Hoe sluit ik mijn laptop of PC aan op mijn tv ?

| 17 november 2008 | door

De afgelopen tijd komen er regelmatig vragen binnen over het aansluiten van een laptop of een PC op een tv – met name op analoge/beeldbuis-tv’s

De volgende vragen waren de directe aanleiding:

De vraag van Dominique Roest: Hoe laptop zonder S-video uitgang aansluiten op ouderwetse beeldbuis?

Dieter de Winter vroeg: Ik heb een laptop met alleen hdmi uitgang maar wil hem aansluiten op een normale tv met s video ingang. Hoe doe ik dat? HDMI -> DVI -> S video?

Een niet-analoge vraag kwam van Erik van Polen: Ik heb mijn computer verbonden met de tv d.m.v. een hdmi kabel. Maar er gebeurt niets, moet ik nog drivers installeren of zoiets of is het “plug & play” ?

Eerst algemeen:
 • op een beeldbuis tv kun je geen digitale bronnen aansluiten, dus aan een HDMI of DVI uitgang op je PC heb je hier niets aan.
 • LCD en plasma-tv’s, net als de meeste projectoren, hebben inmiddels een keur aan aansluitingen, van SCART, component/composiet/s-video tot HDMI en/of DVI.

VGA: altijd aanwezig, ook op DVI-laptops

vga laptop

Een PC (ook Apple) heeft in principe altijd nog een VGA-uitgang, al lijkt het soms van niet.
Tot voor kort was de VGA aansluiting duidelijk aanwezig in de vorm van een connector met 15 pinnen (‘d-sub’). Met de opkomst van DVI bieden veel computers een DVI-I aansluiting aan: digitaal DVI gecombineerd met analoog VGA in één connector. Lees daar meer over in dit artikel over DVI. Met een goedkope adapter (vaak meegeleverd bij losse videokaarten) kun je alsnog van VGA gebruik maken.
En Apple is nu gestart met het implementeren van Displayport – een nieuwe videostandaard, als opvolger van DVI, en de computer-tegenhanger van HDMI. Ook in deze connector zit het analoge VGA-videosignaal verwerkt, die met een verloopsnoer te onsluiten is (op het moment €29 in de Apple Store).

Maar dan komt het slechte nieuws: beeldbuis tv’s zijn vrijwel nooit voorzien van een VGA-aansluiting. Het RGB-signaal met twee sync-signalen is onbruikbaar voor analoge tv’s. Flatscreens daarentegen – zoals lcd en plasma tv’s – hebben meestal wel een VGA aansluiting. Het nadeel van deze aansluiting is wel dat het behoorlijk lompe (grote) connectoren zijn, met relatief stugge en dikke kabels.

Er zijn omzetters beschikbaar van VGA naar s-video of VGA naar component video, waarbij de prijzen al snel richting 100 euro gaan.

S-video

Een veel voorkomende connector op video-kaarten en laptops is S-video. Dit is een ronde stekker met vier ronde pinnen (voor het signaal), en een kleine rechthoekige pin om de connectie steviger te maken.

Meestal zul je met display-driver de tv-out aan moeten zetten; daarmee is het veelal ook mogelijk om nog een aantal extra zaken te regelen, zoals positie en kleur-installen.

Let er wel op dat de connector ècht een s-video verbinding is: veel laptops hebben ook een aansluiting voor muis en keyboard die er verdacht veel op lijken…

Component video

Voordat digitale videosignalen via DVI en HDMI om de hoek kwamen kijken was component video dè kwaliteits-videoaansluiting – en nog steeds veel gebruikt. HD-resoluties tot 1080i zijn geen probleem voor dit formaat. component-videokaartHelaas zijn er niet heel veel computers die direct component-video aansluitingen hebben. Bepaalde videokaarten van bijvoorbeeld ATI/AMD en Nvidia kunnen via een component-video direct worden aangesloten op een tv (of projector) met component video. component-videokabel-hDeze zijn meestal niet te herkennen aan een rode, blauwe en groene tulp-stekker, maar aan een s-video achtige aansluiting (rond) met 7 pins, waar met een verloopstekker het component-signaal uit gehaald kan worden (zie foto).

HDMI / DVI

hdmi-laptopErik van Polen stelde een vraag over het aansluiten ven een computer met de tv d.m.v. een hdmi kabel. Of beter gezegd: of dit direct zou moeten werken, of dat er nog drivers geinstalleerd zouden moeten worden.

Dit zou direct goed moeten gaan – maar de kans is aanwezig dat je tv niet alle resoluties aan kan waar de computer wel mee overweg kan. Zet de resolutie op je monitor eerst op een resolutie waar je tv zeker bekend mee is – bijvoorbeeld 1280×720, ‘HD Ready’ – en als dat werkt kun je andere resoluties uitproberen.
[showad_468x15]

In het kort

VGA uitgang
Algemeen: direct via VGA-connector, of via adapter uit DVI-I of DisplayPort
Beeldbuis: Alleen via een los apparaatje die VGA omzet naar S-video of Component-video.
LCD/Plasma/projector: kan meestal direct aangesloten worden

S-video
Direct aan te sluiten op tv of projector – eventueel via SCART met een simpele adapter.

Component
Direct aan te sluiten op tv (als deze component ondersteunt) of projector – eventueel via SCART met een simpele adapter

HDMI/DVI/DisplayPort
Analoog: niet mogelijk, maar in de meeste gevallen is VGA ook beschikbaar via deze poort.
LCD tv/Plasma tv /projector: Direct aan te sluiten, maar let op resoluties.

Aanvullingen/opmerkingen

Als het nog steeds onduidelijk is, je zelf nog opmerkingen of vragen hebt, maar zeker ook als je punten mist of een foutieve uitleg ziet: laat het weten – de bedoeling is dat dit een zo duidelijk mogelijk vraagbaak-artikel wordt over de vele problemen van het aansluiten van een pc/laptop op een tv !

Meer informatie over SCART, s-video, VGA staat hier beschreven; alles over HDMI staat in dit artikel.

.

555 Reacties op “Hoe sluit ik mijn laptop of PC aan op mijn tv ?”

 1. Joris reageerde:

  Hallo,

  Fijn dat ik uw site heb gevonden.
  Ik ben een oud dom blondje ( man 61 jaar )
  Ik wil een LCD-TV kopen en mijn notebook erop aan sluiten.

  Ik ben niet zeer technisch, daarom mijn vraag wat ik allemaal moet doen om dit voor elkaar te krijgen.
  Mijn notebook heeft de volgende aansluitingen:
  * TV/Video poort S-video 9 pins
  * Serieel poort 15 pins
  * UBS poort
  * Ext. monitor DVI poort ( deze poort zou ik kunnen gebruiken, maar de LCD-TV die ik wil kopen heeft geen DVI-aansluiting. )
  Welke poort moet ik gebruiken om mijn noteboek aan te sluiten op de LCD-TV en welke kabels moet ik hiervoor aanschaffen en wat de kosten gaan worden?

  Hopelijk dat u mij hierin kan helpen.
  B.V.D voor de genomen moeite
  Groeten Joris

  • Rogresalor reageerde:

   Een oud dom blondje ofwel ‘het’ domme blondje bestaat niet en ik bewonder het dat U als man van respectabele leeftijd hier nog een heel deftige vraag stelt, laten we eerlijk zijn 🙂 Mijn moeder van dezelfde leeftijd weet helemaal niets van computers en de meeste mensen van uw leeftijd proberen al seciorencursussen en dan komt er hier een langs die een vraag stelt die bijna geen senior stelt.
   Respect.

   Je kunt via de TV poort een verloopkabeltje kopen bij een elektronicazaak of bij de Vobis en dan kunt U via de eigenschappen van het beeldschermstuurprogramma ook wel videodriver of VGA driver genoemd de TV selecteren als source out en het signaal dat een normale TV afkan is 800×600 beeldpunten. Een LCD-TV kan nog wel hoger en als U SCART heeft op uw LCD TV dan is dit zo te regelen zonder noemenswaardige extra uitgaven.
   Let daarbij op bij de aankoop van uw LCD TV en geniet ervan 🙂

   • hasan reageerde:

    ken je wat van aansluitingen van tv naar laptop?

    • jan reageerde:

     wie o wie kan mij helpen.
     ik heb echt van alles geprobeerd maar het lukt me niet om mijn laptop met mijn tv te verbinden.
     ik heb een compaq laptop en een philips lcd televisie.
     beiden met een hdmi poort.
     ik heb dan ook een hdmi-kabel gehaald en ze er beiden op aangesloten,maar ik krijg geen beeld en ook geen geluid.
     wat doe ik fout?
     graag een antwoord dat een leek kan verstaan want ik ben echt een n00b als het om pc’s gaat.
     alvast bedankt.

     • Herman reageerde:

      Hallo Jan,
      Volgens mij dien je een apparaat toe tevoegen in je TV dwz de HDMI poort moet geactiveerd worden voor ontvangst van het signaal. open het instellingen scherm middels de knop met het huisje op je afst. bediening.kies ‘Uw apparaten toevoegen’ en druk op start. je kan dan een apparaat kiezen uit een lijst. selecteer ‘computer’ en daarna, in optie 2, de HDMI aansluiting waar de kabel op aangesloten is. Geluid moet via je koptelefoon uitgang van de laptop. dan dien je een kabel te hebben met aan de ene kant een koptelefoon stekker een aan de andere kant 2x tulp 1x rood en 1x wit. de tulpaansluitingen in de TV bij rood/wit aansluiting ‘Audio In’ Deze kabel is makkelijk in de handel verkrijgbaar.
      Moet zo lukken want ik heb ook een Philips TV 22PFL5604 en heb net mijn laptop als proef, via VGA’ aangesloten (gaat op de zelfde wijze) en na VGA activatie: BEELD
      LET OP: je laptop moet WEL de TV ‘zien’ dus via plug and play geinstalleerd worden, anders wordt er geen signaal naar de TV gestuurd.

      succes —-> gaat lukken !!!!

     • jan reageerde:

      Hallo herman,hartelijk dank voor je snelle reactie.
      Ik was optie 2 vergeten in te vullen en daarom deed hij het niet.
      Nu doet hij het wel,mijn dank daarvoor.
      Gr Jan

     • chakina reageerde:

      denk dat je de knop fn en gelijk de f7 toest in moet drukken en bij retour dan weer het zelfde groeten chakina

     • rinus reageerde:

      Die rotzooi moet je demonteren en sescheiden weggooien.

   • hasan reageerde:

    halo
    is er iemand die mij wegwijs kan maken met dit geval?ikheb lcd met hdmi2X SCART EN WILDIT AANSLUITEN OP LAPTOP MET VGA ALLEEN.
    dank u

  • Herman reageerde:

   Hallo Joris,
   Ben een man van 62 en dat zegt verder niks over wel of niet ergens verstand van te hebben. Mij lukt het aardig allemaal.
   De aansluiting die je zoekt voor je (nieuwe) LCD TV kan volledig digitaal. je hebt immers DVI op de laptop en dat is aardig ‘bij de tijd’ DVI en HDMI zijn fetelijk gelijk aan elkaar en zijn onderling uitwisselbaar. Wat nodig is is een LCD met HDMI ingang(en) en als het een nieuwe wordt dan zit dat er gewoon op.
   Koop een kabel met HDMI naar DVI of een standaard HDMI kabel met een losse verloopstekker DVI(mannetje) en HDMI(vrouwtje)aansluitingen.
   DVI in de laptop en HDMI in de TV, waarbij in de TV de HDMI poort geactiveerd moet worden, althans afhankelijk van de TV. Heb zelf een Philips LCD en dan moet de poort geactiveerd worden. zie handleiding TV.
   Geluid gaat via de koptelefoon aansluiting van de laptop met een kabel met koptelefoonaansluitng en rood en witte tulpstekker. tulpstekkers in ‘Audio In’ op de TV.
   TV moet WEL via Plug and Play gevonden worden in de laptop maar met XP, Vista of Windows 7 zal dat wel lukken.
   SCART en ander analoog gedoe is helemaal niet nodig want via DVI grijg je het beste beeld.
   stel de beeld resolutie van de videokaart in de laptop af op de hoogste resolutie welke TV kan verwerken/ondersteund.
   ververs frequentie = 60Hz.

   succes 6

   • Calvin Laarakkers reageerde:

    Beste Herman,

    Ik wou mijn Desktop aansluiten op mijn LED tv. Kan dit met standaard HDMI kabel als ik de ontvangst en instellen etc. goed invul.
    Ben beginner in ICT vak :$..

  • Vital Henkens reageerde:

   Ook ik had ongeveer dezelfde problemen.
   Uiteindelijk heb ik “Xtreamer SideWinder 3” gekocht bij http://www.coolblue.be/zoeken?searchfilter=subsidiaryid%3A3&query=Xtreamer+SideWinder.
   Hij werkt draadloos, kan perefect beeld en geluid afspelen met mijn TV.
   Héél tevreden. Prijs: 135€
   Groetjes, Vital Henkens

 2. Frank reageerde:

  Goedendag,

  Goed blog. Moeilijk om bepaalde dingen te vinden op internet maar dan werkt dit prima.
  Ik heb een oude tv.. gewon een beeldbuis met daarop alleen een scart aansluiting.
  Nu ben ik bij de mediamarkt geweest omdat ik mijn laptop via de vga aan wil sluiten op mijn tv. Nu hebben ze me een kabel verkocht en deze zou altijd moeten werken volgens de verkoper maar kan niks vinden.

  Ik heb de VGA kabel aangesloten en de scart in de tv. Dan zou ik toch via het av kanaal moeten kunnen kijken. Maar niet dus. krijg geen enkel beeld.Doe ik nu iets verkeerd? moet ik hem opzoeken in mijn tv? of werkt deze kabel gewoon niet in tegenstelling tot wat de heren bij de mediamarkt mij vertelde…

  Hoop dat u mij kunt helpen.

  Vriendelijke groeten
  Frank

  • fred reageerde:

   Hoi Frank,

   Om op je tv te kunnen kijken moet je in de eigenschappen van je videokaart je beeld delen met je tv of alleen laten uitzenden op je tv.

   Mvg,
   Fred

   • johan reageerde:

    hoe doe je dat?

    • Steven reageerde:

     Johan,

     Op je laptop moet je “Fn”+ F5 intoetsen, als het goed is kan je door steeds weer FN ingedrukt te houden en op F5 te klikken door een zogenoemde menu gaan. Mogelijk dat je dan wel beeld krijgt op je tv.

     Mvrgr Steven

     • wendy reageerde:

      ik heb inderdaad beeld op mijn tv gekregen door fn en f5 in te drukken. maar hoe krijg je dan weer beeld op je laptop terug?
      heb hem nu opnieuw opgestart maar dat moet waarschijnlijk wel anders kunnen.

      vriendelijke groet wendy

     • Roosje reageerde:

      DANKU DANKU DANKU DANKU DANKU!

      Zocht al bijna een uur naar deze oplossing :);)

   • Igor reageerde:

    Beste mensen,

    Een vraag als het gaat om je laptop via HDMI aan te sluiten op een LCD tv. Via HDMI komt het geluid automatisch mee toch? Ik hoef toch niet apart tulp stekkers voor te kopen nog of wel? Ik meen dat met het HDMI signaal automatisch geluid meekomt. Is dat juist?

    Mvg, Igor

 3. andy vanoppen reageerde:

  hallo ik wil mijn laptop op fullhdtv aansluiten met een hdmi kabel en dat werkt ook maar als is zo klein op de tv nu mijn vraag hoe kan ik dat vergroten en beter leesbaar maken zodien het niet buiten het beeldscherm komt van mijn tv en niet vergroot op mijn laptop als hij niet is aangesloten op de tv
  ik werk met vista ( of gaat het niet wat ik wil )
  vriendelijke groeten en al vast bedankt
  andy

 4. Rogresalor reageerde:

  Geen VGA-SCART want dan moet je de resolutie van je beeldscherm bijstellen op 900×600 of 640×480. Native is TV 576*384.

  S-video uit naar SCART is beter omdat je dan bij de instellingen van je drivers de resolutie apart kan afstellen en je driver kan deze pas instellen zodra hij een TV gevonden heeft.

  De VGA out is zonder geluid en S-video ook, dus een audio jack is nodig.

  Zowel bij het Nvidia controlepaneel als bij de Catalyst Control Center kun je dit haarfijn instellen, raadpleeg anders een forum. Misschien hebben andere mensen op zo’n forum nog meer adviezen voor je.

 5. willem reageerde:

  hallo,ik heb een 7 pins aansluiting op mijn grafische kaart,de nvidia geforce 8600 gts,wat is dit voor een aansluiting?svhs of s-video?op mijn tv zit de4 pins aansluiting[s-video?]ik wil graag films vanaf mijn pc opde tv kijken,mijn vraag is wat voor kabel[s]heb ik nodig voor goed beeld en geluid?
  en wat is nu precies het verschil tussen svhs en s-video?ik ben een leek dus op dit gebied.
  bij voorbaat dank voor een reaktie.
  greetings willem

  • Johan de Groot reageerde:

   Het is geen van beide – het is een aansluiting voor component video. Als het goed is heb je bij je videokaart een een klein verloopkabeltje gekregen zoals staat afgebeeld bij ‘Component Video’ in het artikel – aan de ene kant een kleine, ronde stekker (die lijkt op s-video), aan de andere drie ‘female’ tulp stekkers. Een bijzonder hoge kwaliteit uitgang dus (hdtv tot 1080i), maar je tv moet wel een ‘component video’ aansluiting hebben.

   S-VHS is overigens geen aansluiting; het is het tot voor kort populaire videoformaat voor camcorders (analoog).

   • willem reageerde:

    Hallo johan, bedankt voor je snelle reaktie.ik heb een philips breedbeeld met een ext 1 en2 aansluiting op de ext 1 zit volgens het boekje rgb ingang dmv scart.kun jij mij nu vertellen wat ik precies nodig heb voor de juiste aansluitingen?want component is dus weer niet hetzelfde als rgb?dus moet ik dat omzetten?weet alleen niet hoe?en behoud je dan nog voldoende beeldkwalitiet?greetings willem

   • JanDuine reageerde:

    Kan je me vertellen, wáár ik zo’n kabeltje kan kopen? Kan het nergens vinden.
    Ik heb een NVIDIA Geforce 9500GT kaart met component (?) en 2 DVI aansluitingen (één voor de monitor). Ik moet een afstand van ong. 10 mtr tussen PC en TV overbruggen en heb gelezen dat in dát geval de analoge component verbinding het beste is. Alleen ik kan het kabeltje nérgens vinden…….Dus als je weet waar ik het kan kopen?
    Alvast bedankt voor je reactie!
    Jan

 6. Teun reageerde:

  hallo ik heb nu mijn pc aangesloten op de tv maar hij doet niks
  ik heb de s video in de pc gedaan en scart in de tv maar de tv geeft geen beeld wat moet ik nu doen?

  bij voorbaat dank

 7. Ger.Boomaars reageerde:

  Hallo

  Ik heb een laptop van het merk hp de 6830
  Verder een tv van philips de 5106
  Beiden zijn vol hd echter heb ik op tv wel beeld maar geen geluid.

  Teidens een test of het aan de kabel zou liggen hoorde ik wel geluid
  op tv.

  Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Hoogachtend:
  Ger.Boomaars

 8. Ger.Boomaars reageerde:

  Hallo

  Bij aansluiten pc op tv wel beeld maar geen geluid.
  Wat kan de oorzaak zijn?

  • Johan de Groot reageerde:

   Je moet waarschijnlijk nog een kabeltje ‘trekken’ van de geluidskaart/koptelefoonaansluiting naar ‘audio in’ op de tv.

   • marcel reageerde:

    Ik heb hetzelfde probleem. Laptop aangesloten via HDMI naar LCD tv. Eerder had ik Vista waarin ik wel Beeld en geluid had. Maar nu werk ik met Windows 7 waarin ik alleen beeld heb. Als ik geluid wil hebben moet ik de geluidsinstellingen zodanig wijzigen dat het geluid naar de HDMI uitgang gaat. Als ik daarna weer de laptop heb losgekoppeld moet ik de instellingen weer terugzetten naar de speakers. Mis ik hier nog een instelling?

    Groeten Marcel

    • San reageerde:

     Hallo Marcel,

     Ik heb ook hetzelfde probleem als die van jouw. Als je de oplossing vind, wil me dan ook laten weten aub.

     Alvast bedankt

    • peter reageerde:

     hoe kan je in Win7 de geluidsinstellingen wijzigen zodat het geluid via HDMI gaat?

     Als ik nu mijn laptop verbindt met mijn samsung tv heb ik enkel beeld en geen geluid 🙁

     Thanx

     Peter

     • Nico reageerde:

      @peter

      Door rechtermuisknop op luidspreker in de taakbalk, dan afspeelapparaten. Daar kun je instellen dat hij via hdmi geluid moet doorvoeren

      Overigens krijg ik op mijn nieuwe philips 40pfl8605 het geluid op deze manier ook niet voor mekaar terwijl het met mijn oude tv wel lukte… Heb overigens een HP laptop met win 7

      Ook moest ik bij mijn vorige tv wel steeds mijn geluid van hdmi weer terug zetten op luidsprekers

     • Peter reageerde:

      Thanx voor je berichtje Nico …

      Ik had het ondertussen al geprobeerd … maar HELAAS 🙁
      Dat doet hij dus ook niet!
      Net zoals bij jouw nieuwe TV … ik heb een nieuwe Samsung TV en een nieuwe HAP laptop met win 7

      Het zal dus nog wel een Win7 probleem zijn denk ik … hopelijk komt er snel een patch/upgrade voor!

      Ondertussen heb ik het dan maar opgelost met een audio kabeltje van de PC naar de Ipod mobile dock met speakers.

      Grtz,

      P

     • Nico reageerde:

      Peter,

      Heb het ondertussen voor mekaar gekregen. Heb de laatste versie van mijn realtek high definition audio geupdate via de site van Realtek. Wellicht heeft jou HP ook een realtek geluidskaart.

      Succes

     • Peter reageerde:

      Nico,
      Jouw raad opgevolgd … nieuwe drivers ATI gedownload … EN HET WERKT!!!
      Super bedankt voor het advies!
      Grtz,
      P

    • Hennes reageerde:

     dat heb ik precies hetzelfde , voorheen kon ik mijn lenovo laptopje gewoon via hdmi kabel aansluiten op de tv en zag ik mijn bureaublad op mijn tv …. zomaar uit het niets werkte dat niet meer en ben ik in het NVIDIA config.scherm gaan zoeke n en nu kan ik de laptop via de hdmi kabel aansluiten en verschijnt alleen nog maar mijn bureaublad achtergrond op mijn tv ik moet dan alles vanuit mijn laptop beeld naar mijn tv beeld schuiven ….. best irritant …. ik heb liever gewoon het oude ….. en sinds gister heb ik het probleem met geluid … voorheen kon ik gewoon de hdmi kabel gebruiken om de laptop aan te sluiten op de tv en als ik dan een film afspeelde had ik gewoon meteen geluid via de tv , nu moet ik ook de speakers uitschakelen van de laptop en dan springt die om naar de hdmi instellingen …. allemaal beetje vreemd …. hoe krijg ik het gewoon weer zo dat als ik de hdmi kabel gebruik en de laptop aansluit op de tv dat ik dan gewoon mijn bureaublad zie zoals op de laptop…. ipv schuiven en geluid omzetten en bla bla…..

     iemand????

    • edvbommel reageerde:

     Bij mij was het probleem dat de resolutie op de laptop 1 stapje te hoog was.
     Veranderd en alles OK, Moest eerst ook inderdaad van laptop naar TV verschuiven, succes
     ed

 9. willem reageerde:

  hallo
  johan,ik kreeg vandaag 2 mails van av blog maar daar staat geen antwoord in op mijn laatste vraag? deze mails waren bedoeld voor GER. Boomaars vanaf het begin worden wij denk ik door mekaar gehaald.ik wacht geduldig af,op mijn antwoord.
  greetings willem

 10. Marc Spoor reageerde:

  Kijk eens naar http://www.mvix.nl, dat zijn kastjes speciaal gemaakt om alles wat op je PC staat op de TV te bekijken.

  • willem reageerde:

   hey marc,ik heb gekeken op die site,maar wil toch liever antwoord op mijn eerdere vraag van 4 december lijkt mij iets goedkoper? toch bedankt voor die link was zeker intressant.
   greetings willem.

 11. Marc Spoor reageerde:

  Dag Willem. Er is eerder gezegd dat dit een Component aansluiting is op je videokaart maa ik moet zeggen dat ik daaraan twijfel, Heb net wat foto’s bekeken. Lijkt mij meer op S-Video. als het Component is heb je idd een verloopkabel nodig maar dan moet je TV wel een Component aansluiting hebben. Rood groen en blauwe tulp stekkers. Een S-Video kabel kun je eenvoudig op een verloopstekker naar SCART pluggen. Op zon verloopstekker zitten tevens een rode en witte plug voor het geluid. Die moet je uit je geluidskaart vandaan halen. Het kan zijn dat het beeld zwart/wit of grijswaarden aangeeft. als dat het geval is moet je weer een verloopplug kopen van de S-Video aansluiting naar een gele tulpstekker…. Volg je het nog. Succes!

 12. Johan de Groot reageerde:

  @Marc & Willem
  Het klopt dat deze bijzonder veel lijkt op s-video, maar in mijn pc zit dezelfde kaart (een Asus variant), en dat is echt een component-aansluiting (door Nvidia ook wel ‘hdtv’ genoemd).
  Maar het lijkt erop – ik heb het niet getest – dat je ook met een “gewone” s-video kabel van pc naar tv kunt gaan. Waarschijnlijk heb je daarvoor – net als Willem zegt – een s-video naar scart converter nodig.

 13. willem reageerde:

  hey johan
  wat mij nog niet duidelijk is ,is dat ik een 7 pins component op mijn pc heb, en op mijn tv dus niet,wel heb ik dus svhs en rgb doormiddel van een scart aan sluiting op de tv,maar als ik het allemaal goed begrijp matchen die niet met elkaar,want een s-video kabel bestaat niet in 7 pins uitvoering?zijn daar nu oplossingen voor doormiddel van verloopstekkers?of is het beter om een tuner kaart bij te kopen met de juiste aansluitingen?sorry voor al die vragen maar voor mij is dit alles nogal nieuw.wat ik zoek is een goede maar goedkope oplossing,ik hoop dat een van jullie mij verder kan helpen?
  greetings willem. ps ik wil wel goede kwaliteit behouden.

  • Johan de Groot reageerde:

   Sorry, ik ben niet bepaald duidelijk geweest. Hoewel ik het niet getest heb, kun je waarschijnlijk een s-video kabel (met 4 pinnetjes) in de 7-pins connector van je videokaart stoppen. Kwalitatief is dit signaal wel in orde.

 14. willem reageerde:

  ok thxxx,voor al je hulp ik ga wel even proberen.

 15. Ger.Boomaars reageerde:

  Hallo

  Wat moet ik bij mijn laptop hp6830
  veranderen om geluid te krijgen via een hdmi kabel.
  op tv

 16. Johan de Groot reageerde:

  @ Ger:
  Goede vraag, met helaas een negatief antwoord: dit is niet mogelijk.
  Er zijn nog maar heel weinig videokaarten die zowel audio als video over hdmi ondersteunen (zoals de Asus Xonar), en voor zover ik weet is er nog geen enkele laptop die dat ondersteund.

 17. Marc Spoor reageerde:

  wat een gedoe he, een laptop op tv aansluiten 😉

 18. heijnen reageerde:

  heb laptop aangesloten op TV via VGA kabel – dat werkt wat betreft beeld.
  geluid zou moeten via koptelefoon uitgang laptop en 2 tulpstekker ( geel en rood)bij TV ( eigenlijk bedoeld voor camera aansluiting), maar dat werkt niet. dus geen geluid.
  wat te doen?

  • Jan reageerde:

   Hoi, hoe heb je dit gedaan want ik heb het al zo vaak geprobeerd en ik kreeg geen beeld en geen geluid. Moet je iets instellen voor je beeld? grtn Jan

 19. Joris reageerde:

  Nee, Marc….helemaal geen gedoe om een laptop op te TV aan te sluiten.
  Ik oud dom blondje “61 jaar jaar“ kan het. Zelf of een oude TV. Alleen beeld is dan niet zo goed.

 20. Carola reageerde:

  Hier nog een ‘n00b’
  Ik heb net m’n laptop aangesloten op de tv (s-video 7-pin)
  maar er gebeurt helemaal niets, niets op de laptop, niets op de tv.
  Heb verschillende kanalen geprobeerd..
  Ook detecteerd de laptop m’n tv niet..

  Kan iemand me helpen?

 21. Carola reageerde:

  Ben nu zover dat ik wel beeld heb.. maar geen geluid..

 22. goedhart reageerde:

  geen vraag, maar gewoon hoe ik het gedaan heb
  ik heb mijn laptop 7 pins s-video uitgang aangesloten op de 4 pins S-video ingang CRT- TV (beeldbuis dus) dit is geen probleem. Via een goedkope adapter op de scart-aansluiting (input) werkt dit ook perfect..

  het geluid moet je met apparte kabels aansluiten via koptelefoon- aansluiting op de laptop.
  In het begin kreeg ik geen geluid. Het probleem bleek de instelling voor geluid op de laptop (ook HP) te zijn. Deze stond standaard op digital audio. Omdat de TV analoog is werkt dat dus niet. Na de instelling op luidsprekers gezet te hebben, werkte alles zoals het moet (op luidsprekericoontje rechts onder van monitor klikken).

 23. Rob Jacobs reageerde:

  Aanschaf Pioneer Plasma TV

  Ik wil graag een Plasma TV gaan aanschaffen, voorkeur 117 cm (46inch) van Pioneer. Welk model kan ik het beste kopen en hoe weet ik dat dit dan geen 2007 otwerp of techniek model is.

  Wie heeft een goed advies hiervoor.

  Rob

 24. Marc Spoor reageerde:

  je wilt er een pc op aansluiten?

  verder zou ik geen plasma doen maar lcd, als je uberhaupt nog plasma kan krijgen!

 25. Christophe reageerde:

  Beste,

  Ik beschik over een laptop waar ik volgende uitgangen heb : HDMI en DVI

  Mijn oudste TV-toestel heeft enkel een SCART aansluiting.
  Het recentste TV-toestel heeft naast SCART ook een Component aansluiting.

  Hoe kan ik best te werk gaan om filmpjes vanop mijn pc te laten afspelen op mijn TV?

  PS: Ik beschik ook over een versterker Pioneer VSX-516 (hier de link voor meer info : http://www.pioneer.eu/nl/products/VSX-516-S/print.html).
  Daar zit ook een component in- en uitgang voor video op. Een optie om via de versterker te werken of toch niet?

  • Johan de Groot reageerde:

   @Christophe:
   Ik ben bang dat het niet gaat lukken zonder omzetters. In jouw DVI aansluiting zit ook een analoog VGA signaal (zie ook dit artikel, maar zonder redelijk dure vga -> component converter zul je het beeld van je laptop niet via scart of component op je tv kunnen krijgen.

 26. Rogresalor reageerde:

  Als je er echt niet kan uitkomen heb ik wel een idee:

  Maak nog een account aan of log in als admin en stel de hoofdresolutie vast op 640*480 of 800*500 (breedbeeld).

  Haal hier de driver vandaan:
  http://www.laptopvideo2go.com/drivers
  En voor de ATi variant moet je hier wezen:
  http://ati.amd.com/support/driver.html
  en deze:
  http://downloads.guru3d.com/download.php?det=733

  Even naar beneden halen en installeren en vooral heel aandachtig kijken en lezen want met ATT zijn er al snel fouten gemaakt.
  Om dat te voorkomen kunnen we ook hier even kijken:
  http://www.tweakguides.com/ATICAT_1.html (langzame site)

  Als het dan nog niet lukt moet er iets niet in orde zijn. Die plug zit er niet voor de sier 😉

 27. Alex reageerde:

  Hallo,

  Ik heb een laptop met een 7pins uitgang en een samsung tv met een 4pins uitgang,

  wat voor kabel heb ik dan nodig om een film op mijn tv scherm te kijken?

  Ik heb een kabel met aan beide uiteinden 4 pins, maar wanneer ik deze aansluit op mijn laptop en tv, krijg ik wel beeld alleen geen geluid vanuit de tv alleen vanuit mijn laptop.

  Doe ik iets verkeerd? of heb ik het verkeerde kabeltje? zo ja, weet iemand welk kabeltje ik dan nodig heb?

  Bij voorbaat dank.

  • Johan de Groot reageerde:

   @Alex:
   Je doet het perfect – op die manier heb je een s-video verbinding die zorgt voor een keurige video-verbinding.
   Het geluid staat hier helemaal los van: hiervoor moet je een verloopkabeltje kopen met aan de ene zijde jack (3,5mm) die in de hoofdtelefoonaansluiting van je laptop gaat, en aan de andere kant twee tulp-stekkers (waarschijnlijk een witte en een rode) die je op je tv aan kunt sluiten. Vergeet niet om het volume van je laptop omhoog te zetten, anders ben je lang bezig om te achterhalen waarom ‘het niet werkt’, terwijl het geluid op je laptop gewoon uitstaat.
   Ja, ik spreek uit ervaring…

 28. Christophe reageerde:

  @ Johan de Groot :
  Bedankt alvast voor je reactie. Ik was hier al bang voor.
  Gezien het feit dat mijn TV toch al een oud beestje is en eigenlijk wel mag vervangen worden is hierbij de knoop doorgehakt.
  Ik ga geen euros spenderen aan een converter. De euros die ik daar aan kwijt ben, kan ik beter houden voor de aanschaf van een nieuwe tv, met HDMI of DVI aansluiting, want laptop heeft beide.

 29. wim reageerde:

  wie kan mij helpen ik wil pc via lcdtv kijken ik heb dvi /hdmi kabel aangesloten maar ik krijg alleen de achtergrond van mijn bureaublad en niet de snelkoppelingen verder gebeurt er niets ik heb het met een kabel van 1 meter geprobeerd maar ook dat gaf het zelfde beeld

  • Johan de Groot reageerde:

   In plaats van dat je beeld ‘gekloond’ werd (op pc-scherm zelfde beeld als op tv) kreeg je een ‘extended desktop’ – waarbij de twee schermen als één groot bureaublad wordt gezien. Beweeg eens met je muis helemaal naar rechts (of misschien links) – dan zie je dat het gewoon doorloopt.
   Als je een videospeler (Windows Media Player, VLC, PowerDVD, etc) gebruikt dan kun je die naar het andere scherm ‘slepen’. Maak gebruik van de full-screen optie van de speler: voila.

   Laat me even weten of het gelukt is ?

 30. mario reageerde:

  Waarom krijg ik op mijn Sony tv wel geluid via hdmi uitgang van mijn laptop,
  en waarom op mijn Philips tv niet?

  Echt nog een onderontwikkelde wereld de pc icm tv.

 31. aukje reageerde:

  Ingewikkeld maar ik heb de vga-aansluiting van mijn grafische kaart opgeblazen, dvi doet het prima, dus nu component kabel aangeschafter zit een aanlsuiting op mijn pc en zo naar de tv. helaas ziet mijn pc wel de tv maar mijn tv geeft geen beeld.
  heeft iemand een idee wat ik fout doe?
  alvast bedankt
  aukje

  • Johan de Groot reageerde:

   Weet je wat voor videokaart je hebt ? Misschien is het één of andere instelling van videokaart – of tv.

   • dave reageerde:

    Hallo johan,
    Bedankt voor je reactie,het is al gelukt ik heb de monitoren gekloond bij de instellingen van mijn viedeo kaart en nu is het oke !!
    Bedankt met vriendelijke groet,
    Dave

 32. Aziz reageerde:

  Hallo, ik had een vraag.

  Kunt u mij vertellen hoe ik mijn laptop (HP 6730s) kan aansluiten op mijn plasma tv (Samsung PS-42C91).

  Bij voorbaat dank.

 33. Els reageerde:

  Ook ik zit met hetzelfde probleem. Kan laptop aan tv koppelen maar geen geluid. Ik heb 1 scart, 4Cinch en 2 * S-video.

  Nu heb ik scart vanachter in tv gestoken. 1 S-video in in de laptop
  Maar geen geluid. Weet ook niet goed wat ik met de andere kabels aanmoet?
  Iemand die me kan helpen?

  • Johan de Groot reageerde:

   Hoewel elke situatie anders is, zou ik dit eens proberen:

   * s-video< -->s-video van laptop naar tv voor de video
   * jack (‘walkman plug’) van koptelefoon-aansluiting op laptop naar cinch (‘tulp’, rode en witte stekker) naar televisie, waarschijnlijk ziten er bij de s-video aansluiting op de tv hier aansluitingen voor.

   Ik zal binnenkort eens een overzicht maken van alle AV-kabels die er allemaal op de markt zijn…

 34. Joris reageerde:

  Voor AV-Blog.
  Een goed 2009 voor AV-Blog.
  Ik hoop dat jullie in 2009 ook kosteloos advies kunnen geven.
  En dat er veel tevreden mensen bij jullie aankloppen.
  Jullie zijn de beste site die ik tegen ben gekomen in 2008.

  Veel succes.
  Joris.

 35. Dave reageerde:

  Hallo,ik heb hetzelfde als Wim,ik heb mijn pc aangesloten via dvi naar hdmi en ik krijg alleen mijn achtergrond van mijn bureaublad te zien en verder gebeurt er niets,weet iemand mischien hoe dat kan ??

 36. Melissa reageerde:

  Hallo Johan!

  Ik heb zojuist de VGA kabel aangesloten. Maar er komt geen scherm op de televisie.
  Op Tv staat ” Geen signaal via PC ” ?

  Grtjs!

 37. rowan reageerde:

  Ik had een vraag aan wie dan ook.Ik heb mijn laptop(acer9410z aangesloten op pioneerplasma 427xa nu 2 jr oud.
  Met vga kabel(video)en jack/tulp(audio).Alles werkt prima,maar als ik de vga kabel erin doe word het beeld van de laptop een stuk kleiner.Maakt denk ik niet zo veel uit,maar bij het kijken van een film op mijn plasma tv krijg ik boven en beneden brede balken beeld is ook inelkaar gedrukt.Is wel live streaming via divx player.Wie kan mij een oplossing geven?

 38. ayoub reageerde:

  halo,
  ik heb een probleem! Ik heb pas een kabel bij media markt gehaald van een vga NAAR scart. Ik heb een philist tv maar weet niet of het een plasma of lcd ik weet alleen dat ie 4 maanden oud is. Mijn laptop zegt dat ik singaal heb met de televitie maar ik zie geen beeld. Ik heb hem aangesloten om AV 1 maar ik zie geen beeld Weet niet waarom maar ik ben de grootste noob even

 39. Marc Spoor reageerde:

  Van VGA naar SCART? Volgens mij kan dat helemaal niet tenzij er een actieve converter tussen zit… een soort van omvormer die het digitale signaal omzet naar een analoog signaal. Kijk anders op http://925.nl/archief/2009/01/01/hoe-download-ik-hd-films-en-kijk-ze-op-tv staat een leuk artikel over hoe eea aan te sluiten…

 40. rowan reageerde:

  Hoi allemaal,
  Heb mijn laptop aangesloten op pioneerplasma,maar heb nu bij het film kijken boven en onder brede balken en het beeld lijkt iets inelkaar gedrukt.Wat kan ik hier aan doen?

  • Johan de Groot reageerde:

   Waarschijnlijk staat de resolutie niet helemaal goed. Breedbeeld-tv’s hebben een verhouding van 16:9, maar bij laptops is die verhouding vaak 16:10.
   Probeer in de monitor-instelling van de laptop de resolutie van de tv in te stellen (1920×1080 voor Full HD, of 1280×720 voor HDReady).

 41. Frank reageerde:

  Hoi allemaal,

  momenteel sluit ik mijn PC met een VGA kabel aan op mijn Full HD samsung TV. Ik kan de resolutie van de videokaart aanpassen tot max 1920*1080. Is dit de beste kwaliteit beeld of kan het met HDMI nog beter?

  Daarnaast vroeg ik me af als je een DVD speler met HDMI met upscaling aansluit op een full-HD tv: kan ik deze beeld kwaliteit vergelijken met Full HD?

  Bedankt voor de info!
  mvg,
  Frank

  • Marc Spoor reageerde:

   volgens mij gaat vga niet verder dan 480 beeldlijnen horizontaal. hdmi kan 1080 aan.

   een dvd speler zal niet meer doen dan pal resolutie, 576 beeldlijnen, en die op een full hf tv aansluiten levert weinig op, moet je echt met een blu ray speler gaan werken of met mediastreamers cq multimedia harddisks die hdmi uitgangen ondersteunen maar ook een echte output hebben van 1080. het feit dat iets een hdmi uitgang heeft wil nog net zeggen dat full hd dan wordt ondersteund. ik heb zelf een mvxi speler, de mx780 die bijvoorbeeld en hdmi heeft en full hd ondersteunt… http://www.mvix.nl

   • Johan de Groot reageerde:

    VGA kan wel meer dan 480 beeldlijnen aan: het is tenslotte de computer-standaard die ook wordt gebruikt voor hoge resolutie-schermen – tot 1080 is mogelijk, maar bij grotere lengtes moet je wel goede kabels hebben.

  • Johan de Groot reageerde:

   DVD met upscaling ziet er goed uit, met name bij kwalitatief goede dvd’s. Maar als je eenmaal blu-ray/echt Full HD hebt gezien, dan zul je merken dat dat er toch een stuk beter uitziet.
   Een dvd kan er beter uitzien dan een hd-film; het hangt er onder andere van af hoe er met het bron-materiaal is omgegaan. Wat je op internet nogal eens tegenkomt zijn ‘HD’ films met een 1920×1080 resolutie, die door zware compressie niet veel ruimte in beslag nemen, maar er wel veel slechter uit zien dan de 720×576 resolutie van een dvd.

 42. joris reageerde:

  hallo,

  na veel gelezen te hebben op deze website ben ik er eigenijk nog steeds niet achter wat ik nou het beste kan doen. Ik heb een sony vaio laptop en ik wil zo als iedereen mijn laptop koppelen aan mijn tv. Mijn tv een is Sharp met alleen een scartaansluiting. mijn sony vaio laptop heeft een S video out en vga aansluiting. mijn vraag is tot slot kan er punt gewijs beantwoord worden hoe ik te werk moet gaan om dit voor elkaar te krijgen.

  alvast hartsikke bedankt!
  mvg
  Joris

  • Johan de Groot reageerde:

   Ik doe mijn best voor je :
   * zorg voor een scart-adapter met s-video en stereo voor je tv
   * verbind de laptop met een s-video kabel
   * Voor geluid gebruik je een jack-cinch kabel, met de jack op de koptelefoonaansluiting van de laptop, en de cinch (rood/wit) op de scart
   * tv op ‘aux’ of iets dergelijks
   * monitor-instelling op laptop mogelijk nog even aanpassen
   … en dan zou het kunnen werken 🙂

   Laat me weten of het gelukt is !?
   (ik zoek nog naar goede foto’s bij de kabeltjes)

   • joris reageerde:

    hee Johan,

    eerst bedankt voor de uitleg. ik heb precies gedaan wat jij mij verteld heb. nu is het resultaat er nog niet dat is wel jammer. ik zie alleen maar zwaart beelt en op me laptop word niks aangegeven ofzo.

    wat kan er fout zijn ?

    groetjes

 43. Andre reageerde:

  hallo,

  ik heb ook een probleem, met mijn laptop verbinding met de tv. Dit heb ik gerealiseerd door de VGA kabel.

  Eerst kwam er telkens beeld, nu ineens krijg ik geen beeld meer op mijn lcd tv. Het beeld is verder niet kapot aangezien ik wel tv etc kan kijken. Heeft iemand hier ook wellus last van ?

  mvg,

  andre

 44. Ron Meester reageerde:

  Hallo allemaal,
  Wij hebben een nieuwe sony bravia, mooi ding… nu wil ik mijn laptop aansluiten, ik heb een vga kabel gekocht, en met opstarten zie je op de tv dat windows aan het laden is. Echter daarna word het beeld zwart en zegt hij, Signaal word niet ondersteund, nu zie ik dus alleen bij me laptop beeld. Ik heb al vanalles geprobeerd, met resoluties, splitsen of alleen op tv. 60hz staat me laptop, en dat moet ook volgens het boekje van sony. Weet iemand wat ik verkeerd doe, of heeft iemand nog een tip ??
  alvast bedankt
  gr ron meester

 45. Marc Spoor reageerde:

  Waarom sluit je je laptop aan via een VGA kabel? Zit er geen HDMI uitgang op je laptop?

 46. Joep Slijpen reageerde:

  Ik heb zojuist mij laptop op mijn plasma aangesloten via een VGA kabel. Het probleem is alleen dat ik het geluid (wat ik dmv een 3.5 mm jack en een rood/witte tulp heb aangesloten op mijn plasma) niet kan horen als ik op mijn LG plasma naar de RGB uitgang ga. Ik zie dan wel het (haarscherpe) beeld, maar hoor niks. Als ik dan naar de component (5 stuks: Y, Pb,Pr en audio L+R)uitgang ga hoor ik het geluid wel.

  Hoop dat iemand mij kan vertellen waar het fout gaat!

  Met vriendelijke groeten,

  Joep

  • Marc Spoor reageerde:

   zitten er verschillende audio ingangen op je tv? tis wel zaak als je naar de vga modus schakelt vwb video het geluid vanaf de juiste ingang wordt gepikt. dus waarschijnlijk je rca kabels voor audio in de verkeerde audio ingangen in de tv zitten?

 47. Joep Slijpen reageerde:

  Hallo Marc,

  heb er nog even goed naar gekeken en volgens mij zit er idd een RGB audio ingang. het lijkt erop dat ik een kabel nodig heb met aan beide zijden een 3.5 mm jack. Klinkt dit enigszins logisch?

 48. Joep Slijpen reageerde:

  Hallo!

  Heb mijn plasma toch weer ingeruild voor een LCD scherm en wel een Sony Bravia 40L4000. Nu lukt het mij niet echt om de films op een volledig scherm te krijgen. heb al verschillende resoluties voor scherm 2 (mijn tv) geprobeerd maar nog steeds zonder succes. Het beeld wordt nu maar voor 2/3 gevuld terwijl ik weet dat het mogelijk moet zijn om het op een volledig scherm te kijken. (lukte op mijn plasma wel). heb laptop aangesloten met VGA kabel.
  Heeft iemand suggesties!

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Joep Slijpen

 49. Marc Spoor reageerde:

  VGA heeft resolutie van 640×480

  Als je Full HD TV hebt is die 1920×1080

  HDMI kan resoluitie wel aan, anders kan een mediaspeler een oplossing bieden op vanaf de pc spullen op tv te laten zien…

  • Johan de Groot reageerde:

   Hi Marc,
   Het klopt dat VGA een resolutie heeft 640×480 pixels, maar een ‘vga-aansluiting’ kan toch vrijwel alle resoluties aan.
   Een computermonitor is vaak ook met vga verbonden aan een pc, en kan hierbij ook hoge resoluties aan, zoals 1920×1280.
   Ik weet welke mediaspeler jij in gedachte hebt 🙂

 50. Arnold Landwaard reageerde:

  Kijk als een “broekje” van 60 geprezen wordt voor zijn computeren, wat moet je dan aan met een man van 76 die al jaren computert en voor wie S-VHS gesneden koek is en daar DVD’s van bakt??!! Maar nu heeft hij zijn Waterloo gevonden. Recentelijk ben ik begonnen om afscheid te nemen van mijn S-VHS camera en de 5 VHS recorders om in de HD vaart der volkeren opgenomen te worden. Aangeschaft een Sony HD camera met harde schijf van 80 GB en een HDMI kabel voor de HD televisie. Geen probleem! Maar nu wil ik natuurlijk ook weer films bakken op mijn computer. De camera heeft een HDMI en een USB uitgang, de USB maakt vlg mij geen HDMI mogelijk om op DVD te bakken. De computer heeft geen HDMI aansluiting op de grafische kaart. Zo’n HDMI ingang op de kaart kaart moet er dus wel komen volgens mij om HD DVD’s te bakken. Maar hier valt deze schrijver stil en ook een aantal leveranciers met mij. Vraag: Is het al mogelijk om HD DVD’s te bakken of zit dit nog in de wieg? Kan ik dus alleen maar met USB een DVD maken? Maar dit is toch geen HD? Alvast hartelijk dank voor een antwoord. Nog een advies voor de jongeren: Blijf computeren tot je 100 bent, het houdt de grijze massa fit!!


Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker