Samsung heeft een prototype laten zien van een compleet nieuwe LCD techniek. De eerste indruk is bijzonder goed, het is jammer dat we nog een paar jaar moeten wachten voordat ‘Blue Phase’-televisies ook daadwerkelijk in de winkel zullen staan.
Het ‘Blue Phase’ scherm is specifiek ontworpen om bewegende beelden natuurlijker weer te geven.
Zoals je waarschijnlijk (?) weet tonen de meeste beelden 50 of 60 beelden per seconde. Dit werkt uitstekend, maar bij snel bewegende beelden levert dit schokkerige beelden op. De nieuwste generatie lcd panelen verdubbelen deze frequentie tot 100 of 120 keer per seconde, zodat het er allemaal beter uitziet. Het Blue Phase prototype scherm van Samsung verdubbeld dit tot zelfs 240 keer per seconde.
De nieuwe techniek zorgt niet alleen voor een betere weergave, maar de productie van deze panelen beloofd ook goedkoper te worden omdat er minder electronica nodig is, maar ook dankzij de gebruikte vloeibare kristallen. De nieuwe ‘Blue Phase’ mode is in staat om zijn eigen ‘alignment layers’ te maken, in tegenstelling tot bestaande lcd technieken waarbij de lagen exact uitgelijnd moeten worden. En dat scheelt natuurlijk weer tijd en geld. Nòg een voordeel: deze lcd panelen zijn hierdoor minder snel beschadigd als er op het scherm gedrukt wordt.
Helemaal niet is de Blue Phase technologie niet, maar Samsung is wel de eerste die er een bruikbaar prototype van heeft gemaakt. De Blue Phase is een specifieke fase van vloeibare kristallen. Tot voor kort konden de kristallen alleen maar op een temperatuurs-bereik van 2 tot 3°C bereikt worden, maar onder wetenschappers gaat nu het gerucht dat Samsung heeft weten op te rekken tot 50°C – wat veel gemakkelijker toepasbaar is.
Het prototype schijnt zeer indrukwekkend te zijn op bepaalde vlakken. Enorm snel, en met een zeer grote kijkhoek, wat de concurrentie met de beeldbuis (CRT) en plasma gemakkelijk aankan. De beeldkwaliteit van het prototype zelf was nog niet helemaal in orde, en er zaten nog wat pixel- en lijn defecten in het beeld. Maar het feit dat Samsung deze techniek in een werkend prototype heeft kunnen verwerken is een hele prestatie.
Net als voor OLED zou ik er niet op wachten tot dat deze in de winkel staan – de massa productie van deze panelen staat pas gepland in 2011.
Geef een reactie