Een tijdje geleden werd ik via een email geattendeerd op een paar USB-luidsprekers. Nu is dit type luidsprekers meestal bedoeld om een laptop snel van muziek te voorzien, en zeker niet om muziek op een hoger kwaliteitsniveau te brengen.
Maar al snel begreep ik dat het niet ging om zomaar computerluidsprekers, maar om een doordacht kwaliteits-concept. Solide actieve luidsprekers met een digitale ingang, van een merk dat meer mooie luidsprekers op de markt heeft gezet – mijn interesse was gewekt. En Arend van Rossum van Audiotec was zo bijzonder aardig om er een paar uit te lenen. Mijn eerste echte recensie is een feit, met veel foto’s ter illustratie.
USB luidsprekers, of Actieve Luidsprekers met digitale ingang ?
Het fenomeen “usb luidsprekers” is eigenlijk niet meer dan luidsprekers met een ingebouwde geluidskaart en versterker. Omdat Windows, Linux en Apple allemaal usb-geluidskaarten ondersteunen, is dit plug-and-play en ben je niet meer afhankelijk van de meestal slechte kwaliteit van de laptop-geluidskaart. Een ‘gemaks-product’ dus.
Maar in het geval van de AVM-ADM9 kun je er ook anders naar kijken. Het zijn actieve luidsprekers – met aparte versterkers voor hoog en laag – met een voorversterker om het volume te regelen, en zowel een analoge lijn ingang als een geïntegreerde geluidskaart. Zò bekeken is het een bijzonder kwaliteits-concept, waarbij je veel krijgt: luidsprekers, eindversterker, voorversterker en usb-digitaal/analoog converter, allemaal op elkaar afgestemd.
Het Uiterlijk
De AVI ADM9 is verkrijgbaar in een aantal kleuren: pianolak zwart, wit, kersen, walnoot. Ik heb een paar witte luidsprekers gekregen. Deze zullen niet iedereen aanspreken, maar in ons moderne interieur pasten deze uitstekend.
Het is een bijzonder solide luidspreker. Het gewicht is niet alleen toe te schrijven aan de ingebouwde versterker; de behuizing zelf is ook stevig. De achterzijde is van metaal en dient direct als koelplaat voor de versterker, de overige zijden zijn van hout.
Als je het frontje er op laat, zijn de luidsprekers redelijk onopvallend, zeker met het lichtgrijze doek op witte luidsprekers die ik had.
Haal je het frontje weg, dan ziet de ADM9 er meteen een stuk ’technischer’ uit. Een woofer van ruim 15 cm doorsnede, de hoge tonen komen uit een 2,5 cm tweeter. De basreflex poort zit ook aan de voorzijde.
Op de linker-speaker zit bovendien het infrarood-oog voor de afstandsbediening. Hoewel deze redelijk groot is, valt deze toch niet erg op.
De techniek aan de binnenkant: versterkers, scheidingsfilter
Zowel een linker- als rechter ADM9 heeft twee discrete, ‘bi-polaire lineaire’ versterkers met een eigen voeding. Voor het laag is dat een 250W versterker, het hoog een 100W. In totaal dus 350W in een actieve opstelling; dat is niet niks voor een relatief kleine luidspreker.
Eén van de voordelen van actieve luidsprekers is het elektronische scheidingsfilter. In plaats van op luidsprekerniveau (na de versterker) wordt het signaal op lijn-niveau opgedeeld in laag- en hoog. Hierdoor hoeven de versterkers alleen te versterken wat daadwerkelijk naar de luidsprekers gaat, en gaat er zo veel minder energie verloren. Simpel gezegd: deze 350 Watt versterker speelt luider en nauwkeuriger dan een passieve equivalent.
Over de digitale omzetting (usb -> analoog) is weinig te zeggen, behalve dat dit gewoon erg goed gebeurt. AVI heeft niet zomaar een geluidskaartje in de kast gemonteerd, maar iets van echte kwaliteit gebruikt. Wat ik niet getest heb, maar wel mogelijk is: je kunt een analoge bron op de luidspreker aansluiten, en op de computer opnemen – dankzij de tweeweg-geluidskaart.
Het meest onopvallende is de voorversterker. Naast de volumeregeling van de luidspreker gebruik je waarschijnlijk de PC om het volume te regelen. Nu is het wel zo, dat deze volumeregeling één van de vier is waar je mee te maken hebt: muziekspeler, wave en master-volume op de pc beinvloeden allemaal het uiteindelijke volume.
Deze actieve luidspreker heeft twee ingangen: één USB, maar ook een analoge lijningang. De analoge ingang kun je voor diverse doeleinden gebruiken: natuurlijk je mp3-speler (iPod, Airport Express, …), maar het is ook heerlijk om je televisie op te waarderen met een goed en stevig geluid. Naast deze ingangen – die met de afstandsbediening om te schakelen zijn – zijn er ook twee subwoofer-uitgangen. Je kunt hier je eigen subwoofer op aansluiten, maar binnenkort komt AVI ook uit met eigen aanvullende subwoofers.
Wat wel lastig is, is het feit dat je geen idee hebt welke ingang je gekozen hebt, omdat daar geen visuele feedback van krijgt. Hierdoor weet je soms niet, of het volume op ‘mute’ staat, of je de verkeerde ingang hebt gekozen. Sowieso kun je de afstandsbediening òf eenmaal gebruiken om de luidsprekers op een flink volume te zetten (en daarna de pc het volume te bepalen), òf om op zoek te gaan naar een andere universele afstandsbediening (rond 10 euro), aangezien de meegeleverde niet echt prettig werkt.
Aan de andere kant is de volumeregeling bijzonder prettig: ieder stapje harder (of zachter) is lekker klein, waardoor het volume heel nauwkeurig ingesteld kan worden.
De Installatie
Het installeren is behoorlijk eenvoudig. Netsnoeren in de luidsprekers, de 5 meter (kwaliteits-)kabel aansluiten tussen de twee luidsprekers, USB kabel tussen linker luidspreker en computer: klaar.
Iedere Windows XP/Vista, redelijke recente Linux of Apple computer heeft standaard al de drivers voor USB-geluidskaarten, zodat er al heel snel muziek uit de luidsprekers komt.
Jammer is het wel dat de afstandsbediening nog geprogrammeerd moet worden. Niet dat het echt veel voorsteld, maar toch. Het kost meer tijd dan alle kabels aansluiten bijelkaar…
Binnenkort komt er een nieuwe standaard voor USB: Wireless USB. Zou het hiermee mogelijk zijn om draadloos vanaf je pc naar deze luidspreker te streamen ? Draadloze USB Actieve Luidsprekers !
The Proof of the Pudding: het luisteren
Na de eenvoudige installatie komt het luisteren.
Al snel na het aansluiten merk je, dat deze usb luidsprekers meer zijn dan een dure hifi-gadget. De luidsprekers geven een bijzonder nauwkeurig, neutraal en breed geluidsbeeld. Heel veel detail, waarbij je met bepaalde muziek dingen hoort die je eerst niet hoorde. Bovendien is het opvallend hoe goed het systeem omgaat met verschillende muziek genre: klassiek, dance, jazz of pop klinken allemaal erg goed.
Op jacht naar goede ‘computermuziek’ kwam ik in Shoutcast twee zeer goede streams van de Avro tegen met klassieke muziek. Avro Radio Festival Classique en Light Classical bieden erg mooie klassieke muziek met een bitrate van 256kb – uniek voor radiostations op internet !
Ik heb heel veel soorten muziek geluisterd over de luidsprekers. Underworld, Bran Van 3000, Pink Martini, Mahler, Ella Fitzgerald, Basement Jaxx, … Tegen mijn verwachting in was er geen muzieksoort die niet goed klonk.
Hoewel ze er niet voor ontworpen zijn, komen de luidsprekers ook bij films/video goed tot zijn recht. De ruimtelijkheid zorgt voor een mooi geluidsbeeld, en bij explosies merk je de kracht en snelheid van de luidsprekers goed. Direct (analoog) aangesloten op een televisie valt direct op hoe gesprekken erg goed te volgen zijn.
De ADM9 is gelukkig niet ‘ongenadig’ dat alleen perfect opgenomen muziek goed klinkt. Alleen mp3’tjes met een te lage bitrate – minder dan 128kb – worden alleen nog onplezieriger om naar te luisteren. Met name bij het verliesloze flac of een ‘ouderwetse’ cd in de cdrom-speler is het genieten: een helder, vol geluid, waarbij je alleen bij het diepste laag er aan herinnerd wordt dat het monitor-luidsprekers zijn met een klein formaat. Er zit meer laag in dan je zou verwachten, alleen allerdiepste geluid moet je missen, een subwoofer kan hier soelaas bieden.
Wat zeker niet mist is volume. De 350W per kanaal kan in theorie behoorlijk wat geluid voortbrengen, maar dankzij een woofer die een behoorlijke uitslag kan maken gaat dit systeem ècht luid, zonder vervorming.
Meer foto’s
Tot Slot
De prijs is € 1.650,00 per paar; hoogglans heeft een meerprijs. Als je veel muziek op je harde schijf hebt staan, en op zoek bent naar luidsprekers in deze prijsklasse, zou ik zeker aanraden om hier even naar te luisteren. Maar ook cd-fanaten moeten opletten: er is ook een Toslink-versie (digitaal in), waarmee je via een digitale verbinding vanaf cd-speler (of computer) speelt.
Vergeet daarbij niet dat je dan naast deze luidsprekers niets anders nodig hebt: geen versterker, geen luidsprekerkabels, geen signaalkabels.
De lijst met dealers waar deze luidspreker te krijgen is staat op de website van AudioTec.
Met veel dank aan Arend van Rossum voor het uitlenen van de luidsprekers, en Amfion Fotografie voor de beauty-shots
free zoo sex stories…
relatively early death in February 2003 fuels the debate about the
…