3D is hot – maar zoals zo vaak rondom nieuwe technieken is er nog veel onduidelijk – en zijn er veel misvattingen.
Met behulp van diverse bronnen hebben we een lijst samengesteld met 8 mythen rondom 3D tv:
1. De 3D films uit de jaren vijftig werden bekeken met anaglyph (rood/blauw of rood/groen) brillen
De eerste 3D films kwamen uit in de jaren vijftig – maar er waren maar heel weinig films waarbij de bekende rood/blauwe (of rood/groene) brilletjes opgezet hoefde te worden. Verreweg de meeste 3D films in die tijd werden vertoond met gepolariseerd licht en gepolariseerde glazen, net zoals nu ook nog veel wordt toegepast in bioscopen.
Waarschijnlijk is de indruk ontstaan dat ‘vroeger’ alle 3D films met de kleurenbrilletjes werden bekeken omdat in diezelfde tijd ook 3D stripboeken uitkwamen – waarbij deze brillen wèl gebruikt werden.
2. In 2010 komen de eerste 3D televisies
Mitsubishi bracht al in 2007 de eerste “3D ready” DLP televisie uit. Deze is niet direct compatible met de nieuwste HDMI 1.4 en Blu-ray 3D specificaties, maar met behulp van een adapter werken deze binnenkort toch samen. Samsung heeft in 2008 ook al dergelijke “3D ready” schermen uitgebracht.
Mitsubishi brengt dit jaar al weer de vierde generatie 3D tv’s uit.
3. Een 3D films moet ook apart in 2D worden opgenomen
Het 3D effect wordt gecreëerd door twee 2D beelden die iets van elkaar af staan, om de afstand tussen het linker en het rechteroog te simuleren.
Het is genoeg om één van de twee (links of rechts) beelden te gebruiken voor de ‘gewone’ 2D film.
4. Een 3D film is Full HD
De laatste jaren zijn we ‘gewend’ geraakt aan Full HD, maar in veel gevallen is 3D een stap terug. Veel 3D technieken stoppen de benodigde linker- en rechterbeelden naast of door elkaar in één frame, waardoor de resolutie eigenlijk gehalveerd wordt. Met name bij tv-uitzendingen wordt dit toegepast, omdat anders de dubbele bandbreedte nodig is. Blu-ray 3D biedt – in combinatie met de juiste 3D tv – wel 3D in Full HD.
5. 3D LCDs en plasma tv’s zijn veel duurder
Het klopt zeker dat een 3D televisie op dit moment duur is, maar dat komt niet omdat de technologie zo kostbaar is om te ontwikkelen. De grote fabrikanten brengen eerst de top-modellen uit in 3D, later komen de overige aan de beurt. Zo is de huidige 50 inch 3D tv van Panasonic voor ongeveer €2200 een paar honderd euro duurder dan het vergelijkbare 2D model, en Panasonic levert twee brillen (ongeveer €100 per stuk) er bij.
6. 3D brillen zorgen voor hoofdpijn en zere ogen
Een 3D bril doet niet meer dan lichtfilter. Een passieve bril filtert gepolariseerd licht, een anaglyph filtert kleuren, en active-shutter brillen laat licht wel of niet door (aan/uit). De brilletjes zorgen dus niet voor vermoeide ogen en/of hoofdpijn, maar waar sommige mensen wel last van hebben is het 3D effect zelf, en hoe de hersenen hier meer omgaan, beïnvloed met de verminderde helderheid van de brillen.
De brillen zelf zijn dus niet de oorzaak.
7. Als je een 3D tv koopt moet je altijd een 3D bril op
3Op een 3D tv kun je gewoon een 2D film kijken zonder 3D bril op te hebben. Als je een 3D blu-ray 3D aanzet, wordt daarom ook gevraagd of je deze in 3D (bril op) of in 2D (zonder bril) wilt kijken.
8. De verschillende 3D brillen zijn uitwisselbaar
Hoewel de hele 3D revolutie opvallend rustig verloopt met brede standaarden zoals voor blu-ray en HDMI, is er één gebied waar ieder merk zijn eigen gang gaat: de 3D brillen. Er is geen reden waarom deze niet uitwisselbaar gemaakt zouden kunnen worden, maar helaas.
De meeste 3D tv’s werken met een infrarood zender die de active shutter brillen synchroniseren met het beeld, maar er is geen standaard die beschrijft. Ook voor de andere technieken – bluetooth en RF – hebben de tv fabrikanten nog niet de neiging gehad om één uniforme standaard vast te stellen.
dorgelo says
Er zitten veel taalfouten in de stukjes tekst, kijkt er wel iemand naar?