LG brengt met de LW6500 een tv uit die bijna nadelen van de huidige 3D tv’s wegneemt.
Het beeld is helderder, flikkert niet, en de brillen zijn een fractie van de prijs van standaard 3D brillen. Maar er zit een addertje onder het gras.
LG LW6500
LG maakt in de LW6500 geen gebruik van shutter glasses, waardoor de beelden volledig flikker-vrij zijn. Ze hebben hiervoor zelfs een officiële certificering van gekregen van Intertek en TUV, als eerste 3D tv ter wereld.
‘Klassieke’ 3D tv problemen
Bij shutter glasses worden om en om het linker- en rechterbeeld van het 3D plaatjes getoond, en de actieve shutter-bril laat synchroon om en om het linkerbeeld aan het linkeroog zien, en het rechterbeeld aan het rechteroog. Dit gaat zeer snel, maar hierdoor ontstaat toch een flikker-effect.
Omdat om en om een oog geen beeld krijgt, valt er ook minder licht in je oog, waardoor het beeld een stuk minder helder is. Bovendien zijn de brillen relatief zwaar – omdat er een batterij nodig is -, en moet je ‘contact’ hebben met een zender om het beeld gesynchroniseerd te houden met je bril. En deze geavanceerde brillen zijn duur – vaak rond 100 euro – waardoor je er niet zomaar een stuk of 10 aanschaft voor een filmavondje met vrienden of familie.
LG’s oplossing
De oplossing die LG biedt is geen onbekende: in plaats van actief 3D met shutterglasses passen ze in de LG LW6500 tv passief 3D toe met gepolariseerde glazen – iets wat al jaren in veel bioscopen gebruikt wordt.
Tegelijkertijd worden het linker- en rechterbeeld getoond, waarbij beide beelden anders ‘gepolariseerd’ zijn. Het linker- en rechterglas van de bril laten respectievelijk alleen licht door met een specifieke polarisatie, waardoor het 3D effect in je hersenen gecreëerd wordt. Geen om-en-om beelden resulteert in een hogere helderheid zonder flikkering, en de simpele brillen zijn veel goedkoper om te maken, onder andere omdat ze geen contact met de tv hoeven te maken, en geen ‘actieve’ onderdelen bevat (vandaar de naam ‘passief’…).
De tv zelf is zowel iets ingewikkelder om te maken (om twee beelden tegelijkertijd te tonen) maar ook iets simpeler (voor actief 3D is een hoge refresh-rate noodzakelijk), maar onder de streep schijnen passieve 3D tv’s inclusief bril ongeveer 20% goedkoper te maken te zijn.
De LW6500 verbeterd bovendien de beeldkwaliteit met 3D Light Boost, een dunne film over het scherm dat de 3D beelden zo helder mogelijk toont.
Passief 3D
Als je het persbericht leest dan vraag je je werkelijk af waarom er niet meer fabrikanten op dit idee zijn gekomen: de te dure, zware en lelijke brillen zijn een belangrijke factor waarom 3D in de huiskamer nog niet bepaald een succes is.
Maar wat niet in het LG persbericht staat is of de LW6500 in staat is om Full HD 3D te tonen.
Passief 3D heeft maar de helft van de resolutie dan actief 3D. Om de twee beelden tegelijkertijd weer te geven, worden de oneven beeldlijnen gebruikt voor het linkerbeeld, en de even voor het rechter (of andersom). In plaats van 1920 x 1080 krijg je dus maar 1920 x 540 pixels.
Een ander probleem met passief 3D is dat specifieke 3D paneel minder geschikt is om 2D mee te kijken, en dat de inkijkhoek minder groot is dan bij actieve 3D tv’s.
Probleem of niet?
De vraag is in hoeverre de voordelen van ‘passief’ (goedkoper, comfortabeler) opwegen tegen de voordelen van ‘actief’ (betere beeldkwaliteit). Op de IFA 2010 waren er bij LG al een aantal passieve 3D tv’s te zien, waarbij het mij niet direct opviel dat de resolutie geen Full HD was, maar wel dat het een zeer rustig beeld was.
Gemak en prijs zijn twee zeer belangrijke factoren; voor veel mensen belangrijker dan kwaliteit. Als de tv fabrikanten daadwerkelijk willen dat 3D tv doorbreekt, dan moet er nog veel gebeuren om ‘ons’, de consumenten dus, tevreden te overtuigen. LG probeert het met passieve 3D tv’s, maar er moet meer veranderen, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
Maar als je we de afgelopen jaren iets geleerd hebben, is het wel dat de technologie in korte tijd enorme sprongen kan maken. Actief 3D zal ongetwijfeld goedkopere en lichtere brillen krijgen, dat met nog snellere tv’s volledig flikker-vrij wordt.
Passief 3D zal ook verbeteren, zowel in resolutie als 3D en 2D beeldweergave. De eerste concepten voor passieve 3D tv’s met een dubbele resolutie (dus 3D in Full HD) zijn er, maar zijn nog erg duur te maken.
3D tv ‘zonder bril’ zit er ook aan te komen -maar de vraag is hoe lang het nog duurt voordat de beeldkwaliteit op het zelfde niveau staat – of beter is – als de huidige 3D tv’s met bril, inclusief resolutie, scherpte, helderheid en inkijkhoek.
Fabian says
De 3D techniek is nog lang niet volwassen ik wacht nog wel enkele jaren 😉