MLP Lossless

MLP LosslessMLP is een audio-coderings formaat, speciaal ontwikkeld om audio van hoge kwaliteit te comprimeren zonder verliezen; lossless dus. Inmiddels heeft MLP zich een aanzienlijke positie verworven als standaard-formaat voor DVD-Audio (maar ook andere systemen).

Omdat MLP ‘lossless’ (verliesloos) werkt, blijft de oorspronkelijke opnamkwaliteit gegarandeerd. Dit is niet het geval bij de standaarden voor de ‘gewone’ DVD: Dolby Digital/AC3 en DTS. Hierbij wordt een veel grotere compressie toegepast, maar de kwaliteit van de (meerkanaals) audiosignalen gaat hierbij wel achteruit. Dit is te vergelijken met de kwaliteit van mp3 in vergelijking tot een compact-disc.

Hoewel het oorspronkelijke signaal bepaalt wat de maximale compressie zal zijn, is de besparing door middel van deze compressie aanzienlijk, wat zowel scheelt in ruimte als bandbreedte.

Door middel van een voorbeeld is dit duidelijk te maken:

Een enkel audio kanaal met de technische specificatie van 96KHz/24-bits neemt – ongecomprimeerd – 2,3 megabit per seconde in beslag. Voor 6-kanaals surround geluid zou dit dus per seconde 13,8 megabit zijn, en een beetje opname neemt hierdoor 7,7 Gigabyte aan data in beslag.

Voor DVD-Audio geeft dit grote problemen, omdat deze maximaal 9,6 megabits per seconde kan verwerken, en bovendien een dvd-schijf bijna helemaal vol staat.
MLP reduceert de data met 38% tot 52% (sterk afhankelijk van oorspronkelijke signaal), waardoor de bandbreedte wordt beperkt tot 6,6 tot 8,6 megabit per seconde. Bovendien past er tot 89 minuten aan 6-kanaals audio op een eenvoudige DVD-5 schijfje. Soms wordt de oorspronkelijke stereo-opname er naast geplaatst (voor degene die geen meerkanaals-audio willen beluisteren, maar wel van de kwaliteit van DVD-A willen genieten). Op een DVD-5 schijf blijft er dan nog altijd 54 minuten over. Een DVD-9 heeft bijna de dubbele capaciteit, dus reken maar uit…

De licenties voor MLP worden niet meer door Meridian uitgegeven, maar door Dolby. Deze gebruikt MLP nu onder een eigen naam: Dolby True-HD.

Bij SACD wordt DST gebruikt: Direct Stream Transfer losslesscoding, een directe tegenhanger van MLP

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart