoedkoopste internetwinkel, maar bij die winkel waar je ook goed geholpen bent – en ook hierna goed geholpen zult worden, met veel hulp en gratis advies.

4. Luidspreker-volume uit balans

Alles is aangesloten, de eerste dvd wordt opgezet – en het klinkt helemaal nergens naar. Het laag uit de subwoofer trilt door de kamer, en een onsamenhangd geluid komt uit alle luidsprekers, zonder een echt ‘surround’-effect.
Dankzij een ‘setup’ menu die de meeste AV-receivers kun je dergelijke problemen eenvoudig oplossen. Maar ook zonder een dergelijk menu kun je het geluid in orde maken. Let er allereerst op, dat de luidsprekers goed zijn aangesloten: + op de versterker aan de + op de luidspreker (of rood aan rood), zodat de fase in orde is. Daarna op de plaats gaan zitten waar je ook films gaat kijken of muziek gaat luisteren: de ‘sweet spot’ of de ‘money seat’. Luister goed dat het volume uit alle luidsprekers gelijk is. Dit gaat het gemakkelijkste met een test-dvd, waar altijd een track op staat met x seconden ruis linksvoor, dan x seconden middenvoor, en verder met rechtsvoor,rechtsachter, linksachter en de subwoofer.

Als je je eigen oren niet vertrouwd (hoewel dat in de meeste gevallen niet nodig is), koop (25 euro) of leen dan een db meter.

5. Het niet lezen van de gebruiksaanwijzing

Manual GebruiksaanwijzingRTFM: Read The Fine Manual. Waarom zou je de gebruiksaanwijzing lezen, alles is toch duidelijk ? Hoe makkelijk het allemaal ook lijkt, het kan nooit kwaad om eerst het boekje te lezen. Lees alles op je gemak door – laat de apparatuur nog even in de doos – en bedenk dan hoe je alles gaat aansluiten. Veelal scheelt het extra tijd, en het extra verkregen inzicht kan nooit kwaad.

6.Geen extra garantie op je dure/grote televisie

Het hoeft niet altijd, maar zeker bij een groot flatscreen televisie is het wijs om over een ‘service-contract’ na te denken om minimaal twee reden:

  1. Ze zijn groot, en een ongelukje zit in een klein hoekje
  2. Als je een probleem hebt, is het meestal niet mogelijk om het defecte onderdeeltje te vervangen, maar moet vaak het hele scherm vervangen worden – een dure reparatie dus.

7. Kopen op merk of prijs, in plaats van je eigen wens

Hoewel het kiezen van een bepaald merk een goed startpunt is, geeft een zogenaamd topmerk absoluut geen garantie dat een bepaald apparaat/luidspreker ook voor jou geschikt is. Bekijk diverse merken, modellen en prijsklassen. Luister eens naar een merk waarvan je denkt dat je het niet zou kopen (te duits, te lelijk, …), en kijk ook eens naar dat model met een iets lagere prijs dan je eerst in gedachte had. Hou niet teveel vast aan een bepaalde prijsgedachte (zoals ‘ik geef 50% van mijn budget uit aan een televisie’), maar kijk goed rond, en: laat je adviseren door mensen die er verstand van hebben. Ze hoeven geen gelijk te hebben, maar ze sturen je toch altijd: hun kant, of juist de andere kant op.

8. Kabel-chaos

Kabel ChaosHier is iedereen schuldig aan. Met ieder nieuw component aan je thuistheater, komen er steeds meer kabels. En uiteindelijk is het moeilijk om uit te vinden welke kabel aan welke apparatuur vast zit.

Twee tips:

  1. Maak de kabels niet te lang, maar wel lang genoeg om gemakkelijk bij alle apparatuur te komen.
  2. Label de kabels met gekleurd tape, een watervaste stift, een dymo-label; als het maar duidelijk is.

9. Goedkope Kabels

Het is een continu twistgesprek: maakt het nu werkelijk uit om (zeer) dure kabels te nemen voor een basis hometheater? Of je er in geloofd of niet, ga er maar van uit dat het vervangen van de dunne meegeleverde kabeltjes zin heeft. Stevigere kabels bieden een betere afscherming tegen storingen, en kunnen ook jaren lang tegen het fysieke geweld van ompluggen en verzetten.

10. Geen hulp durven te vragen

Je hebt werkelijk alles gedaan wat mogelijk is – de verbindingen zijn in orde, volumes in orde, correcte maat scherm, nette kabels – maar nog steeds is het niet goed. Het geluid is verschrikkelijk, en het beeld afgrijselijk.

Loop nu niet meteen naar de winkel om meer geld in je set te steken, of om alles terug te brengen. Vraag eens in die hifi/video zaak om raad, of aan een AV-installateur. Zelfs al kost het 100 euro om iemand langs te laten komen, dan haal je dat geld er dubbel en dwars uit, en verfijn je je thuistheater.

11: Kopen puur op basis van recensies

Highly RecommendedAls je een bepaald apparaat (dvd-speler, receiver, luidspreker…) op het oog hebt, is het bijzonder handig als een tijdschrift of website juist dat model de hemel in prijst. Maar ook als dat apparaat een perfecte indruk heeft achtergelaten op de recensent, wil dat niet zeggen dat dat ook bij jou zal gebeuren. Met andere luidsprekers kan een AV-receiver totaal anders klinken, en een subwoofer in een grote kamer kan in een kleinere totaal niet klinken. Bovendien kan een meegeleverd kabeltje met een waarde van € 3,95 al de reden zijn voor een ‘van harte aanbevolen’, om maar niet te spreken van tot recensies herschreven persberichten

12: Je apparatuur blijven beoordelen, en films en muziek vergeten

Het is verleidelijk om te blijven zoeken naar verbeteringen. Beter beeld, beter geluid, betere stoelen, de ultieme popcorn.
En dat is ook niet erg, maar vergeet niet om te genieten van de software. Er zijn heel veel films die niet de uliteme beeld- en/of geluidskwaliteit hebben, maar toch gewoon goed zijn. Een goed verhaal, goede acteurs die goed spelen, mooi gefilmd, perfect gekozen muziek. Durf hiervan te genieten zonder te klagen over de overmatige beeldruis of rommelig geluid.
Wat zijn goede films ? Kijk bijvoorbeeld in de IMDB top 250. Casablanca (momenteel nummer 6) heeft in geen enkele release een perfecte beeldkwaliteit, en is al helemaal niet meerkanaals opgenomen, maar daarom moet je een dergelijke film niet links laten liggen !

13:  Je apparatuur blijven verbeteren, en films en muziek vergeten

X-men 1.5 Ondanks mijn vorige punt moet je ook op zoek gaan naar de software waarbij je eigen thuisbioscoop volledig tot recht komt. Er komen genoeg films uit die correct zijn opgenomen en op dvd gezet, en ook in de muziek zijn er platenmaatschappijen die aandacht voor kwaliteit hebben.
Veelal komen films uit in in diverse releases: een voordelige één-disc versie, een duurdere twee-disc versie met allerlei extra’s, en (later) de Special Editions, Extreme Editions en verzamelboxen om de ware fans echt veel geld te laten doneren.
Ook als je niet geïnteresseerd bent in de outtakes, beschrijving van de set en de commentaren van regisseurs, acteurs, producenten en stagaires kan het waard zijn om niet de voordeligste versie te kopen: een extra DTS geluids track klinkt in de meeste gevallen beter dan de standaard Dolby Surround, en latere versies hebben soms een betere beeldkwaliteit dan die bij de dvd-introductie. Ook termen als Super-bit,  HDCD en DTS-ES kunnen (!) wijzen op een kwalitatief betere uitvoering.
Maar hoe weet je of een disc ‘kwalitatief’ is ? Hiervoor zijn de recensies op internet bijzonder praktisch. De recensie op DVD.nl geven een goede indruk van verhaal, beeld en geluid van specifieke releases.

Zelf ook een fout gemaakt, of weet je er een ? Laat het dan weten !

Lees verder:

Default ThumbnailDenon’s upscaling DVD spelers Geen 1080p HD voor nieuwe Apple TV Sony klopt aan bij Sharp om minder afhankelijk van Samsung te worden OLET kan OLED overbodig maken KEF Q Series luidsprekers compleet vernieuwd WD TV Live Hub mediaplayer met 1Tb harde schijf

Filed Under: Algemeen, Apparatuur, Home Cinema Tagged With: Home Theater

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

Zoek door AVblog

Ad

Up to 50% off

populaire artikelen

Liberty 5 en Aeroclip hoofdtelefoons van soundcore (Anker)

Panasonic AG-CX370 4K-camcorder voor liveproducties

Skyted headset – onderweg bellen zonder overlast

Chef AI is een intelligente AI oven zonder knoppen

Nuttige AI op een Mountainbike: Trek Bike met AIZIP

Extreem cool: IceShark – je eigen ijsbad thuis

HiSong AirStudio One: Portable Studio in mini-formaat

Oppo Find X8 Pro in samenwerking met Hasselblad gelanceerd

Goedekope slimme deurbellen van Eufy: C30 en C31

Sony ECM-L1 Lavelier test

Woordenboek

Woordenboek

Meer…

Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

Elgato's nieuwe Stream Deck Studio is ontworpen voor broadcast omgevingen waar een goede integratie tussen hardware, software en multimedia-streams van belang zijn, en minder voor de 'traditionele' … >> about Elgato Stream Deck Studio is een rackmount Stream Deck

High End München wordt High End Wenen

De grootste hifi-beurs ter wereld verhuisd van locatie. "High End" zal vanaf 2026 niet meer in München, Duitsland plaatsvinden maar in Wenen, Oostenrijk. … >> about High End München wordt High End Wenen

Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Technics heeft voor het eerst een eigen hifi 'boekenplank' speakersysteem geïntroduceerd, de SC-CX700. Stylish design met een nostalgisch uiterlijk, met intern de audio kennis van Technics voor een … >> about Technics introduceert draadloos hifi-speakersysteem SC-CX700

Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

In een compacte presentatie met vier verschillende smarthome merken (in een brede zin van dat begrip...) Op dit event (dat ieder jaar net voor de opening van de IFA beurs in Berlijn wordt gehouden) … >> about Smart Home League 2024: meer nadruk op integratie van alle systemen

Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

In de uitgebreide reeks met draadloze oordopjes heeft Sony de WF-C510 geïntroduceerd, met als belangrijkste kenmerken: compact, flinke batterijduur, en een vriendelijke prijs. … >> about Sony WF-C510 – goedkopere Truly Wireless oortjes

Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

De NXTFRAME TV, een samenwerking tussen TCL en Bang & Olufsen, is meer dan alleen voor decor. … >> about Kunst TV van TCL: beter dan Samsungs The Frame?

McIntosh MX200 AV Processor

McIntosh heeft de MX200 geïntroduceerd - een luxe AV processor met ondersteuning voor een configuratie van 11.2 kanalen, maar die ook voor opstellingen van 5.1 ('standaard' surround) tot 7.2.4 … >> about McIntosh MX200 AV Processor

Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

Spotify CEO Daniel Ek vertelde in het recente gesprek met financiële journalisten dat een hogere streaming kwaliteit op zijn muziekplatform "in early days" is. Dit werd al gezegd in 2021 bij de … >> about Spotify en de stand van zaken op hifi streaming in 2024

PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

De nieuwste bèta-update voor de PlayStation 5 van Sony biedt de mogelijkheid om een eigen, gepersonaliseerd "ruimtelijk" audioprofiel te maken, voor een realistischer en meeslepender geluid. … >> about PlayStation 5 update brengt ‘gepersonaliseerde’ surround audio

Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Als je de kans krijgt om het nieuwste Samsung vlaggenschip model, de S24 Ultra, aan de tand te kunnen voelen zeg je uiteraard geen nee! Voor deze review hebben we vooral gelet op de … >> about Samsung S24 Ultra gebruikerstest

Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Er was wat verwarring over de leverbaarheid van projector-lampen in verband met nieuwe wetgeving, maar Epson heeft hier duidelijkheid over gegeven: ook na 2026 blijven reserve lampen beschikbaar. … >> about Epson (en andere) projector-lampen blijven beschikbaar

Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Als het gaat om het kiezen van hoofdtelefoons is er nogal wat keuze. De afgelopen jaren zijn we overspoeld met de 'over-ear' wireless noise cancelling en de in-ear 'true wireless' headphones, met … >> about Review: Sennheiser HD 490 Pro studio hoofdtelefoon

Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

Afgelopen week kondigde Sony de opvolger van de veel verkochte ZV-E10 aan. Deze versie twee heeft een aantal nieuwe features die dit een aantrekkelijke camera maken als je wil beginnen met het maken … >> about Sony ZV-E10 II mikt op de beginnende filmer

TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

TIDAL stopt 24 juli 2024 met het MQA formaat en Sony's 360 Reality Audio, en zet alles om naar FLAC. … >> about TIDAL stopt met MQA formaat, zet alles om naar FLAC of Dolby Atmos

Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

We hadden de gelegenheid om de EW-DP set van Sennheiser uitgebreid aan de tand te voelen. Deze draagbare draadloze digitale lavelier set hebben we gebruikt bij de opname van diverse YouTube videos. … >> about Portable wireless digital lavelier set EW-DP van Sennheiser review

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Op de CES 2024 heeft Sennheiser drie verschillende hoodtelefoons uitgebracht: de MOMENTUM True Wireless 4, ACCENTUM Plus en MOMENTUM Sport. … >> about Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4, Sport en ACCENTUM Plus

Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Jabra kondigt op de CES 2024 beurs geen nieuwe producten aan, maar een update van de bestaande True Wireless hoofdtelefoons Elite 8 Active en Elite 10. … >> about Jabra komt met updates op Elite 8 Active en Elite 10 oordopjes

Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

De Linkbuds S zijn ontworpen en ingesteld door Olivia Rodrigo en geeft fans een aangepaste, geoptimaliseerde luisterervaring van haar albums GUTS en SOUR Sony en Olivia Rodrgio hebben vandaag de … >> about Sony & Olivia Rodrigo brengen Limited Edition oordopjes uit

Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Logitech heeft een nieuwe reeks producten uitgebracht die volledig zijn gericht op gamers, streamers, podcasters en andere 'content createors'. Eén van de belangrijkste en opvallendste is de Logitech … >> about Logitech’s Yeti GX – USB microfoon met RGB verlichting en Blauw bloed

Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Plex treedt hard op tegen ten minste één hostingservice waarbij er Plex servers draaien die niet volgens hun gebruikersvoorwaarden werken. … >> about Plex gaat ‘piraten’ hosters blokkeren

Copyright AVblog © 2025